5 nenavadnih razlogov, ki vam morda preprečujejo, da bi dosegli orgazem

5 nenavadnih razlogov, ki vam morda preprečujejo, da bi dosegli orgazem (foto: Profimedia) Profimedia
21. 3. 2023

Mnoge ženske veliko svojega spolnega življenja preživijo v lovu za tako rekoč nedosegljivim orgazmom. Obstaja veliko razlogov, zaradi katerih morda zamujate orgazme. Nekateri od njih so tako nenavadni, da nanje verjetno nikoli ne bi pomislili. 

Nenavadni razlogi, ki morda preprečujejo, da bi doživeli orgazem:

Pri spolnem odnosu nimate obutih nogavic

Pri intimnih odnosih se verjetno popolnoma slečete, kar vključuje tudi to, da nimate obutih nogavic. Izkazalo se je, da je to morda napaka, saj je raziskava Univerze v Groningenu pokazala, da 80 odstotkov parov, ki nosijo nogavice med spolnim odnosom, doživi orgazem, medtem ko je to uspelo le 50 odstotkom parom, ki nogavic ne nosijo. Temu je verjetno tako tudi zato, ker so noge v nogavicah bolj tople in je lahko vso osredotočanje namenjeno zgolj na užitek.

Vaš partner ni ljubosumne narave

Glede na raziskavo, objavljeno v reviji Journal of Comparative Psychology moški, ki so z žensko, ki ima moške prijatelje in sodelavce, v njih običajno vidijo »potencialne spolne tekmece«. Zaradi tega se še bolj potrudijo za žensko in jo skušajo tudi bolj seksualno zadovoljiti, da jih ne bi zapustila zaradi koga drugega.   

Vaša prehrana ni dovolj mastna

Presenečeni boste, kako pomembno na vas vplivajo živila, ki jih izberete za uživanje. Oljčno olje pomaga telesu proizvajati testosteron, ki je dober za orgazme, zato bi ga morda morali več vključiti v svojo prehrano.     

Ste premladi in premalo izkušeni

Starejši ko ste, lažje je doseči vrhunec, saj že veliko bolj kot v mlajših letih veste kaj vam ustreza in kaj ne. Medtem ko je 61 odstotkov žensk, starih od 18 do 24 let, ob zadnjem spolnem odnosu doživelo orgazem, ga je doživelo 65 odstotkov žensk v 30. letih in približno 70 odstotkov v 40. in 50. letih, navaja Elite daily. Morda morate torej le še malce bolj spoznati svoje telo.

Stres in tesnoba

Tudi stres in tesnoba lahko otežita doseganje orgazma. Pred spolnim odnosom se poskušajte sprostiti in se osredotočiti na užitek, ki ga čutite, namesto da pritiskate nase, da bi dosegli orgazem. Globoko vdihnite, poslušajte glasbo, ki vas spravi v dobro voljo in se prepustite. Večji kot je pritisk, ki ga izvajate nase, manjša je verjetnost, da bo do orgazma dejansko tudi prišlo. Spolnost je čudovita, toda včasih kompleksna. Ob raziskovanju posteljnih užitkov pa ne bi smeli biti osredotočeni zgolj na to, da pridete do cillja, temveč tudi na užitek na poti.

Preverite tudi podkast:

V katerem je Dr. Ana Debevc Prašnikar, specialistka interne medicine, med drugim spregovorila o načinih kako podaljšati mladost in vitalnost našega telesa.