5 stavkov, ki so pomembnejši od 'ljubim te'

5 stavkov, ki so pomembnejši od 'ljubim te' (foto: profimedia) profimedia
9. 12. 2016 Vir: liza.aktivni.si

S prvim 'ljubim te' pokažemo, da je naša zveza resna. Za rast pa potrebuje stavke, ki povejo več od teh dveh besed.

Nekaj najlepšega je od ljubljenega človeka slišati, da nas ima tudi on rad. 'Ljubim te' spada med najbolj goreče zaželene stavke v svežih zvezah in pogosto napove resnejšo fazo. Obljuba, da imamo prostor pri nekom v njegovem srcu, je enostavno nenadomestljiva.

Radi smo ljubljeni

Ljubezen za rast in za dolgoletno globoko povezanost in zaupnost potrebuje druge stavke. Besede, ki imajo globlji pomen, kot 'ljubim te'. Ti so motor, ki ljubezen ohranja pri življenju. Ti pokažejo, zakaj nekoga ljubimo. In kako zelo. In to oba partnerja resnično osrečuje. Poskusite.

"Rad/-a te imam takega/tako, kot si."

Skozi rožnata očala prve zaljubljenosti je partner več kot popoln. Čez čas pa spoznamo tudi naporne lastnosti in ne tako dobre značajske poteze. Takrat nas premami skušnjava, da bi ga spremenili. Toda v tem pogledu nikar ne pozabite na toleranco do partnerja. In prav s tem stavkom mu boste pokazali, da vam je pri srcu, KLJUB trmoglavosti ali lenobi ali pomanjkanju znanja kuhanja.

"Zaupam ti."

Ta stavek zahteva veliko poguma. Z njim se podamo na negotov teren in se izpostavimo. Toda zaupanje spada med temelje zdravega odnosa in je predpogoj za tesno vez. Pravo zaupanje poskrbi za neuničljivost zveze. Šele ko nekomu popolnoma zaupamo, se mu lahko tudi resnično odpremo in predamo – in začutimo pravo varnost.

"Ti si zame številka 1."

Ljubezen do staršev, bratov in sester ter prijateljev je pomembna. Prav tako ljubezen do hobijev in tudi do dela. Najpomembneje pa je, da partner ve, da je za vas najpomembnejši, vedno na prvem mestu in da ima tudi trdno mesto v vašem srcu.

"Odpuščam ti."

Med seboj se prepiramo, se prizadenemo, razočaramo drug drugega – vse to spada med medčloveške odnose. Pravi dokaz ljubezni pa je, če nekomu pokažete, da mu, čeprav vas je prizadel, odpuščate in mu ponujate priložnost, da napako popravi. Kajti vsi delamo napake, nihče ni popoln – in kdor odpušča, mu bo tudi odpuščeno.

"Spoštujem te."

Nepremišljen stavek, privoščljiv nasmeh – zmanjševanje samozavesti partnerja ali pa napadanje za hrbtom je še slabše od nezvestobe. In pogosto tudi napoveduje konec partnerskega odnosa. Ravno obratno pa medsebojno spoštovanje krepi odnos. Povejte in pokažite partnerju, da ga spoštujete – njegovo mnenje, njegova čustva, njegove sanje in hrepenenja. In da so ta za vas enako pomembna kot zanj.