10 stvari, ki v odnosu najbolj odvrnejo ženske in 10 stvari, ki najbolj odvrnejo moške

10 stvari, ki v odnosu najbolj odvrnejo ženske in 10 stvari, ki najbolj odvrnejo moške (foto: Profimedia) Profimedia
6. 6. 2020

Na začetku je vedno vse tako rožnato. Tako preprosto. Začetek razmerja se zdi, kot da smo v varnem mehurčku idealov, ločeni od preostanka sveta, stran od cinizma in negodovanja, saj vendarle skorajda živimo svoje sanje.

Smo z osebo, ki smo si jo zaželeli – in kaj je lepšega, kot to, da si ta oseba očitno želi tudi nas. Tam, na začetku, razmerje obstaja na zelo bazični ravni. Sestavljeno je iz nasmehov, pogovorov o lahkotnih temah in seksa. To obdobje zato zelo pravilno imenujemo obdobje medenih tednov.

Pravilno tudi zato, ker ne traja prav dolgo. Vendarle smo ljudje in vsak od nas ima tisočero osebnostnih odtenkov. Odkrivanje teh pri novem partnerju je na svoj način zabavno, je pa včasih tudi strašljivo, ko v zatonu medenega prologa v dolgotrajno razmerje počasi začnemo odkrivati te in one posebnosti, ki jih v meglici zaljubljenosti in vročega seksa na začetku sploh nismo opazili.

Pravijo, da obdobje medenih tednov, ko v svežem razmerju samo uživamo, prične ugašati po približno šestih mesecih. Po pol leta smo z novo osebo dovolj dolgo, da opazimo še kaj več kot čvrsta stegna, lepe oči in njeno nadvse privlačno poznavanje celotne družbene sheme v Igri prestolov. In takrat nas kakšne stvari začnejo tudi motiti. Kako zelo, je deloma odvisno od nas samih, a gre za ključen del odnosa, ki je potem naslednje tri mesece na resni preizkušnji. Zato pravijo, da odnos, ki preživi 9 mesecev, ima dobre možnosti, da se obese vsaj 2 leti – takrat pa je potem na vrsti nova preizkušnja, ko partnerja odnos spet postavita na tehtnico in ocenita, ali sta tam, kjer je vsak od njiju pričakoval, da bosta.

A vrnimo se nazaj na obdobje 6 mesecev. Na trenutek, ko on opazi, da ona vedno zamuja, na drugi strani pa ona opazi, da on zelo slabo posluša in se nekam pogostokrat zateka k popivanju.

V obsežni anketi, ki jo je opravil spletni portal za zmenke, so razvrstili 10 stvari, ki v odnosu najbolj odvrnejo ženske in 10 stvari, ki najbolj odvrnejo moške. Rezultati dokazujejo, da smo si res različni, pa tudi to, da je morda res iluzorno pričakovati, da bomo kdaj naleteli na idealno sorodno dušo, ki ne počne čisto nič od vsega tega, kar nas bi morebiti zmotilo. Pa poglejmo.

Njegove navade, ki ženske najbolj motijo

Kajenje.

Skoraj tretjina vseh vprašanih žensk je kajenje izpostavila kot njegov najbolj moteči element. Danes, ko kajenje ni več del osebnega sloga, ampak res le še nezdrava razvada, to niti ni presenetljivo. Kajenje je škodljivo za tistega, ki kadi, za tiste, ki z njim živijo, obenem pa še pušča neprijeten vonj in neprivlačne ostanke, kadilec pa na koncu dneva zaudarja od nog do skalpa, tako da je vsako poljubljanje, kot da bi lizal prevečkrat uporabljen pepelnik.

Pozablja ali preklicuje načrte.

Moški smo radi strukturirani. Radi imamo, da so stvari v svojem redu. Ker smo vizualna bitja, tako lažje opredelimo svojo pot naprej. Temu primerno moški delamo načrte – a ne zato, da se jih držimo, ampak zato, da potem modularno speljemo dan navkljub tem načrtom. Koliko žensk lahko potrdi, da se moški na telefon namesto z 'živijo' oglasi s frazo 'kakšen je plan?' Ne zato, ker ga zanima, ampak zato, ker ga potrebuje. Da lahko spelje svoj dan. Pri tem pa seveda pogosto kaj odpade ali se spremeni, saj je z istimi besedami – kakšen je plan – začel pogovor še s šefom, tremi prijatelji, osebnim trenerjem in električarjem, ki mora priti prestaviti dve vtičnici.

Stave.

