3 znaki, da vaši osebnosti v resnici bolj ustreza samsko življenje

3 znaki, da vaši osebnosti v resnici bolj ustreza samsko življenje (foto: Profimedia) Profimedia
26. 8. 2022

Sklenitev (zakonske) zveze ni za vsakogar. Psiholog razkriva znake, da to velja za vas. 

Zaradi pritiskov družbe se samski včasih počutijo kot nekakšni izobčenci. Vsako srečanje s prijatelji in družinskimi člani pa predstavlja stres. "Se že videvaš s kom?" "Kdaj se boš ustalil/a?" "Nameravaš biti do konca svojega življenja osamljen/a?"

Toda za veliko posameznikov je samsko življenje zavestna izbira. In to je povsem v redu. Kot družba pa bi morali takšno odločitev spoštovati.

Kako veste, ali morda tudi vam v resnici bolj ustreza samsko življenje? 

Psiholog dr. Mark Travers navaja tri znake, ki kažejo, da vaši osebnosti bolj ustreza samskost: 

1. Imeti otroke ni vaša prioriteta

Biološke sile narekujejo, da bo večina ljudi na neki točki izkusila željo po družini. Toda biologija ni edini dejavnik v igri. Mnogi se odločijo svoje življenje posvetiti drugim stvarem. In s tem ni nič narobe. Pomembno je, da ste zvesti samim sebi. 

Ko se boste soočili s težko odločitvijo, kot je imeti otroke ali ne, vedno poskrbite, da boste izhajali iz sebe. "Je to tisto, kar si želim?" In ne: "Ali to od mene pričakujejo drugi?"

Vendar psiholog vseeno opozarja: ni pa dobra ideja ignorirati biološke realnosti v korist neke stilizirane vizije o tem, kako naj bi izgledalo vaše življenje. 

2. Povsem ste osredotočeni na kariero

Nič ni narobe s tem, če se osredotočate nase. Vsi smo na svoj način malce sebični. In povsem v redu je, če ste osredotočeni na kariero do te mere, da vas resna zveza ne zanima. Celo raziskave kažejo, da je za našo srečo pomembnejša služba kot partner. 

Narobe pa bi bilo, če ste močno osredotočeni na kariero, vendar se zaradi zunanjih pritiskov odločite, da svojim ambicijam ne boste sledili. Takšna odločitev vas bo verjetno preganjala celo življenje. 

3. Najbolj udobno se počutite, ko ne spadate

V večini družb so poroka, monogamija in življenje v družinski enoti norma. Kar deluje za večino ljudi. Toda nekateri raje izberejo popolno nasprotje: najbolj udobno se počutijo, ko svojo svobodo uveljavljajo na nekonvencionalne načine. To je del njihove osebnosti.

Kako lahko ugotovite, ali ste eden teh posameznikov? To vam lahko pove psihologija osebnosti in velikih pet faktorjev osebnosti oziroma dimenzij: 

  • sprejemljivost,
  • ekstravertnost/introvertnost,
  • vestnost,
  • odprtost za izkušnje,
  • nevroticizem/čustvena stabilnost.

Kot razloži psiholog, dimenzija odprtost za izkušnje lahko napoveduje vaš apetit po drugačnem življenjskem slogu. Ljudje, ki imajo na lestvici višje dimenzijo odprtost, so ponavadi svobodomisleči. Imajo globoko intelektualno radovednost in cenijo lepoto in estetiko. In kot že ime pove, so odprti za nove izkušnje – uživajo v potovanjih, novih stvareh, novih idejah in sprejemanju perspektive drugih.

Zaključek: 

Odločitev o sklenitvi (zakonske) zveze in ustvarjanju družine je ena največjih odločitev, ki jih boste sprejeli. Če si boste vzeli čas za razmislek o tem, kakšna oseba ste – kar vključuje željo po otrocih, vaše poklicne interese in ambicije ter vaše temeljne osebnostne lastnosti – vas to lahko usmeri v pravo smer. 

PREVERITE ŠE: 4 znaki, da vas partner izkorišča