5 izzivov novih razmerij v zrelih letih

5 izzivov novih razmerij v zrelih letih (foto: Profimedia) Profimedia
14. 8. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Ne glede na starost je eno dejstvo nedvoumno: V vsako razmerje prinesemo svojo "prtljago." Starejši ko smo, več prtljage nosimo s seboj.

Drugo dejstvo pa je, da se nova razmerja v zrelejših letih razlikujejo od tistih v mladosti. Mlade ženske imajo opravka z odvisnostjo partnerja od nogometa in z umazanimi nogavicami na tleh. Starejši moški bodo nogavice odložili v koš za perilo, njihovo navdušenje nad športnimi dogodki pa ne bo več tako testosteronsko kot v mlajših letih. A kljub temu imajo tudi starejši moški druge - recimo temu - slabe plati oziroma pomanjkljivosti, ko gre za razmerja. Enako velja tudi za starejše ženske.

Če se v zrelejših letih odločate za novo razmerje, je treba poiskati pot in se preprosto uskladiti tako, da premagate izzive, ki so postavljeni pred vas. Najprej pa jih je treba poznati, zato jih navajamo v nadaljevanju.

1 Spomini na pretekla razmerja

Če ste vdovec ali vdova, vas zagotovo tare žalovanje za pokojnim možem ali ženo. Pri ženskah je drugače - običajno so bolj odprte, svojo žalost delijo s prijateljicami in družinskimi člani, morda jim je zato malce lažje. Žalujoči moški pa lahko obtiči v preteklosti, dokler ne spozna nekoga novega, ki mu lahko pokaže, da je mogoče iti naprej. V tem primeru naj bo nova partnerka sočutna in naj mu ponudi oporo. Če se bo kljub temu nenehno spominjal svoje pokojne žene, njenih dobrih lastnosti in prednosti, morda še ni pripravljen na novo zvezo. Enako velja za ženske, ki so ostale vdove in spoznale nekoga novega. Spustite bolečino. Ne dovolite, da vam spomini na preteklost pokvarijo lepe dni, ki so še pred vami.

2 Zakoreninjene navade

Je novi partner ali partnerka obsedena s knjigami? Z vrtnarjenjem? S politiko? Sprijaznite se: za spremembe je prepozno. Morate sprejeti zakoreninjene navade novega partnerja ali partnerke in jih skušati čim bolj nemoteče vključiti v svoj vsakdan. Vedite, da z leti take navade pridobimo skorajda vsi. Sčasoma novopečeni par v zrelih letih razvije skupne navade, zaradi katerih individualne postanejo manj moteče (v primeru, da sploh so moteče).

3 Vedenjske posebnosti

Moški, ki gre spat ob 21. uri in ženska, ki do polnoči bere ali gleda televizijo, lahko sicer vzpostavita uspešno razmerje, a se zdi, da v takem razmerju manjka malce zabave. Potrebno je sprejeti določene kompromise, da bi tudi intimno življenje zacvetelo. Torej: eden in drugi naj malce popustita in prilagodita svoje vedenje. Vse je stvar dogovora in nenazadnje - dobre volje.

4 Otroci in vnuki

Odrasli otroci in vnuki so lahko v veliko tolažbo, ko oseba ovdovi ali pa se loči. A prevelika odvisnost od otrok je preveč tvegana. Večina odraslih otrok je srečna, ko si njihov ovdoveli starš poišče novega partnerja ali partnerko. V tem primeru je zelo verjetno, da se bo pogostost obiskovanja zmanjšala. Kar je v redu. Otroci imajo svoje življenje in zelo so veseli, ko vidijo, da njihov starš ni več sam in osamljen.

5 Trema pred intimnostjo

Starejši in zdravi moški so lahko zelo živahni, ko gre za spolnost. Morda pa bodo imeli malce treme. Njihova nova partnerka jih pri tem lahko pomiri in odžene morebitne zadržke pred intimnostjo. S toplino in nežnostjo se lahko marsikaj razreši - tudi brez pomoči viagre.

Povzeto po datingseniormen.com