Nekje davno v zgodovini človeštva je en moški rekel drugemu moškemu: "Stavim, da lahko mamuta ubijem pred tabo," in od takrat se nam je očitno v gene zapisalo, da moramo staviti kjerkoli in kadarkoli. Moški obožujemo stave, tudi takrat, ko od njih nimamo nič. Samo, da se pojavi neko tekmovalno vzdušje, kjer je mogoče simulirati malce gamblinga. Zato športne stave cvetijo – ker obstaja kup moških, prepričanih, da se na šport spoznajo tako dobro, da lahko na tem področju predvidijo prihodnost. Če to začne odžirati pretiran del njegovega prostega časa (in denarja), pa seveda hitro postane problem celotnega gospodinjstva.

Popivanje.

Nepresenetljivo, ker smo moški očitno splošno sprejeli, da je pivo popolnoma sprejemljiv nadomestek za vodo. "Gremo na pivo," je skorajda utečen klic za druženje, ki se lahko pripeti kadarkoli v dnevu. Ura in pol intenzivne telovadbe? Gremo na pivo! Dolg delovni dan? Gremo na pivo! Zunaj sije sonce? Gremo na pivo, seveda.

Obsesija s športom.

Ljubezen do profesionalnega športa ni nič slabega. So pa potem tisti, ki to ljubezen ponesejo v popolno obsesijo in ves svoj čas preživijo v spremljanju vseh mogočih tekem prve, druge, tretje pa vse tja do petnajste lige. Če je na televiziji neka vsebina z žogo, bodo to gledali, potem pa za predah še malce bilijarda in curlinga.

Preostalih pet njegovih navad, ki ženske najbolj odvrnejo, pa so še

  • selektivno poslušanje (ah, mnogo nas je tu krivih),
  • puščanje dvignjenega pokrova na WC-školjki (še vedno?),
  • slaba vožnja (preveč divjakov na asfaltu),
  • prdenje (brez komentarja) in
  • predolgo sedenje na WC-ju.

Njene navade, ki moške najbolj motijo

Preveč časa posveti telefonu.

Zdaj, ko ni več telefonskih impulzov in nam obenem ni več treba biti prikovan ob telefon, ki je s kablom povezan v steno, je klepetanje in vsa druga uporaba telefona postala nadvse udobna. In ker pametni telefoni dražijo še s sporočilci in WhatsApp sporočilci in Viber sporočilci in Facebook obvestili in še marsičem drugim, ni čudno, da ženske kot socialna bitja nenehno tiščijo nosove v svoje pametne telefone, da jim slučajno ne uide kakšna pomembna informacija. To pa za moške, ki začutijo, da so na prioritetni lestvici padli pod pametni telefon, ni ravno spodbudno.

Potrebuje preveč časa, da se uredi.

Zdi se, da nekatere ženske vsak odhod iz stanovanja tretirajo kot obisk podelitve oskarjev. Tudi če se samo podajo čez cesto na kavo, to zahteva še eno prhanje, ponovni nanos vseh plasti ličil, česanje, izbiro primernega in usklajenega spodnjega perila, nabor ne preveč elegantnih, a še vedno elegantnih cunj in nato še 10 minut izbiranja primerne obutve za k tej opravi. In ko se že skoraj odpravi, se ji nekje v možganskem centru nekaj zasveti in zdrzne jo dvom, da bi mogoče vendarle oblekla nekaj popolnoma drugega.

Kajenje.

Ja, moti tudi moške. A ne tako zelo.

Popivanje.

Tudi tu se moški strinjamo z ženskami. Ženska, ki se preveč predaja omamnosti alkohola, ni najbolj privlačna, pa tudi če namesto piva izbira lične buteljke rdečega vina.

Opravljanje prijateljic in družine.

Na začetku nam je še zabavno. Potem, ko sčasoma to postane tako intenzivno, da že težko sledimo, kdo je kaj naredil in komu, začnemo poslušati bolj selektivno (aha, pa smo našli korelacijo!), na koncu pa vse skupaj vidimo le še kot znak nizke samozavesti in prevelike obremenjenosti z ljudmi, ki niti niso tako pomembni, da bi morali biti redna tematika pogovorov v odnosu dveh odraslih oseb.

In da zaključimo še s preostalimi petimi ženskimi navadami, ki moške najbolj odvračajo:

  • obsesija z videzom,
  • pretirano zapravljanje denarja za nepotrebne nakupe,
  • pretirano slikanje s telefonom,
  • popolna dominacija prostora v garderobnih omarah (verjetno bolj zato, ker nas je sram, da imamo samo troje džins hlače in dve srajci) in
  • preklinjanje (ker ni nič manj damskega kot ženska, ki stresa psovke kot pijan mornar).

Zdaj, ko vemo, bomo lahko še boljši partnerji, kajne?

Tekst: Darjo Hrib