5 opozorilnih znakov, da je vaš prijatelj NARCIS

5 opozorilnih znakov, da je vaš prijatelj NARCIS (foto: Profimedia) Profimedia
5. 9. 2022

Ne samo partnerji; tudi prijatelji so lahko narcisi. Preverite, na kaj morate biti pozorni.

Iskanje pohval

Narcis se ne zmore potrditi sam, zato potrjevanje išče pri drugih. Narcistični prijatelj išče, pričakuje ali celo zahteva pohvalo in občudovanje iz vaše strani. Morda vam bo rekel, da morate všečkati njegove objave na družbenem omrežju ali se pretvarjal, da mu nekaj na sebi ni všeč zato, da ga boste pohvalili.

Zahteva po skupnem času

Narcis pričakuje, da bo dobil vse, kar si želi. Pogosto verjame, da mu čas s prijatelji preprosto pripada. Morda zahteva, da preživite čas z njim ali pa vas preseneti z napadom besa, če ste morali preklicati načrte.

Nezanimanje za vaše dosežke

Ker si narcis želi neprestane pozornosti, bo zaradi tega morda zanemaril vaše uspehe in namesto tega izpostavil svoje. Če mu poveste, da ste dobili novo ponudbo za službo, vas bo najverjetneje prekinil, spremenil temo ali ukradel pozornost tako, da bo začel govoriti o sebi.

Nerazumna pričakovanja

Narcis je prepričan, da se svet vrti okoli njega, zato mu je popolnoma razumljivo, da boste tudi vi zanj naredili vse. Ravno zaradi tega toliko težje razume, zakaj ga včasih zavrnete ob najbolj norih pričakovanjih. Narcistični prijatelj vas lahko sredi noči pokliče in prosi, da ga nekam peljete, nato pa ne razume, zakaj rečete ne.

Grožnje z "boljšimi prijatelji"

Ko narcisu ni všeč nekaj, kar ste rekli ali storili, se vam bo začel "maščevati". Morda vam bo skušal groziti, da si bo poiskal druge prijatelje ali da so njegovi trenutni drugi prijatelji "boljši" od vas. S tem vam bo želel vzbuditi slabo vest in doseči, da mu ustrežete.

Ne pozabite, da so vsa prijateljstva obojestranska. V kolikor opazite, da vas prijatelj ne posluša, ne kaže zanimanja za vaše življenje, v vas vzbuja slabe občutke ali je do vas celo nasilen, se umaknite. Zaslužite si boljše odnose in boljše prijatelje.