5 dejstev o orgazmu, ki vas bodo zagotovo presenetila

5 dejstev o orgazmu,  ki vas bodo zagotovo presenetila (foto: Profimedia) Profimedia
20. 4. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Mislite, da veste že vse o ženskem orgazmu? Ta dejstva vas bodo zagotovo presenetila. 

1 Zakaj ženske igrajo orgazem?

Študija univerze Columbia iz New Yorka se je ukvarjala z vprašanjem, zakaj veliko žensk v postelji igra orgazem. Znanstveniki so intervjuvali 453 žensk, starih od 18 do 46 let, ki so bile vsaj pol leta v resnem razmerju. Več kot polovica žensk je priznala, da so že vsaj enkrat zaigrale orgazem pred partnerjem.

Toda zakaj? Študija je pokazala, da gre v veliki meri za strah pred nezvestobo. Ženske so povedale, da želijo ohranjati živahen odnos in moškega zadržati pred tem, da bi jih prevaral. So se pa te ženske izkazale za bolj nezaupljive in ljubosumne od žensk, ki nikoli niso zaigrale orgazma.

2 Pravilo razmaka

Za spoznanja o tako imenovanem 'orgazmičnem razmiku' se lahko zahvalimo princesi Marie Bonaparte, pravnukinji slavnega Napoléona Bonaparta. Ker je imela težave z doživljanjem orgazma, je 243 žensk povprašala po pogostosti doživljanja tega. Ugotovila je, da ženske, ki imajo dokaj velik razmik med klitorisom in vagino, skoraj nikoli ali pa le redko doživijo orgazem med seksom.

Američanka Kim Wallen je v moderni dobi nadgradila to informacijo, in ugotovila, da je manj kot 2,5 centimetra razmika med klitorisom in vagino ključno za doživljanje ženskega orgazma med spolnim odnosom.

3 Dlani so bolj občutljive kot genitalni predel

Nizozemska raziskovalna ekipa pod vodstvom ginekologa Williborda Weimarja Schultza je leta 1989 izvedla raziskavo o občutljivosti vaginalnih sten in na katere dražljaje se odzivajo. 60 ženskam so z majhnimi oddajniki sprožili električne impulze na različnih delih telesa. Presenetljiv rezultat: dlan in trebuh sta se odzvala veliko bolj občutljivo na električne dražljaje kot genitalni predel.

4 Dolžina orgazma

Znanstveniki univerze v Köbenhavnu so leta 1984 odkrili nekaj izjemno zanimivega: vprašane ženske so popolnoma podcenile trajanje orgazma: večina je navedla, da je trajal okoli 12 sekund, v resnici pa jih je bilo 26. To pomeni, da ženske trajanje orgazma doživljajo veliko krajše, kot je v realnosti. Ja, kdo bi štel sekunde, ko pa se svet postavi na glavo?

5 Orgazem pripomore h krepitvi imunskega sistema in blaži bolečine

Med spolnim odnosom se močno poviša koncentracija adrenalina in noradrenalina. Tudi za 100 odstotkov. Zmanjša pa se količina stresnega hormona kortizola, podvoji pa se število naravnih celic, ki krepijo imunski sistem. Če se bojite, da bi se prehladili, zdaj veste, kaj storiti.

Morda bi vas zanimal tudi članek Temelji ženske seksualnosti