3 stvari, ki jih morate narediti, preden vstopite v razmerje

3 stvari, ki jih morate narediti, preden vstopite v razmerje (foto: profimedia) profimedia
22. 1. 2019

Za nekaj stvari morate poskrbeti, že preden najdete idealnega partnerja.

Ko smo zaljubljeni, smo v devetih nebesih in idealiziramo vse okrog sebe. Partner je popoln in zanj bi storili vse, življenje kar naenkrat postane bolj rožnato. Ker takrat zlahka spregledamo sebe in stvari, ki so za nas pomembne, moramo že prej dobro razmisliti o njih. Ne odpovejte se jim, saj se bo že čez nekaj mesecev prva zaljubljenost polegla in takrat se bo prikazala prava podoba.

Postavite se zase, ko gre za naslednje 3 stvari.

  • Postavite meje

Če sami sebe dobro poznate, veste, od česa ne odstopate in za čem stojite. Tega ste se morda naučili tudi iz preteklih razmerij in drugih odnosov, ki jih imate z družino ter prijatelji. Postavite torej svoje meje in jih ne prestopite, saj nihče ni vreden, da bi zaradi njega pustili to, za kar se trudite in kar postavljate na prvo mesto.

Nekdo, ki vas bo imel rad in vas bo spoštoval, ne bo nikoli zahteval, da se spremenite in opustite svoja prepričanja. Ravno nasprotno - spodbujal vas bo pri vaših željah in vam pomagal do cilja. Nenazadnje nikoli ne veste, kako se bo razmerje razvilo, zato je najbolje, da ostanete zvesti sami sebi.

  • Ne pozabite na svoj “seznam želja”

Kadar se začnete družiti z nekom, ki bi lahko bil potencialen partner, ne pozabite na to, kar želite, da bi vaš izbranec/ izbraka imel/a. To niso želje o princu na belem konju, popolni ženski ali filmskem igralcu, ampak kriteriji, ki ste jih zastavili in od njih ne odstopate. Četudi so visoki, niso nujno neuresničljivi - to pogosto zamenjujemo. Najti izobraženega moškega s smislom za humor je na primer dosegljiv cilj, za razliko od želeti si nekoga, ki govori najmanj 5 jezikov, ima dobro plačano službo in je za vas pripravljen pustiti vse.

Sami pri sebi razčistite, kakšno osebo si želite ob sebi in stremite k temu tudi na zmenkih. Morda ne bo popolnoma takšna kot v vaši glavi, bo pa imela vsaj nekaj od teh lastnosti. Če bi za partnerja sprejeli kogarkoli, bi slej ko prej prišlo do prepirov, ki bi vodili v razpad zveze, saj čez čas ne moremo več skrivati svojih prepričanj.

  • Določite svoje temeljne vrednote

Če želite z nekom načrtovati skupno prihodnost, morate najprej vedeti, česa si želite sami. Bi nekoč radi imeli otroke ali se boste raje posvetili drugim stvarem? Bi živeli tu, kjer živite trenutno ali imate v mislih selitev? Bi raje izbrali stanovanje ali hišo, želite imeti hišnega ljubljenčka?

Na začetku razmerja se vse našteto ne zdi pomembno, saj še ne veste, kako resno bo postalo. Ko pa s partnerjem pričneta razmišljati o tem, da bi se skupaj postarala, se morata, preden sprejmeta večje odločitve, pogovoriti vsaj o velikih, pomembnih stvareh. Šele ko bosta na isti strani in določila pogoje, ki bodo ustrezali obema, se lotita dela.

Preverite tudi: