Za težave v odnosih sta vedno potrebna dva

Za težave v odnosih sta vedno potrebna dva (foto: pexels) pexels
8. 6. 2020

 Poglejmo si 5 misli, ki uničujejo vaše odnose.

Dobro se je večkrat vprašati, ali imamo v sebi kakšne blokade, ki nas omejujejo v odnosih in v ljubezni? Ah, seveda jih imamo, samo prepoznati jih je potrebno. Tiste skrite miselne vzorce in travme, ki segajo bodisi v otroštvo ali pa v grenke izkušnje iz preteklih odnosov. Včasih so te vsebine potisnjene tako globoko, da se niti zavedamo ne, da jih imamo. Vendar počasi kapljajo na površje oz. vplivajo na naše dojemanje sveta in odnosov. Dobro je biti ves čas pozoren na lekcije, ki jih dobivamo v odnosih in predvsem videti, kaj nosimo v sebi. Zato je tako pomembno, da se osredotočamo nase in ne krivimo drugega. 

Poglejmo si nekaj takšnih primerov. 

1. Nisem dovolj dober/dobra

Ta vzorec lahko vključuje še številne druge različice, kot so: nisem dovolj lep/lepa, dovolj mlad/mlada, dovolj pameten/pametna, dovolj uspešen/uspešna itd. Vse se prične z "nisem dovolj".... 

Bistvo je, da nismo zadovoljni s tem, kdor smo. Da se ne sprejemamo. S tem pa odbijamo ljudi in ljubezen oz. privlačimo v življenje ljudi, ki nam zgolj potrjujejo naša prepričanja. Le ljubezen pa lahko zares privleče ljubezen. 

2. Odnosi so nevarni 

To ste se verjetno naučili že v otroštvu, ko ste opazovali odrasle, ki so se morda veliko prepirali. Nato pa ste tudi na lastni koži občutili razočaranja, zavračanja in prizadetosti. Sedaj mislite, da se morate v odnosih ves čas mučiti. Ali pa zgradite okoli sebe zid, saj vas je strah, da boste ponovno razočarani. Vendar na ta način žal nikoli ne boste občutili prave ljubezni oz. nikoli ne boste zares živeli.  

3. Odnosi se zgodijo sami po sebi

Če verjamete, da v odnose ni potrebno vlagati veliko truda, potem boste prav tako pogoreli. Odnosi se nikoli magično ne uredijo sami od sebe. Odnosi so zahtevno, morda celo najtežje delo na tem planetu. Vendar je vredno. V njih se vsakodnevno trudimo s komunikacijo, pozornostjo, izkazovanjem ljubezni, razumevanjem, poslušanjem, sočutjem... Če so vam bolj pomembne druge stvari, potem pač ne bodo cveteli.
Nasvet: večkrat poglejte človeka v oči in mu prisluhnite.

4. Ni se varno izpovedati

Prav tako ste vajeni, da niste iskreni, ker tudi tukaj obstaja nevarnost, da vas bo nekdo prizadel. Če je vaša stategija igranje iger, skrivanje, namesto avtentičnost oz. iskrenost, potem bodo vaši odnosi zagotovo trpeli.
Zlato pravilo: izražajte se, povejte, kar čutite... 

5. Za vse so krivi drugi

Če bi se partner spremenil, bi bil lahko srečen. Če bi se druga oseba spremenila, bi moje težave izginile. Za trenutno stanje je kriv on ali ona. Ko tako razmišljate, ostajate ujeti v vlogi žrtve. Ustvarjate dramo in se ne zavedate svoje moči in odgovornosti. 

Ne ostanite zataknjeni v svojih zamejenih vzorcih.  Spremenite svoj način razmišljanja, delovanja, razumevanja življenja in ljubezni. 

Pričnite tako, da opazite, kako delujete avtomatsko - kakšne zaključke delate in kako škodujete sami sebi?

In kaj se lahko zgodi potem, ko vam uspe nekaj spremeniti pri sebi? Vse. Prav vse je mogoče.

Po navdihu: themindsjournal.com