4 stvari, ki najbolj prizadenejo ljubezensko razmerje

4 stvari, ki najbolj prizadenejo ljubezensko razmerje (foto: Profimedia) Profimedia
17. 9. 2019

V vsakem razmerju so konflikti in pri vsakomur kdaj pa kdaj nastopijo težave v komunikaciji. John Gottman je ugotovil, katere 4 stvari najbolj dramatično vplivajo na ljubezensko razmerje. Preberite, kako jih prepoznati in se jim izogniti oziroma jih preseči.

4 stvari, ki najbolj prizadenejo ljubezenski odnos:

1. Kritiziranje

Ne govorimo o konstruktivni kritiki in občasnih pritožbah, ki iz negativnega lahko rodijo nekaj dobrega. Ciljamo predvsem na kritiziranje, ki je v bistvu verbalno streljanje.

»Vedno si pozen,« in »Nikoli me ne poslušaš«, sta dobra primera, kako smo v stanju jeze ali razočaranja sposobni celotno človekovo osebnost zreducirati na tisto, kar nas moti.

Če se takšne pripombe ponavljajo v nedogled, bo oseba, ki so ji namenjene čutila, da je nenehno pod nadzorom, zato se bo umaknila vase in začela gojiti sovraštvo. Tisti, ki kritizira, pa se bo počutil še bolj nerazumljenega in zavrnjenega.

2.  Nadvlada drugega

En partner se počuti superiornega in meni, da sam nikdar ne dela napak, ki jih očita drugemu, iz njegovih ust pogost letijo sarkastični komentarji ... vam je to kaj znano?

Nihče ne mara, če se mu drugi posmehujejo, če to počne nekdo, ki naj bi nas ljubil in spoštoval, pa smo še bolj prizadeti.

3.  Napad in obramba

Če nekdo kar naprej kritizira vsak naš korak, je naš naravni odziv, da se branimo. Ko začnemo naštevati razne izgovore in se poskušamo opravičevati za vse, kar smo naredili (domnevno) narobe, nimamo dobrega občutka in naša samopodoba pada.

Slej ko prej pride do tega, da oseba noče biti več v sovražnem okolju, saj je to preveč izčrpavajoče, stresno in v vseh pogledih neproduktivno.

4. Tiha maša

Ko sta partnerja nataknjena, se obkladata z raznimi zmerljivkami, nato nekomu zmanjka potrpljenja in sledi vse več kričanja (včasih tudi lomljenja pohištva itd) ... nakar odvihrata vsak na svoj konec, kjer se kujata, dokler na vse skupaj ne pozabita oziroma dokler ne pride nov problem, ki zahteva takojšnjo pozornost oziroma, v tem primeru, novo burno reakcijo …

Umikanje, pretvarjanje, da ne poslušamo ali da smo preveč zaposleni, da bi se lahko posvetili drugemu niso metode za reševanje problemov, saj jih tako nikoli zares ne rešimo.

V tem primeru je najbolje poiskati pomoč terapevta za pare, ki bo najprej pomagal identificirate glavno težavo in nato oba partnerja skozi debato, v kateri bosta lahko brez težkih besed pojasnila, kako se počutita in kaj pričakujeta drug od drugega.

Šele, ko prepoznamo vzorec, po katerem zveza deluje, se lahko lotimo reševanje težav(e). S pomočjo terapevta se negativne vzorce spremeni v pozitivne, to pa vključuje tudi:

  • učenje načinov za sporočanje nezadovoljstva,
  • izražanje hvaležnosti,
  • pohvale,
  • sprejemanje odgovornosti za svoja čustva in dejanja,
  • sposobnost iskrenega opravičevanja 
  • razsodnost, da zaznamo, kdaj se je nakopičilo preveč vsega oziroma kdaj je najbolj zdrava rešitev kratek premor.

Preberite še: To so znaki, ki kažejo, da razmerje ne bo trajalo večno 

In tudi 6 nasvetov za dobro komunikacijo, ko se v odnosu pojavi težava

Vir: Psychology Today