3 načini, kako se sabotiramo zaradi mnenja drugih

3 načini, kako se sabotiramo zaradi mnenja drugih (foto: Priscilla Du Preez | Unsplash) Priscilla Du Preez | Unsplash
26. 6. 2019

Včasih smo pod velikim pritiskom staršev, družinskih članov, kolegov ali sodelavcev, ki imajo določene predstave, kakšno bi moralo 'pri teh letih' ali 'do sedaj' izgledati naše življenje. Ker ne izpolnjujemo pričakovanj, se počutimo manjvredno. Preberite, kakšna so naše najpogostejše reakcije in kaj lahko spremenimo.

Kadar ne izpolnjujemo pričakovanj okolice, čutimo, da nismo dovolj dobri. Soočamo se z negativnimi občutki in porajajo se nam misli, ki lahko slabo vplivajo na nas še dolga leta.

Zgodi se tole:
 • Slišimo, da smo v nečem slabi ali pa imamo z nečim slabo izkušnjo in zato takoj obupamo.
 • Izogibamo se ponovnemu poskusu, ker se bojimo spet soočiti s potencialno bolečino in razočaranjem.
 • Ko končno zberemo pogum, da poskusimo ponovno, smo bolj ko ne že vnaprej prepričani, da nam ne bo uspelo, da bomo rekli 'Vidiš? Kot sem rekel, ni uspelo …'
 • V tej dotični stvari se nikoli ne izboljšamo, saj se nismo nikdar zares zavzeli in se pripravili na trdo delo, ki bi porodilo rezultate. Lažje je iskati izgovore.
 • Ko si nekaj dolgo časa govorimo, začnemo to verjeti in samoizpolnjujoča prerokba je smrt, ki nam povzroča slabe občutke o sebi.

Zveni znano? Čas je, da prekinete ta krog in začnete napredovati!

Nehajte si govoriti naslednje:

1. Prav imajo

Ne dovolite, da vam nesramneži pokvarijo veselje ali uničijo zagon. Nihče nima pravice, da vam daje občutek manjvrednosti – vi ste tisti, ki se odločite, da to dopuščate oziroma dajete njihovim besedam veljavo. Samo na vas je, kakšna bo vaša prihodnost.

Zavedati se morate, da to, kar negativci govorijo, več pove o njih, kot o vas samih. Ljudje reagirajo glede na svoje izkušnje, percepcije in rane, ki so si jih nabrali tekom življenja. Če mislijo, da vam ne bo uspelo, samo zato, ker se njim ni posrečilo, je to povsem njihova stvar in z vami nima nobene veze!

Seveda to ne pomeni, da postanemo povsem narcisoidni in se ne menimo za povratne informacije oz. mnenje – gre samo za to, da ne verjamemo njihovim negativnim napovedim in sklepanju.

Ni važno, kaj si drugi mislijo o vas – da ste dobri ali ne, nadarjeni ali ne, uspešni ali ne … delujte glede na svojo intuicijo, sledite srcu in ostanite pogumni!

Namesto, da vas negativni komentarji potrejo, naj vas nasmejejo. Namesto, da postanete jezni ali užaljeni, zamahnite z roko in pojdite stran. Življenje je prekratko, da bi ga tratili z ljudmi, ki vam nočejo nič dobrega.

2. Pomembno je, da moji bližnji odobravajo moje potrebe

Večina od nas je vzgojena v duhu iskanja potrditve. Včasih se povsem nezavedno trudimo ugajati in hočemo, da starši ali sorodniki odobrijo naše izbire.

Zdaj je s tem konec – odrasli ste in sami ste odgovorni za svoje odločitve. Nikogar vam ni treba prositi za dovoljenje. Komu boste  odgovarjali, če boste zaradi nekoga tretjega obupali nad svojimi sanjami? Kdo je sploh sposoben prevzeti takšno grozovito odgovornost?

Nehajte se obračati nazaj in iskati ljudi, ki bodo navdušeno prikimavali. Odkrijte, kdo v resnici ste.

Bodite svoji. Bodite drzni. Sledite svojemu notranjemu glasu in ne poslušajte zunanjih trobent.

3. Oni že lahko, jaz pa ne …

Samo zato, ker je nekdo tega sposoben, še ne pomeni, da sem tudi jaz … se sliši znano? Vaše prepričanje, da ste izgubili možnost, ker niste mislili, da ste dovolj dobri vas je že veliko stalo.

Namesto, da bi iskali razloge za, iščete razloge proti. Zdi se vam, da je vsem drugim omogočeno vse, kar si želijo, in da so njihove okoliščine lažje.

Seveda, on lahko programira, saj nima otrok.

Ona lahko teče na maratonu, ker ima 15 kg manj od mene.

On se gre lahko potapljat na Sejšele, ker mu ni treba plačevati najemnine.

Ona je odprla svojo firmo, ker so ji starši finančno pomagali ...

Njo mož podpira, mene pa ne!

… temu ni konca. Kaj imajo vsi te ljudje, s katerimi se primerjate, skupnega? Poskusili so. In uspelo je. Zakaj ne bi tudi vam?

Nehajte iskati izgovore! Če že morate, poiščite primere bližnjih, ki so nekaj dosegli ali poskusili kljub temu, da so imeli težave in so se soočali z ovirami na poti … Ogromno ljudi trpi na enem področju v življenju, na drugem pa jim vse cveti. Ovire srečamo zato, da rastemo in se krepimo!

Čas je, da se spravite na delo.

Karkoli hočete doseči, se temu posvečajte po 30 minut na dan. VSAK DAN. Ne glede na vsa ostala opravila. Recite si: to je pomembno zame in ne pustim, da bi karkoli prišlo vmes! Zabeležite vsako malo zmago in se je veselite. Počasi se daleč pride.

Ko boste hoteli obupati, se spomnite teh malih zmag in jih uporabite za motivacijo. Ko boste v skušnjavi, da rečete, da niste dovolj dobri, se spomnite, da je to samo vzorec iz otroštva in da nima veze s to situacijo in izkušnjo.

Kar je bilo, je bilo. Osredotočite se na to, kaj lahko naredite ZDAJ.

Spomnite se na moment, ko vam je nekaj uspelo. To je lahko karkoli, tudi malenkost. Nekaj primerov:

 • Postavili ste se zase, čeprav vas je bilo strah
 • Naučili ste se nove veščine
 • Rekli ste NE
 • Počutili ste se ljubljene.
 • Pristopili ste k osebi, ki vam je všeč
 • Začeli ste se ukvarjati s športom
 • Odrekli ste se sladici ali alkoholu, čeprav vas je zelo mikalo
 • Do konca ste prebrali debelo skripto / knjig
 • Imeli ste dobro idejo, ki je zažgala
 • Privoščili ste si čas zase in se zares razvajali
 • Nekomu ste povedali, da ga imate radi

Zdaj pa se spomnite na občutek ob teh dosežkih in z dobro voljo naprej!

Preberite še:

Pa tudi 6 dobrih razlogov, zakaj bi morali čim več popoldnevov preživeti v naravi 

Vir: Marc and ANGEL

Foto: Profimedia