4 načini, kako presežemo ljubosumje v odnosu

4 načini, kako presežemo ljubosumje v odnosu (foto: Profimedia) Profimedia
7. 11. 2019

Ljubosumje prinaša nepotrebne srčne bolečine in skrbi, mučne prepire in lahko privede celo do razhoda. Zbrali smo nekaj scenarijev, ki vam bodo pomagali, da se soočite s tem neprijetnim čustvom in ga obrnete sebi v prid, da vaše razmerje ne bo (več) trpelo.

Ljubosumje uničuje zvezo

Ponavadi se začne takole: z dragim sta v nekem lokalu in kar na lepem opazite, da se je partner zagledal v neko hudo bejbo. V glavi vam zavre. Načnete prepir, obtožujete ga, ko prideta domov, zavračate seks in ga kaznujete s tiho mašo. Zdi se vam, da ste do takšnega obnašanja povsem upravičeni, saj je ta zoprna izkušnja dodobra načela vaše zaupanje in negativno vplivala na vašo samopodobo. Partner, ki se je morda samo nedolžno spogledoval in o zadevi še zdaleč ni razmišljal kot o usodni, je zdaj zmeden in sploh ne razume, od kod vsa ta drama.

Vse, kar pravzaprav potrebujete, je zagotovilo, da ste vi še vedno predmet njegovega poželenja, da vas ima rad in da ste zanj pomembni! Včasih to potrditev dobite, včasih pa ne (v zadovoljivi meri). Poglejmo si nekaj situacij, v katerih ljubosumje nadvlada vse lepe občutke v partnerstvu in ga uničuje.

4 scenariji epizod ljubosumja in možne rešitve:

1.  Ljubosumje v vas zaneti nov ogenj strasti

Vaš partner se smeji šalam privlačne osebe nasprotnega spola, zdi se vam, da to traja že celo večnost, v mislih si predvajate film o njegovi nezvestobi in se pripravljate na 'tisti zadnji pogovor'. Ta zaskrbljenost in občutek, ki vas preveva, vam govori eno stvar: da si partnerja želite. Če ste v zvezi že nekaj časa, so prebliski strasti morda vedno manj pogosti, in ko pride do situacije, kjer druga oseba opazi partnerjevo privlačnost, lahko na to pogledate pozitivno. Spomni vas namreč, da je privlačen in da ste v bistvu zelo srečni, ker sta skupaj. Ljubosumje v vas zaneti nov ogenj strasti. Zdaj veste, da vam je še vedno mar in da si ga želite bolj kot kdajkoli prej.

Rešitev: Povejte partnerju, kako poseben je in koliko vam pomeni. Izkažite mu naklonjenost in ljubezen – če bo dobil dovolj pozornosti od vas, se ne bo oziral naokrog oziroma iskal potrditev drugje.

2. Zamenjajte negativne misli za motivacijo pri osebnostni spremembi

Vaš partner se pogovarja s privlačno osebo in preplavi vas občutek negotovosti. Začnete se dajati v nič, razmišljate samo še o stvareh, ki se vam na sebi ne zdijo privlačne. Na primer. »Ona je tako polna energije, jaz pa dolgočasna,« »Vau, kakšne dolge noge ... ne pa moja zavaljena stegna,« ali pa »Očitno se z njo veliko bolj zabava kot z mano. Ne znam ga osrečiti. Pustil me bo.«

Rešitev: Pomembno je, da se naučite prepoznati občutke ljubosumja in v kali zatrete začarani krog negativnih misli. Če opazite svojo reakcijo, lahko nanjo tudi vplivate. To storite tako, da spremenite svoj notranji monolog. Naredite spisek svojih pozitivnih vizualnih in osebnostnih lastnosti ter si ga v mislih predvajajte, kadar vas popade, da bi se primerjali z drugimi, ki se vam zdijo boljši, lepši, uspešnejši, pametnejši … od vas.

3. Izboljšajte svojo samopodobo, namesto da se primerjate z drugimi

Ko vidite, da partner namenja svojo pozornost osebi v top formi, ob kateri se počutite ogrožene, hitro postanete jezni in ljubosumni. Namesto, da jo krivite za svojo nesrečo, se zamislite nad seboj in izkoristite ta dogodek kot motivacijo za delo na sebi. Vpišite se v fitnes, spremenite prehrano … poskrbite za zdravje in posledično tudi za boljši izgled.

Rešitev: Bodite pozorni na to, kaj vas navdaja z ljubosumjem. Gre za lepo postavo? Zapeljivost? Izražanje seksapila? Namesto, da se primerjate, začnite sami graditi na izboljšanju ali poudarjanju teh kvalitet. Z zavedanjem, da je najbolj seksi samozavest, ki jo človek izžareva, in ne nujno popolno telo s čvrstimi mišicami. Če se vam zdi, da bi vašega partnerja bolj osrečila ženska, ki ji zavidate, potem se vprašajte, kaj lahko izboljšate oziroma dodate v svoj repertoar v spalnici, da ne bo imel časa misliti nanjo. Pogovorite se z njim o seksualnih fantazijah, preverite, kaj ga vzburja, oblecite si erotično perilo … možnosti je nešteto!

4. Druga oseba vas spomni na lastne potrebe, ki niso uslišane

Partner pozorno posluša, gleda v oči, vi pa ste zaprepadeni. Zakaj se ne obnaša tako tudi v vaši družbi? Tej osebi zelo očitno daje komplimente, namenja ji vso pozornost, izgleda, da je popolnoma zatopljen vanjo … kot je bil na začetku zveze zatopljen v vas. Vse, kar si v tem trenutku želite je, da bi bili na njenem mestu.

Rešitev: Naredite nekaj, da se bo to tudi zgodilo. Seveda ne ciljamo na besno posredovanje, ki izbruhne v sceno sredi javnega prostora, pač pa na miren zaseben pogovor, v katerem partnerju razložite svoje občutke in izrazite, kaj si želite od njega. Uporabljajte pozitivne besede in bodite kar se da direktni. Na primer: »Super bi se počutila, če bi mi zmasiral ramena in mi povedal, da je moj hrbet seksi.« Ko se v razmerju oba počutita zaželena in varna, je mnogo manj možnosti za izbruhe ljubosumja, varanje in posledično za razpad zveze. Povejte mu, da ga imate radi in da se vam zdi najbolj seksi moški na svetu!

Če se kljub vsemu borite z ljubosumjem …

Potem je najbolje, da poiščete strokovno pomoč v obliki psihoterapevta, ki bo skupaj z vami prišel vzroku do dna. Če ste bili kdaj prevarani in se bojite, da bi se zgodba ponovila, bo treba odpraviti vzorec, da ne bi po nepotrebnem trpeli do konca svojega življenja. Paranoja uničuje ljubezen ... ampak ni treba, da je temu tako.

Vir: Psychology Today

Pripravila: VH