17 malenkosti, ki jih partner NE bo storil – ne, če vas resnično ljubi

17 malenkosti, ki jih partner NE bo storil – ne, če vas resnično ljubi (foto: Profimedia) Profimedia
19. 6. 2022

Ne spreglejte teh znakov nespoštovanja.

Gre za dejanja, ki lahko razkrijejo, ali vas resnično ljubi in spoštuje, pravijo strokovnjaki.

Torej, tu je nekaj stvari, ki jih po mnenju strokovnjakov za odnose verjetno ne bo storil/a, če vas resnično ljubi:

*Čeprav v nadaljevanju navajmo 'partner', velja za oba!

1.

Ne bo odklonil usluge. Kot je denimo prevoz na letališče ali spremstvo do zdravnika. Ne brez upravičenega razloga, pravi strokovnjakinja.

2.

Ne bo razlagal o tem, da in zakaj se mu zdi določena oseba privlačna. Še posebej, če se zaradi tega počutite neprijetno.

Če partner neprestano komentira, kako vroča je denimo vaša prijateljica, medtem ko ve, da vam je neprijetno, mu verjetno ni prav veliko mar za vaše občutke, opozarja strokovnjakinja.

3.

Ne bo iskal prepira zaradi malenkosti. En takšen prepir morda ne bo imel velikega vpliva. Neprestani prepiri zaradi malenkosti pa vendarle začnejo vplivati na odnos – ustvarjajo bojno polje.

Strokovnjakinja za pare sicer opozarja, da so prepiri v zvezi povsem normalni in so lahko zdravi, dokler lahko skupaj najdeta rešitev. Če pa gre za metanje polen pod noge, je to slab zank.

4.

Ne bo pozabil nekaterih podrobnosti in pomembnih datumov. Ko ljubimo, si brez težav zapomnimo podrobnosti, kot so najljubša barva partnerja, film ali najljubši okus sladoleda.

Toda če ste z nekom, ki si ne more zapomniti niti najmanjših stvari (denimo, da vam mora odpisati na sporočilo), kaj šele pomembnejših, morda le ne vlaga stoodstotno v zvezo, pravi Jonathan Bennett, svetovalec za pare. Seveda se kdaj zgodi, da pozabimo, a vsakokrat?

5.

Ne bo opozarjal na stvari, ki ga motijo v javnosti. Morda ste storili kaj, kar ga je razjezilo, a to ni izgovor za poniževanje pred drugimi. Morda ga nervirate s kakšnim svojim vedenjem, a o tem ne bo razlagal v javnosti. Ne glede na to, kako se počuti, vas ne bo nikoli namerno sramotil.

6.

Ne bo kritiziral vaših življenjskih odločitev. Nič ni narobe s tem, če vas partner spodbuja k bolj zdravim ali drugačnim odločitvam.

Obstaja pa razlika med poudarjanjem o vplivu določenega vedenja in napadom na vas kot osebo, opozarja Jordan Pickell, terapevt. Konstantno kritiziranje, ki vas povsem potlači in vam daje občutek, da ničesar ne naredite prav, pač ne sodi v zdrav odnos.

7.

Ne bo vas primerjal z drugimi osebami.

Tudi navidezno pozitivne primerjave, kot je denimo, ti si veliko boljši, kot moj bivši, so problematične, opozarja Jonathan Bennett, strokovnjak za odnose. Primerjanje z bivšim partnerjem lahko ustvari veliko nepotrebnega stresa in anksioznosti. Vsi si želimo biti sprejeti in ljubljeni takšni, kot smo. Nihče si ne želi občutka, da mora tekmovati z osebo iz preteklosti.

8.

Ne bo lagal samo zato, da vas ne bi spravil v slabo voljo. Ko vprašate partnerja za iskreno mnenje, morate biti prepričani v to, da govori resnico in ne le tisto, kar misli, da si želite slišati.

Čeprav ni vedno lahko biti tako odkrit, je to pomembno za zavezo. Kakršnekoli laži lahko vodijo v spore, pravi Sharon Gilchrest O'Neill, zakonska in družinska terapevtka. Laži vodijo v več laži, ki utirajo pot resni prevari. To navado je preprosto razviti.

9.

Ne bo skrival svoje zveze. Nekateri ljudje cenijo zasebnost, še posebej, ko gre za zvezo in to je povsem v redu. Vendar če partner dobesedno skriva, da obstajate, celo pred najbližjimi prijatelji in družino, je to lahko rdeči alarm.

10.

Nikoli ne bo tako zaposlen, da ne bi mogel biti ob vas, ko ga najbolj potrebujete. Ko osebo ljubiš, se potrudiš po najboljših močeh, da ji pomagaš, če ta pomoč potrebuje. Če vedno znova išče izgovore, zakaj ni ob vas, ko ga potrebujete, je morda čas, da greste naprej. "Če mu je mar, bo našel čas. In pika!" pravita srokovnjaka.

Seveda je pomembno, da je tudi drugi partner razumen in spoštuje meje. Če pa ste z nekom, ki je VEDNO zaposlen, morda niste prioriteta v njegovem življenju.

11.

Ne bo vam jemal poguma, vas odvračal. Morda vas bo izzval, da bi vam pomagal rasti, a bo tudi vaš največji navijač. Nikoli vam ne bo dal občutka, da so vaši veliki cilji neumni in nerealni.

12.

Ne bo vas prizadel z besedami. Ne bo vas zmerjal, žalil ali vam govoril stvari, ki bi vas lahko prizdele, 'ker vas ljubi'. Partner, ki resnično ljubi, vas bo cenil takšne, kot ste. Še posebej bodite pozorni na besede, ki jih uporablja med prepiri. Če ste z nekom, ki se zateka k žaljivkam, je čas za razmislek.

13.

Ne bo vam dal občutka, da ste sami. Če se počutite še bolj osamljene, kot ste se, preden ste vstopili v zvezo s to osebo, morda ta oseba ni tako zaljubljena kot upate. Dr. David A. Songco, klinični psiholog, pravi, da partner, ki ljubi, gleda na skupni čas kot na nekaj zelo dragocenega.

14.

Ne bo monopoliziral vajinega časa. Če ste v zdravem razmerju, bo dovolj prostora tudi za druge pomembne ljudi v vašem življenju, kot so družina in prijatelji. Partner, ki ljubi, vas ne bo skušal imeti le zase. Želel bo, da ste srečni v in zunaj odnosa. Morda vas bo noro pogrešal, ko ne bosta skupaj, ne bo pa vam vzbujal občutka krivde.

15.

Ne bo vam dal občutka, kot da ste odveč. Zaslužite si biti z nekom, ki rad preživlja čas z vami. Če imate občutek, da mu niste tako pomembni, mu morda tudi res niste.

16.

Ne bo se izogibal resnim pogovorom in konfliktom. Ne glede na to, kako močno ljubite, konflikti so neizogibni. In čeprav so lahko pogosti prepiri slab znak, pa tudi nič prepirov lahko povzroči težave in vodi v zamere.

Če se s partnerjem v nečem ne strinjata ali se partner čuti nelagodno, je prizadet, se bo ljubeči partner želel o tem pogovoriti in se soočiti, ne bo se izogibal takšnim pogovorom, pravi psiholog David A. Songco.

17.

O težavah v odnosu se ne bo pritoževal družini ali prijateljem. Seveda se bo zgodilo, da se s partnerjem kdaj ne bosta strinjala in morda bo to zanetilo prepir. Toda nekdo, ki vas resnično ljubi, vas ne bo kritiziral prijateljem in družini. Strokovnjakinja za pare pravi, da prav tako ne pustil, da bi to počel kdo drug – grdo govoril o vas.

Morda bo partner potreboval čas, da se bo umiril, a o težavah, ki jih imata, se bo želel pogovoriti z vami zasebno, ne pred ali s prijatelji ali drugimi družinskimi člani. 

Prirejeno po bustle.com
Preverite še: