5 stvari, ki jih v razmerju ne smete tolerirati

5 stvari, ki jih v razmerju ne smete tolerirati (foto: Profimedia) Profimedia
23. 5. 2021

Težave se hitro najdejo. Tudi v zvezi. Še tako močna ljubezen doživlja vsakodnevne preizkušnje – od občutkov zmede do resnih nesporazumov, s katerimi se je treba nujno spoprijeti. In večino se da lepo rešiti. Kaj pa storiti, ko začne razum govoriti nekaj drugega?

Verjetno bo prav, da prisluhnemo razumu. Dejstvo je, da nekaterih stvari v razmerju preprosto ne bi smeli tolerirati. Nikoli. Naslednjih pet je zagotovo med njimi.

Šaljenje, ki žali.

Ste že bili v situaciji, ko je nekdo povedal šalo in potem dobesedno umiral od smeha, vam pa ni bilo jasno, kaj je tako smešno? Različen smisel za humor imamo, včasih je ta lahko precej specifičen. Vendar specifičnost ni opravičilo za zbijanje šal, ki žalijo ali so rasistične. Še posebej, če jih oseba, s katero ste v zvezi, zbija na vaš račun. Po možnosti še z večjim veseljem, ko sta v družbi. Tega enostavno ne smete tolerirati. Predvsem pa se takšnim šalam ne smejte zaradi drugih.

Kontrola.

Če vas preseneti v službi, da bi vas pospremil domov, če zvečer, ko ste zunaj, pošlje simpatično sporočilo, da vas neznosno pogreša … ni mu/ji vseeno in v resnici vas pogreša. Čeprav tudi tu obstaja zelo tanka meja, pa je naslednje vedenje zagotovo vredno pozornosti ...

Če vam prepove srečanje s prijatelji oziroma pričakuje, da boste prosili za dovoljenje, če od vas zahteva, da poročate glede vsakega koraka, če zahteva dostop do vseh vaših družbenih omrežij, elektronske pošte in še česa … In če to počne "za vaše dobro" … Je čas za resen pogovor ali morda  čas, da zaključita.

Psihična in fizična zloraba.

Prepiri v zvezi … Seveda se zgodijo. Ljudje smo različni in vsakdo vidi isto stvar malo drugače. Po prepiru pa naj vam ne bo neprijetno narediti prvega koraka, kajti ne glede na vse, potrebujeta konstruktiven pogovor.

Vendar pa obstajajo situacije, ki jih enostavno ne smete tolerirati ali nanje preprosto pozabiti, jih morda celo opravičevati. Sem med drugim sodijo žaljenje, prelaganje krivde, manipulacija in seveda udarci. Takrat je čas, da odidete.

V zvezo se občasno prikrade tudi ljubosumje.

Še posebej občutljiva so prijateljstva. Vendar če ima oseba, s katero ste v zvezi, prijatelje nasprotnega spola in z njimi vzdržuje stike, to še ne pomeni, da vas bo skušala prevarati. Vsekakor povejte, kako se počutite, in predlagajte srečanje s to osebo. Zelo verjetno bo to z veseljem storil/a.

Pozorni pa bodite, ko se partner izogiba takšnim pogovorom, ko zamenja temo, če osebo omenite ali celo grobo reagira. In predvsem, ko ne želi, da bi vi to osebo spoznali. Tega enostavne ne bi smeli sprejeti.

(Ne)izkazovanje ljubezni z nežnimi besedami.

Nekateri ljudje res niso vešči v uporabi takšnih besed. Ne skrbite – to je posledica vzgoje, malo pa je odvisno tudi od osebnosti. Če boste dovolj pozorni, boste ugotovili, da vam vse to pokaže z dejanji. Včasih dotik pomeni več kot tisoč besed.

Če pa ste namesto vsega tega deležni poniževanja (tudi pred prijatelji ali celo neznanci), niti enkrat pa ne slišite lepe besede in pozornosti, smo spet pri manipulaciji in psihičnemu nasilju. Tu vzgoja in osebnost nista opravičilo.

Preberite še: Rane iz otroštva: Ti dve besedi najbolj potrebujete (in 5 majhnih korakov, ki jih naredite, če ste obtičali)