10 zlatih pravil za dolgo in srečno razmerje

10 zlatih pravil za dolgo in srečno razmerje (foto: profimedia) profimedia
7. 6. 2019

Če še niste, uvedite pravila, ki bodo skrbela, da bo vajina zveza cvetela iz leta v leto.

1. Raznolikost pritegne. Drži, da vama je v “vajini restavraciji” udobno in dodobra poznata hrano, a to ni razlog, da se ne bi vsaj enkrat mesečno odpravila v gledališče, na zmenek, na sprehod … Naredita nekaj, kar običajno ne počneta ali si privoščita le tu in tam.

2. Skupne aktivnosti vaju bodo še bolj povezale. Prav tako kot je pomembno, da nekaj časa preživita vsak zase, morata najti hobije, ki vaju bodo združili. Ugotovita, kaj oba rada počneta in določita dan ter uro, ko bosta aktivnost izvajala.

3. Ko se prepirata, to počnita pravilno. Opustite žaljivke in kletvice, ki ponižujejo partnerja in dovolite, da konča svoj stavek in predstavi argumente. Poslušajta se in si dovolita povedati mnenje. In kar je najpomembneje: če je krivda na vaši strani, se opravičite in priznajte napako.

4. Bodita pripravljena na sklepanje kompromisov. Oba bosta morala storiti kaj, kar vama ne bo najbolj všeč, a k temu pristavita še nekaj, v čemer bosta uživala. Tako bosta lažje plula skozi razmerje in oba dobila, kar si želita.

5. Rešujta težave skupaj. Ne pustita, da se eden od vaju utaplja v problemih z mislijo, da “to ni stvar druge polovice”. Vsi včasih potrebujemo pomoč. Če se partner na primer nikakor ne more znebiti odvečne teže, predlagajte, da skupaj poiščeta vadbo, ob kateri se bosta lahko spodbujala in napredovala.

6. Občasno preživita čas sama. Odpravite se na kosilo s prijatelji brez partnerja. Poiščite hobi, ki ga boste počeli sami. Pojdite na sprehod in se sprostite - sami. Tako boste krepili tudi druge odnose in si dali priložnost, da na vsake toliko preverite, kaj se dogaja z vami.

7. Komunikacija, komunikacija, komunikacija. Veliko se pogovarjajta. Ko vprašate, kako je potekal partnerjev dan, mu prisluhnite. Naj to ne bo le rutinsko vprašanje. Povejte, ko vam kaj ne bo prav in razložite, kaj vas moti. Bolj kot se bosta odkrito pogovarjala, bolj se bosta spoznala in lažje bosta krepila razmerje.

8. Smeh je najboljše zdravilo. V nekaterih situacijah namesto jeze izberite smeh. Ko na primer partner opere svojo rdečo majico z vašimi belimi hlačami in te postanejo rožnate. Nenazadnje je to le nekaj denarja, ki ga boste (ali ste ga že) dobili nazaj, ljubezen pa je neprecenljiva. Napake se dogajajo vsakomur, tudi vas bodo doletele.

9. Pred očmi imejte ves čas tisto, kar si želite v razmerju. Ko se partner že spet ne spomni imen vaših sodelavcev, čeprav mu redno pripovedujete o njih, to še ne pomeni, da vas ne posluša ali da mu ni mar za vas. Morda pač ni dober z imeni. Ne jezite se za vsako malenkost, ampak raje pomislite, kaj si želite: dolgotrajno, srečno razmerje. Se splača?

10. Izberita nekaj, česar ne bosta nikoli izpustila: privoščita si podaljšano jutro enkrat mesečno in se na zajtrk odpravita ven, vsak dan zjutraj se poljubita pred odhodom, zvečer pol ure namenita pogovoru brez elektronskih naprav … In to vzdržujta, ne glede na vse.

Preverite tudi: