20 korakov do popolne zveze

20 korakov do popolne zveze (foto: Profimedia) Profimedia
13. 2. 2015

Ali veste, kako negovati in utrjevati svojo partnersko in ljubezensko zvezo?

Pa to res počnete ali imate le tak občutek? Načinov je veliko in vsi mislimo, da jih poznamo. Vendar je tudi nešteto pasti, ki to zvezo ogrožajo in jih moramo poznati, da se jim lahko izognemo.

Vsi, ki vam je res kaj do tega, da svoje razmerje dolgo (če že ne za večno) ohranite na več kot le zadovoljivi ravni, si preberite tele vrstice in se vprašajte, ali ste res storili dovolj.

Še je čas, dokler odnos traja. Nasveti seveda veljajo za oba spola!

1. Toplina in prijaznost

Jasno, da ne bo dovolj, če ogrejete le stanovanje. Vi sami s svojo navzočnostjo in obnašanjem morate poskrbeti, da vaju bo grela medsebojna bližina. Na to morate misliti ves čas, kot je treba peč stalno kuriti, da se ne shladi.

In zavedajte se, da pozornost, prijaznost, pohvale, dobrovoljnost, smisel za humor in podobne odlike nič ne stanejo. Zakaj je torej včasih tako težko biti tak?

Predvsem pa se morate odločiti, da boste dali prednost prijaznosti in popustljivosti pred svojim prav.

2. Prijateljstvo in medsebojno spoštovanje

Pa tokrat ne govorim o glavobolu, ki ga dobite, ko oboževani subjekt izjavi, da bi bila samo prijatelja. Mislim na neločljivo povezanost prijateljstva in ljubezni, saj brez tega ne more biti trdne vezi, ampak le kratkotrajna medsebojna privlačnost.

Samo iskrenost in medsebojna predanost partnerjev zagotavljata trdno prijateljstvo, medsebojno spoštovanje pa pomeni tudi zvestobo obeh.

Če sta se pripravljena o vseh, tudi najintimnejših težavah odkrito pogovoriti, sta že na dobri poti, saj nista le ljubimca, ampak tudi globoko povezana v prijateljstvu.

Običajnih napetosti med partnerjema, jeze, ljubosumja in drugih bremen se lahko znebite le, če sta poleg vsega drugega tudi prijatelja. Tega vam ne bo zagotovil sam po sebi niti najpopolnejši seks!

3. Pogosto izražanje ljubezni in zaupanje v njeno moč

Ni živega bitja, ki ne bi hrepenelo po ljubezni ali vsaj naklonjenosti, čeprav niso tako redki ljudje, ki tega ne bi priznali za nobeno ceno. Zato izrabite prav vsako priložnost, da jo ljubljeni osebi razkrijete in izpoveste. To lahko naredite na nešteto načinov. Izbirajte pač med tistimi, ki jo zanesljivo osrečujejo.

Nikar ne pričakujte, da bo vašemu partnerju ljubezen samoumevna, če je ne znate (ali nočete) izraziti, čeprav jo občutite.

Skoparjenje z izrazi ljubezni ni umestno, tudi če oseba daje vtis, da je ti ne ganejo ali so ji celo smešni. Raje odkrijte vzrok za tako obnašanje. Če vas ima res rada in vas hoče obdržati, vam bo vse skupaj prej ali slej vrnila. Nekateri pač potrebujejo več prakse, ki jim je doslej najbrž manjkala.

Pred človekom, ki rad odpira svoje srce in se predaja, se partner zagotovo ne bo zaprl, le več časa bo morda potreboval, da bo spoznal, kako čudovita je predanost v ljubezni in kolikšno moč prinaša.

4. Potrpežljivost in sposobnost poslušanja

Bi včasih najraje cele ure samo kričali o svojih problemih, pa imate občutek, da so vas ljudje že precej siti? Verjetno so vas res!

V življenju ni nikomur samo z rožicami postlano, ampak pridejo ure in dnevi, ki bi jih vsak najraje preskočil. Če se to zgodi partnerju, boste zelo verjetno na resni preizkušnji.

Takrat morate predvsem upoštevati vzroke za njegovo drugačno obnašanje, pa naj gre za zlovoljnost, nepripravljenost na pogovor ali preprosto za zapiranje vase. Potrebuje čas ali celo veliko časa, da vse skupaj preboli, in če vas sam ne prosi za pomoč, naj ima pred vami pač mir.

Vaša pripravljenost, da se pogovorita ali da vsaj prisluhnete njegovim težavam, pa je seveda takrat neprecenljivo dragocena.

Še država ima pravico do tranzicijskega obdobja! Za sposobnost poslušanja pa velja še veliko bolj kot za iskreno izražanje ljubezni: večina nas potrebuje veliko prakse, da se tega nauči. Zato se je treba ves čas truditi, da postanete dober poslušalec. To se bo posebno obrestovalo v vaši zvezi.

5. Sočutje

Se je vaš partner že čisto zaprl vase, vi pa še vedno udrihate po njem? Ob tem pa še besno vpijete, da vas sploh ne posluša?

Ne potrebujejo samo otroci tolažbe in mehke roke, kadar so telesno ali duševno ranjeni. Vsi, ne glede na leta, potrebujemo včasih nekoga, da se mu potožimo in nam s svojim razumevanjem ublaži rane.

Še toliko bolj normalno je to pričakovati od ljubečega partnerja. Kako ga bomo potolažili, da bomo res koristili, moramo pač vedeti sami.

Nikakor ne smemo izgubiti občutka sočutja do partnerja, kar se pogosto dogaja med dolgoletnimi zakonci, ki radi pozabijo, da je tudi oseba, ki jo sicer poznajo do obisti, ranljiva in včasih potrebna tolažbe.

Za nobeno ceno ne dovolite, da se zgodi to tudi vaši zvezi, če gre za človeka, ki ga ljubite najbolj. Saj bi bili tudi sami radi deležni take pozornosti, ko vas bo zadelo, kajne?

6. Pozitivno razmišljanje

Tu pride na vrsto klasično vprašanje: je kozarec na pol prazen ali do polovice napolnjen?

Skoraj vsak nepričakovan dogodek, ki nam prekriža načrte ali nas celo postavi v navidezno obupen položaj, lahko gledamo iz dveh zornih kotov: kot tragedijo, ki nas prepričuje, kako kruto in krivično je življenje, ali kot življenjsko preizkušnjo, ki nas bo obogatila z novimi spoznanji.

Predvsem pa so to najboljše priložnosti, da začnemo znova in bolje, ker so nam napake tedaj veliko jasnejše. Morda se taka življenjska filozofija res ne bo vedno obnesla, vendar nimate česa izgubiti, če poskusite najprej tako.

Če boste jemali že majhne težave s pozitivne strani, vam bo partnerka morala priznati, da ste optimist, in ta optimizem je nalezljiv. Če torej še niste optimist po naravi, se takoj začnite učiti pozitivnega mišljenja, lahko tudi na tečaju, s pomočjo strokovnjaka.

Pravijo, da če že ne moreš spremeniti dejstva samega, lahko vsaj svoj odnos do njega. Zakaj bi bili pogosto slabe volje, če lahko sami izbirate in izberete dobrovoljnost!

7. Miroljubnost

Velikokrat loputate z vrati, preklinjate in celo mečete krožnike? Se nikoli ne ve, kakšno bo vreme v vašem domu?

Seveda si vsakdo kdaj vzame pravico, jeziti se. A bolj ko se poglablja v to svojo pravico, hujša sta jeza in razburjenje. Do prepira je potem ob podobnem odzivu z druge strani le še korak.

Skušajte se naslednjič na tak izziv odzvati drugače. Premislite najprej, ali je razburjanje in obtoževanje edina pot, pa boste kmalu sprevideli, da ni tako. Ko boste na zadevo gledali umirjeno in se odzvali pomirjujoče, bo to partnerja verjetno tako presenetilo, da se bo iskreno in spontano opravičil.

In kar je najpomembnejše: iste napake (če je to sploh bila) najbrž ne bo naredil kmalu, nasprotno pa bi jo ob vašem bojevitem nastopu prav mogoče hitro ponovil že iz kljubovanja.

8. Smisel za humor

Tisti srečneži, ki se večino časa režite kot pečene hruške, pač lahko tole mirno preskočite. Drugi pa nikar ne jemljite vsega tako resno! Ali res še ne veste, da je za ženske smeh (v pravi družbi seveda) eden najmočnejših afrodiziakov?

Sleherni trenutek iščite vesele plati, učite se smejati tudi sebi in smejte se čim pogosteje skupaj z ljubljenim bitjem.

Tega se moramo učiti že skupaj s svojimi otroki od najzgodnejših let, zakaj naj bi se pozneje kot odrasle osebe igrivosti odrekli?

Muhe in napake obeh jemljite kot neizogibne in jih namesto za prepir izrabite za predmet skupne zabave. Pri vsem tem pa bosta uspešna le, če se ne bosta ozirala na to, kaj si o vaju mislijo drugi. V tem primeru je ignoriranje okolice povsem umestno.

9. Sprejemanje upravičene kritike

Če vas sme kdo upravičeno kritizirati, je to vaš partner v prijateljstvu in ljubezni. In vsak bo to tudi storil, ko se mu bo zdelo potrebno, saj najbolje ve, na kateri gumb mora pritisniti, da vas bo privzdignil(a).

Vaš odziv naj bo v smislu vsega že povedanega in, če hočete zvezo ohraniti in okrepiti, priznajte napako brez zadržkov ali kritiko vsaj preslišite (če gre, recimo, za njene slabe dni).

Če bo partner to zlorabil in vse pogosteje ponavljal, ravnajte po enem od prejšnjih nasvetov (recimo smisel za humor), potem šele zahtevajte poglobljen pogovor, v katerem morata najprej razčistiti, ali je kritika upravičena ali ne.

Niti v najgrših sanjah pa ne pomislite, da ima partnerjevo kritiziranje kaj opraviti z njegovo ljubeznijo ali spoštovanjem do vas.

10. Iskreno Izražanje in sprejemanje opravičil

Ha, zdaj smo vas pa dobili, kajne? Mislim namreč na tisti del, ko gre za izrekanje opravičil.

Ste se kdaj vprašali, koliko jih je med tesnimi partnerji, ki jim ni težko izreči jasnega in iskrenega opravičila, kadar je to umestno? V resnici jih je (pre)malo celo med sicer prijaznimi in ljubečimi osebami.

Zavedajte se, da je opravičilo ob pravem času lahko resničen balzam in krepčilo za ljubeč odnos in le skrajno obremenjene osebe ga lahko razumejo kot slabost.

In če pričakujete, da bo cenil(a) vaše opravičilo, ga sprejmite tudi vi, kadar ga izreče on(a) in je iskreno.

Iskrenost tu pomeni predvsem voljo obeh, da se bosta napakam, ki bi zahtevale opravičilo, skušala v prihodnje izogniti.

11. Sposobnost pravočasnega umika in uživanje v tišini

Kadar čutite, da se doma pripravlja »nevihta«, je običajno najpametneje, da se ji tiho umaknete v varnejše okolje.

Če to ni mogoče, poskusite to, kar bi vsi ljubeči se pari morali vsaj včasih početi: usedita se skupaj ali blizu, privoščita si nekaj trenutkov tišine in uživajta drug ob drugem.

Lahko se primeta za roke ali čez ramena, bistveno je, da si vzameta čas za komuniciranje brez besed.

V času, ko neprestano hitimo in mislimo na še neopravljene dolžnosti, bo to morda ena najtežjih stvari, a vredno se je dogovoriti, da bosta tudi to uvrstila med dolžnosti. Začnita na primer s skupno jutranjo kavico brez besed in verjemite, ne bo vama žal.

12. Predvidljivost in izogibanje stresnim situacijam

Stres! Le kdo ga ne pozna? V življenju vsakogar od nas je veliko motečih dejavnikov in ovir, ki so lahko vzrok, da gledate kot ris in šavsnete na vsako partnerjevo besedo.

Zato je treba nekatere okoliščine pač vzeti za neizogibne in se z njimi sprijazniti.

Noben zrel človek ne bo od partnerja pričakoval popolnosti, ampak bo njegove pomanjkljivosti (te so tako ali tako relativne) izrabil kvečjemu kot opravičilo za svoje.

13. Dovzetnost za spremembe

Ne, ne pričakujemo, da se boste pripravljeni vsako leto seliti, kot se radi Američani.

Lahko pa si podarite eno največjih daril vaše zveze: priznavanje in sprejemanje stalnih in občasnih sprememb v vašem življenju.

Prav nič v življenju nam ni zagotovljeno za vedno in spremembe so eden največjih izzivov. Na tiste, ki se jim ne morete ogniti, bodite pripravljeni in se jim prilagajajte tudi v dobro vajinega prijateljstva in ljubezni.

14. Sprejemanje drugačnosti in sposobnost odpuščanja

Spadate med »kujavce«, ki so sposobni po več dni skupaj kuhati mulo? Še enkrat premislite, ali se vam to izplača!

Skoraj ni para, ki se ne bi vsaj v nekaterih lastnostih med seboj močno razlikoval in ne bi eden prej ali slej napravil napake, ki lahko postavi sicer trdno razmerje na kocko.

Sprejemanje takih, celo na videz usodnih razlik ali »čudaštva« je eno osnovnih zagotovil za dobro zvezo, sposobnost odpuščanja raznih napak in pregreh pa garancija za globlje vezi med vama.

Namesto da partnerja skušate spremeniti, skupaj pretehtajta, kako bi lahko izboljšala razmerje. Kajti če vas njegove oziroma njene napake začenjajo resno motiti, je v nevarnosti vajina ljubezen. Seveda pa so tu razumne meje, ki jih pač ne smete prestopiti.

15. Zdrava samozavest in odločnost

Vas razganja od samozavesti? Pomembno je, da se oba zavedata svoje enakovrednosti, obenem pa lastne vrednosti, posebnosti in pomembnosti. To morata neprestano potrjevati drug ob drugem, ne pa mimo drugega, za kakršnokoli vzvišenost enega nad drugim ne sme biti prostora.

