10 znakov, da ste se zapletli s čustveno nedostopno osebo

29. 7. 2021
Deli
10 znakov, da ste se zapletli s čustveno nedostopno osebo (foto: Profimedia)
Profimedia

Če ste se že kdaj trudili zanetiti čustva hladne in nedostopne osebe, potem veste, s kakšnimi občutki vas navdaja tista nenehna negotovost, čakanje, upanje … Prihranite si dramo in zaznajte nevarne signale, še preden se boste usodno zaljubili v nekoga, ki tega ni vreden.

Kadar si želimo izkazovanja ljubezni – ali pa vsaj pozornosti - od človeka, ki nam je všeč, pa tega ne dobimo (vsaj ne v pravi meri), smo obsojeni na trpljenje.

Ljudje, ki se izogibajo čustveni bližini, nam ne morejo nuditi varnosti.

Nenehno upanje, da se bodo vendarle otoplili in nas sprejeli oziroma zares spustili k sebi, nas sicer drži pokonci, ampak vprašanje, ali se nam takšno životarjenje izplača.

Veliko bolj zdravo je ustvariti odnos z nekom, ki je na to pripravljen oziroma ga ni na smrt strah povezanosti!

Večni beg

Ljudje, ki so čustveno nedostopni, se umaknejo, preden bi se odnos preveč poglobil. Ko začutijo, da se to začenja dogajati, zbežijo … izogibajo se kazanju kakršnekoli ranljivosti, ne morejo sprejemati niti dajati ljubezni.

Na prvi pogled so lahko povsem družabni, zabavni, dostopni … Ko pa se z njimi zbližate, jo ucvrejo ali pa naredijo nekaj, s čimer vas odbijejo, pustijo v dvomih, prizadenejo, skratka: ustvarijo distanco in uničijo odnos.

Sramežljivost ni čustvena nedostopnost

Nekateri potrebujejo dlje časa, da se odprejo – to še ne pomeni, da so čustveno nedostopni. Če vam oseba, za katero ste se zagreli, reče, da bi rada ''nadaljevala počasi'', to še ni razlog za preplah.

Povsem drugačna pa je situacija, če oseba dobesedno beži od priložnosti za globoke pogovore in za intimo.

Če je nekdo zgolj sramežljiv ali previden, ker se je že kdaj opekel, bo kljub temu izkazoval zanimanje; hotel bo izvedeti več o vas, z vami bo delil svoje osebne izkušnje.

Od čustveno nedostopne osebe tega ne boste dobili. Da bi si prihranili stoletno čakanje na spremembo (ki ne bo prišla) preberite spodnje znake:

Jasni znaki, da imate opravka s čustveno nedostopno osebo

1. Nikoli ni bila v resnem razmerju

Zgodovina partnerskih odnosov nam ne more dati popolne predstave o človeku, kljub temu pa marsikaj razjasni. Če ste se zagledali v nekoga, ki še nikdar ni bil v resni zvezi ali pa slovi po tem, da menja partnerje kot za stavo, potem je to jasen znak, da ni sposoben globljih čustev.

2. Izogiba se vsem resnim temam

Čustveno nedostopna oseba se ne bo odzvala na vaše pobude, da bi se pogovarjali o stvareh 's težo'. Ko boste pokazali čustva in se odprli, mu/ji zaupali neko svojo težavo oziroma želeli nasvet, boste namesto pomirjujočega stika z očmi dobili - pogled v tla!

3. Izogiba se pravi intimi

Bežni dotiki, drobne pozornosti, poljubi, komplimenti, objemi, seks … če vedno dajete pobudo vi, potem je tukaj nekaj narobe. Čustveno nedostopne osebe se izogibajo vsem situacijam, ki bi lahko porušile njihov zid. Nekateri sicer zmorejo brezoseben spolni odnos, ne pa tudi nežnosti prej in potem.

4. Nima časa

Zjutraj ste poslali sms sporočilo. Zdaj je že noč, odgovora pa še ni. Vsi smo zaposleni, ampak, bodimo iskreni: koliko časa pa nam vzame, da odpišemo na en ubogi sms?! Ne iščite izgovorov, prihranite si muke čakanja.

Gre za namerno izogibanje. Umetno ustvarjanje distance je za čustveno nedostopne ljudi v bistvu način življenja.

5. Kar naprej prelaga srečanje

Če oseba enkrat prestavi zmenek, še ni konec sveta. Če se to dogaja kar naprej in ste se vi vselej pripravljeni prilagajati, potem ste lahko prepričani, da se to ne bo spremenilo. Imate občutek, da morate človeka dobesedno prisiliti, da si vzame čas za vas? Raje si poiščite nekoga, ki bo komaj čakal, da vas vidi!

6. Izkazovanje čustev je zanjo znak šibkosti

Kritizira tiste, ki nosijo srce na dlani. Norčuje se iz ljudi, ki pokažejo svoje slabosti. Neprijetno ji je, kadar se govori o 'težkih temah', v vsaki stvari vidi hec in neprijetno situacijo skuša za vsako ceno obrniti na zabavno, ne da bi se zmenila za vaša čustva …

Če komentira, da ste preveč občutljivi, nikar ne začnite dvomiti vase, saj niste vi tisti, ki imate težavo.

7. Ne trudi se, da bi vas razumela

Čustveni invalidi ne premorejo sočutja, da bi razumeli, kaj se dogaja v vas. Če se ob izbrani osebi zaradi svojih potreb počutite neprijetno, se zavedajte, da problem ni v vas, pač pa v njej.

8. Odziva se napadalno

Čustveni invalidi niso sposobni povedati, kako se zares počutijo. Še sebi ne pustijo, da bi kaj začutili, kako naj to torej ubesedijo?

Ko se počutijo ogrožene, avtomatično postanejo napadalni. Branijo se na vse pretege, za vse so krivi drugi. To jim je lažje, kot da bi se soočili z manj prijetnimi čustvi, kaj šele, da bi priznali svojo zmoto. 

9. Kar naprej se umika

Vi izlivate svoje srce, svoje skrbi, svoje misli … on/a pa se ritensko umika. Bolj, ko poskušate navezati pristen stik, bolj se oddaljuje. Kadar fizičen umik ni mogoč, se zapre vase ali pa na vse reagira indiferentno, da ste na koncu vi tisti, ki se počuti kot bedak.

10. Ne vlaga truda v odnos

Kaj je to enakopravnost? Vzajemnost? Vi ste tisti, ki poganja zvezo. Kar naprej. Pojdite stran, dokler vam je ostalo še kaj moči. Usmerite jo vase!

Kaj narediti, če ste že zabredli pregloboko?

Zavedati se morate, da nikogar ne moremo prisiliti k spremembi. Vsak je odgovoren le zase, za svoja čustva in reakcije. Lahko se postavite na trepalnice, pa ne bo nič pomagalo. Dokler čustveno nedostopna oseba ne razčisti sama pri sebi, nimate možnosti.

Ne pristanite na enosmerno razmerje, s tem samo zapravljajte svoj čas. Zaslužite si nekoga, ki daje in prejema, ki zna pokazati, da vas ima rad/a … nekoga, ob katerem se počutite, kot da ste več, ne manj.

Četudi se vam zdi, da to osebo ljubite … LJUBITE SEBE ŠE BOLJ.

Prej boste odšli ali odnehali, lažje boste preboleli in prej boste imeli možnost, da spoznate nekoga, s komer vam bo lepo!

Pripravila: vh. Vir: Women's Health.
Preberite še: 

Ali pa