5 lastnosti, ki odlikujejo srečno družino

5 lastnosti, ki odlikujejo srečno družino (foto: FOTO: Shutterstock) FOTO: Shutterstock
22. 10. 2019 Promocijsko sporočilo

Najbolj pomemben element srečne družine je povezanost, ki se kaže s sposobnostjo medsebojne komunikacije, podpore in željo po krepitvi odnosov. Vsi družinski člani se naj bi v družini počutili sprejete, razumljene in ljubljene. 

Predstavljamo vam pet pokazateljev, ki kažejo na povezano družino. Poskrbite, da bo takšna tudi vaša (če še ni, seveda).

1 Skrbite drug za drugega

Iskreno vas zanima, kako je vaš otrok (ali sorojenec) preživel svoj dan, kaj je počel in, kako se je počutil, je morda naletel na kakšne težave in ali jih je uspel uspešno rešiti. Pripravljeni ste mu resnično priskočiti na pomoč oz. se ustrezno odzvati.

Spodbujate izražanje čustev in s tem drugi osebi sporočate, da ji je dovoljeno izražati svoja čustva in da je tudi izkazovanje ranljivosti varno. Tako boste poskrbeli, da se bodo otroci lahko vedno obrnili k vam po pomoč. Hkrati pa imate tudi dobro postavljene osebne meje – čustvene kot tudi telesne, ki so zelo pomembne pri vzpostavljanju in ohranjanju trdnih čustvenih vezi.

2 Radi si gledate v oči

Očesni stik je eden izmed najpomembnejših načinov, s katerim drugi osebi lahko pokažete, da vam je mar zanjo in vam je pomembna, pokažete ji, da jo razumete in je pri vas zaželjena. Očesn stik je zelo pomemben del nebesedne komunikacije, ko med pogovorom drugi osebi gledate v oči, z njo vzpostavljate povezavo. Povezavo, ki je zavestna kot tudi nezavedna. Pogled govori tudi o tem, kako se počutite, s pogledom drugemu sporočate ali si želite njegove družbe ali ne. Verjetno ni potrebno zgubljati besed o tem, da prijeten očesni stik izraža nakonjenost in seveda obratno. Člani povezane družine drug drugemu brez zadržkov gledajo v oči med pogovorom.

3 Vsi družinski člani so vključeni v vsakodnevne opravke

Tukaj imejte v mislih predvsem mlado družino, v kateri noben od članov ni izvzet iz vsakodnevnih dejavnosti. Te morajo biti seveda otrokovim letom primerne. Lahko jim npr. dovolite, da med nakupovanjem zlagajo stvari iz vozička na tekoči trak pri blagajni, ali vam med kuhanjem pomagajo pri preprostih opravilih, jih morda vključite v pogovor in jim ponudite priložnost, da izrazijo svoje predloge za rojstnodnevno darilo za babico ali dedka. Takšna vključenost krepi otrokovo samozavest in občutek pripadnosti.

4 Imate svoje rituale in sistem vrednost

Rituali bodo okrepili vezi ter bližino med družinskimi člani. Od staršev in drugih prednikov ne dobimo samo bioloških značilnosti, ampak podedujemo tudi nazore, navade, določeno kulturo, obnašanje družine. Vsaka družina ima svoje praznike, običaje in pravila, od rojstnih dni do pomembnih obletnic. Vse to pa povečuje občutek varnosti in pripadnosti v družini.

5 Veliko se pogovarjate in delite skupne trenutke

Pogovor je izjemno pomemben element povezane družine, in da bodo pogovori z vašimi najdražjimi še cenejši ter da bodo vaše vezi še močnejše, lahko sedaj pri Telemachu združite moči s svojimi družinskimi člani in prihranite pri mesečni naročnini na mobilne storitve.

Telemach je nedavno predstavil prijetno in dobrodošlo novost, ki temelji na povezovanju do vključno štirih družinskih članov pri mobilni naročnini na pakete VEČ, ŠE VEČ in NAJVEČ. Za slednje lahko tako plačuješ še nižjo mesečno naročnino, ostajajo pa enako fantastični kot v redni ponudbi! Povežete se lahko največ štirje družinski člani, pogoj pa je prijavljeno isto stalno prebivališče. Več članov, kot se poveže, večji je popust. Z družinskimi popusti lahko tvoja družina pri Telemachu prihrani kar do 288 evrov na leto!