5 fraz, ki jih v razmerju ne želimo slišati

5 fraz, ki jih v razmerju ne želimo slišati (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
31. 12. 2015

Besede lahko zelo bolijo, sploh, ko priletijo kot nenadna realizacija dejstev nekega odnosa, za katerega smo verjeli, da ima možnosti za uspeh. Katere so tiste fraze, ki jih zato v razmerju ne želimo slišati?

"Kam to pelje?"

Če se moramo vprašati to vprašanje v katerikoli fazi odnosa, je običajno odgovor jasen: nikamor. Morda je tistikrat pametno prekiniti ali pa skupaj izbrati drugačno pot. Dlje časa vztrajamo v razmerju, za katerega ne vemo, kam pelje, manj možnosti imamo za nadaljnje raziskovanje življenja. V kolikor vsak v razmerju vleče v svojo stran, je rešitev jasna - ni enostavna, a si boste kasneje hvaležni, da ste jo sprejeli.

"Potrebujem nekaj prostora."

Odnosi niso enostavni, zahtevajo psihološko in vztrajnostno investicijo, a če nekdo že zelo na začetku potrebuje nekaj prostora zase, bo verjetno kasneje v razmerju tega samo svojega prostora potreboval le še več. Včasih je lahko to popolnoma legitimna zahteva - da ostanemo celostni v odnosu, moramo še vedno znati uživati življenje sami. Pogosto pa je ta fraza le diplomatski namig, da je nekomu preprosto zmanjkalo volje do tega odnosa.

"Ali res potrebujeva definirati to razmerje?"

Etikete so resda trivialna stvar, ko pride do odnosov -  če je med dvema osebama ljubezen, ni pomembno, kako definirata odnos, v katerem sta. Pa vendarle - v kolikor je eni od oseb v odnosu pomembno, da njuno razmerje opredelita znotraj nekaterih poznanih kategorij, potem mora tisti drugi to razumeti. 

"Nisem prepričan, da sva kompatibilna."

Se zgodi. Običajno ne zato, ker je tako pisalo v horoskopu ali ker se njuni astrološki znamenji ne ujameta v razpredelnici kompatibilnosti, temveč zato, ker nekomu druga oseba preprosto ni všeč. Uporaba besede 'kompatibilna' morda pusti vtis odraslosti, a je v resnici le še ena oblika pobega iz odnosa. Kot če bi rekli: "ni problem v tebi, ampak v bistvu je". 

"Trenutno ne iščem razmerja."

Kar v prevodu pomeni: "Trenutno si ne želim razmerja s teboj." In če si nekdo ne želi razmerja z neko osebo zdaj, si ga verjetno ne bo nikoli želel. Tudi, če se nekoč premisli, si ga verjetno potem niti ne zasluži, saj bo vedno ostal občutek, da je ta odnos potem nastal kot "rezervni načrt". Tisto, kar zaboli, ko se moramo soočiti s to frazo, pa je le zdrava pamet, ki nam govori, da je ta obliž potrebno odstraniti hitro, pa četudi boleče.