10 pravil za srečne pare

10 pravil za srečne pare (foto: profimedia) profimedia
12. 6. 2022

Če ste v izpolnjujočem in dolgotrajnem partnerstvu, vse to verjetno že veste. Vseeno pa ne bo odveč, če si malo osvežite spomin in poskrbite za nadaljnjo trdnost vajine zveze …

1. Nikoli ne nasprotujte temu, v kar verjame vaš partner

Vsak ima pravico do svojega pogleda na svet in to je potrebno spoštovati. Prednost dobrega odnosa je v tem, da drug drugemu širimo obzorje, kar pa seveda ne pomeni, da vsiljujemo svojo resnico ali gledamo zviška na vrednote in prepričanja, ki jih ima naš partner. Nikoli ne recite: »Kako lahko to verjameš?«, »Ti si nor/a, če res tako misliš,« ali pa »Saj ne veš, kaj govoriš.« Takšne besede ubijajo zvezo in medsebojno spoštovanje.

2. Kompromis se lahko zgodi le na podlagi medsebojnega razumevanja

Kadar si vaša mnenja nasprotujejo, se morate zadržati in najprej dovoliti drugi strani, da pojasni, zakaj tako razmišlja. Pa brez skakanja v besedo! Nato razložite svoje vidike še vi. Potem pa poskusita mirno najti rešitev, ki bo zadovoljila oba. Prijaznost in potrpežljivost!

3. Medsebojno zaupanje je ključ do srečne zveze

Če med vama ni zaupanja, odnos nikakor ne more rasti. Vse morebitne sume in težave je potrebno čim prej razrešiti s pogovorom. Dovolita si, da lahko izrazita vse občutke, ne da bi se pri tem bala reakcije drugega.

4. Partnerja se morata podpirati in motivirati

Če eden potrebuje pomoč, mora drugi ponuditi varno zavetje. Ena izmed najbolj pomembnih stvari v zvezi je občutek, da lahko vselej računamo na svojega partnerja. Najsi gre za malenkosti, ali pa za večje probleme … Kdor si deli ljubezen, si deli tako srečne in radostne trenutke, kot žalost in bolečino.

5. Drug drugemu morata privoščiti srečo in uspeh

Oba morata skrbeti za to, da se dobro počutita v odnosu, obenem pa tudi osebnostno rasteta in se trudita, da bi uresničila svoje karierne ali druge cilje. V kakovostni zvezi ni prostora za tekmovalnost. Če partner ne verjame v nas, kdo bo?!

pexels

6. Partnerja sta ekipa

Skupaj načrtujeta, se igrata, zabavata, jočeta, si svetujeta, se poslušata, jesta in spita … zavedata se skupne in posameznikove odgovornosti in sta se pripravljena truditi za uspeh zveze. Težave rešujeta sproti in ne dovolita, da bi tuji negativni vplivi prodrli v srčiko njunega odnosa.

7. Oba se trudita, da bi bila kar najboljši verziji sebe

Ko smo ljubljeni in ko ljubimo, si želimo biti kar najboljše verzije sebe. To pomeni, da se zavedamo svojih napak in zavestno delamo na tem, da odpravimo vzorce, ki nam škodujejo. Smo radodarni, sočutni in ljubeznivi do sebe in do partnerja, saj se zavedamo, da kdor ne ljubi sebe, ne more ljubiti drugega.

8. Posesivnost je nesprejemjiva

Dva človeka, ki sta se odločila, da si delita življenje, ne smeta misliti, da to pomeni, da si delita drug drugega tudi v vseh drugih aspektih. Obema mora biti dovoljeno zasledovati svoje cilje, se družiti s svojimi prijatelji, početi stvari, ki ju veselijo … ne da bi se morali za to opravičevati. Kdor ima veliko potrebo po nadzoru drugega, ne more biti v srečni zvezi.

9. Nikoli ne krivite partnerja za svoj neuspeh

Kadar nam nekaj ne uspe, je najlažje zvaliti krivdo na okolico. A to ni pošteno do vaše zveze niti do osebe, ki vas ljubi. Treba se je naučiti prenesti poraz in zbrati moč, da ponovno poskusite. To pa lahko storite bolje, če je ob vas nekdo, ki vas podpira in spoštuje. Partner ne sme biti nikdar vaša boksarska vreča! Sami ste odgovorni za svoje odločitve in za svoje življenje.

10. Skupna rast

Dobro partnerstvo ni tisto, v katerem se par nikoli ne prepira in v katerem nikdar ne pride do izzivov. Kje pa! To se dogaja samo v zelo kratkih razmerjih in morda v pravljicah. Prava preizkušnja za zvezo je situacija, v kateri nastopi težava. Če sta zmožna iti skozi težke čase, potem bosta skupaj premagala vse. Častita lepe lastnosti drug drugega in se nežno opominjajta na določene stvari, ki bi jih lahko še izboljšala na ravni osebne rasti.  

Vir: The Mind's Journal