10 nasvetov, ki vam bodo pomagali izbrati dobrega partnerja

10 nasvetov, ki vam bodo pomagali izbrati dobrega partnerja (foto: Profimedia) Profimedia
14. 6. 2022

Ugotavljate, da se vedno znova zaljubite v napačno osebo? Ali pa nikoli niste povsem prepričani, če je res prava. Tu je 10 nasvetov, ki vam bodo pomagali izbrati dobrega partnerja – po mnenju psihoterapevta.

Vedno je enako: spoznate prijetno osebo, upate na nekaj več in potem se izkaže, da nista za skupaj. Vajini osebnosti se preprosto ne ujameta. Drži, če si s partnerjem ne delita podobnih vrednot in idej na pomembnih področjih vašega življenja, odnos nima stabilnih temeljev. Vendar to seveda ne pomeni, da si morate poiskati natančno kopijo sebe, da bi odnos trajal.

Dr. Barton Goldsmith to zelo lepo povzame v enem stavku: Izbrati pravo osebo iz pravih razlogov ob pravem času je umetnost.

Preden znova na vrat na nos skočite v bazen potencialnih partnerjev, tu je ...

10 nasvetov psihoterapevta, ki vam bodo pomagali izbrati dobrega partnerja

1.

Ljudje vam bodo natančno povedali kdo so – od vas je odvisno, ali boste poslušali. Poslušajte, kaj govori in ne domnevajte, da ga/jo boste spremenili.

2.

Povabite ga na testno vožnjo. S svojim izbrancem/izbranko pojdite na osemurno vožnjo. Ne glede na to, kakšne težave se skrivajo pod površjem, bodo postale boleče očitne. (Ta test ni za osebe, ki jim manjka poguma, da bi se soočili z nečim težkim.)

3.

Poiščite nekoga, ki je prijazen in ljubeč. In če ste rojeni pod srečno zvezdo, bo imel partner družino, ki ga je naučila tega. Če imate tasta, ki vas obravnava kot družinskega člana, je življenje veliko lepše.

4.

Prepričajte se, da je nekadilec (četdi vi sami kadite). Če je nekadilec, boste morda tudi sami spremenili navade. 

5.

Poiščite osebo, s katero se lahko pogovarjate. Sčasoma bo ta lastnost pomembnejša od videza, denarja ali položaja. Če se s partnerjem/partnerko ne moreta pogovarjati ali zjokati na njegovi/njeni rami, to ne bo dobro ujemanje.

6.

Prepričajte se, da imata skupne osnovne vrednote in želje. Primer: če si eden želi otrok, drugi pa ne, to verjetno ne bo šlo. Duhovne in politične razlike je sčasoma tudi vse težje obvladovati – s starostjo se občutki na teh področjih ponavadi okrepijo.

7.

Prepričajte se, da je med vama tudi dovolj razlik. Če vam je oseba preveč podobna, bo sčasoma postalo malo dolgočasno.

8.

Združljivost je bolj povezana z dotikom kot s seksom. Če imate radi dotike, ob sebi potrebujete osebo, ki ima to prav tako rada. Želja po seksu se spreminja, potreba po dotiku pa ostaja – dokaj nespremenjena.

9.

Pozorni bodite na tiste, ki se želijo takoj poročiti. Zaroke so nastale z razlogom in običajno so trajale leto in dan. Danes se stvari odvijajo veliko hitreje, vendar je modro osebo prej res dobro spoznati, preden se odločite za naslednji korak.

10.

Poiščite nekoga, s komer se lahko do solz nasmejite. Smisel za humor lahko pomaga premagovati tudi številne življenjske ovire. Če vas lahko oseba nasmeji tudi ko vam ni do tega, je to odlična lastnost.

Povzeto po: PsichologyToday
Preverite še:
Ste vedeli, da lahko TA preprost vzrok uniči razmerje? (50 % ljudi meni, da je pomankanje tega enako slabo kakor varanje.)