Tudi medsebojna odvisnost naj bo uravnotežena, če pa to ni mogoče, naj bo razlika samoumevna.

Če se zgodi, da eden od partnerjev v besedah ali obnašanju hoče pokazati svojo večvrednost, ga je treba pravočasno ustaviti, ker je to ena najresnejših groženj dobri zvezi.

Eden od namenov take zveze je namreč ravno dajati vsestransko oporo drugemu in v ljubljenem človeku neprestano utrjevati prepričanje, da je za nas enkraten in čudovit, tako kot smo tudi mi zanj.

16. Komplimenti in pohvale

Kar spomnite se, kako se topite, kadar vam partner(ka) pôje hvalo! Podobno velja za opravičila. Čeprav nas oboje tako malo stane, jih le malokdo resnično zmore spontano in dovolj pogosto izražati.

Seveda sem ne spadajo komplimenti, s katerimi se prilizujemo, ko človeka osvajamo, ti vodijo navadno h kratkoročnemu cilju in so jih bolj ali manj vešči predvsem pripadniki močnejšega spola.

Gre za vsakodnevne priložnosti, na primer ob lepi obleki, okusnem kosilu, lepo urejenem stanovanju, pospravljenih predalih, ki so na to dolgo čakali, nadpovprečnem angažiranju ob delu z otroki, pa ob točnem prihodu na dogovorjeni kraj in - nenazadnje - izkazani pozornosti in nežnosti v postelji.

Jasno, da vaš(a) partner(ka) ve za vse to, a kljub temu rad(a) sliši iskreno pohvalo, ki naj bi dokazala, da opazite in cenite njen trud za skupno zadovoljstvo.

17. Dober zgled in doslednost

Prav tako kot pri vzgoji otrok ne moremo biti resnično uspešni, če jim sami ne dajemo dobrega zgleda, nimamo pravice pričakovati, da bo naš partner spremenil svoje navade (v svoje ali naše dobro), če nismo na podobne spremembe pripravljeni tudi sami.

18. Izvirnost

Vas partner(ka) že navsezgodaj priganja na športno prireditev, veselico ali k nedeljski maši? Vi pa imate že vrh glave podrejanja nekaterim družbenim navadam zato, ker to pač počnejo vsi? Zadeva je lahko zelo obremenjujoča in škodljiva za dobro zvezo.

Če eden od partnerjev v tem preprosto ne najde zadovoljstva, si raje poiščita kaj drugega, kar osrečuje oba.

Še bolje, a težje pa je, da sta strpna do posebnosti drugega in pustita, da jih pač počne sam, če niso nikomur v škodo.

19. Stalno prilagajanje obeh in učenje brezpogojne ljubezni

Se še spomite občutka nedsebojnega zaupanja in naklonjenosti? No, če vam jo je že popihala z najboljšim prijateljem, je za to res malce prepozno.

Sicer pa velja, da naj se stalno trudita oba, saj bosta le tako poglabljala medsebojno zaupanje in naklonjenost.

Uspeh bo popoln šele tedaj, ko bosta oba ugotovila, da ne čutita potrebe reči: »Saj veš, da te imam rad(a), ampak . . «

To je bistvo brezpogojne ljubezni, ki pa je je resnično sposoben le redkokdo, še veliko redkeje pa oba v paru. To namreč pomeni, da sprejemamo partnerja takega, kot je, brez pridržkov, in ga ljubimo prav zato, ker je tak, kot je. (No, priznam, da smo ženske res malce bolj nagnjene k želji, da bi malce »izboljšale svoje moške« in da je to pravo Sizifovo delo )

Kakorkoli je malo možnosti, da boste kdaj dosegli to popolnost, se je vredno truditi, da se ji vsaj približate.

20. Negovanje sreče v dvoje

Mislite, da so časi vajine zaljubljenosti že davno minili? Pomaga, če se spomnite čara, ki je med vama deloval na začetku, in ga skušajte obnoviti.

Zaigrajte Romea, kot ste ji ga takrat, pa boste dobili svojo prerojeno Julijo! (Upamo, da je vaše srce fizično še v dobrem stanju. ) Spomnite se vseh srečnih trenutkov in ponovite vsaj včasih tiste, ki jih lahko. Za to ni škoda nobenega časa in truda, ker se bo ljubezen poglabljala in postala veliko trajnejša od zaljubljenosti.

Veliko sreče vam želim pri negovanju najlepše rože vseh rož. Če pa vam kljub upoštevanju teh nasvetov ne uspeva najbolje, vam še vedno ostane možnost, da se posvetujete s strokovnjakom za srčne zadeve in za iskanje sreče v dvoje.

Pripravila: Špela Šeme, foto: Profimedia