5 vprašanj, ki vam bodo razkrila, ali vas vodi ljubezen ali poželenje

5 vprašanj, ki vam bodo razkrila, ali vas vodi ljubezen ali poželenje (foto: Profimedia) Profimedia
1. 4. 2021

Zvezde se vendarle izkažejo, planeti se primerno postrojijo, vsi prijatelji in prijateljice dajo zeleno luč, še starši ne sopihajo v obupu razočaranja – vaše novo romantično razmerje kaže vse znake popolnega uspeha.

A preden odhitite na Facebook in radostno oznanjate, da se vam v življenju dogaja hollywoodska romantična fantazija in da ste za vselej našli ljubezen svojega življenja, je pametno pogledati nekoliko globlje. Le toliko, da preverite, ali je tisto, kar vam megli možgane, resnično prava ljubezen ali pa le sladko, a kratko poželenje.

Ljubezen in poželenje se kakopak med seboj prekrivata, obojega ni nikoli dovolj in oboje je nujno, da odnos cveti. A razlike med enim in drugim so očitne in včasih se pripeti, da vas v odnosu drži le strastno poželenje, ki vzbuja močna čustva in daje vtis, da je to pravzaprav ljubezen.

K sreči lahko preverite, kaj je res v ozadju vašega novega odnosa, že zato, da ne boste čakali predolgo, preden se stvari kristalizirajo, in da ne boste na Facebook napisali kakšne zmotne ugotovitve.

Postopek je nadvse enostaven in neboleč. No, vsaj fizično neboleč. Terapevti priporočajo, da si za boljše razumevanje naših namenov odgovorimo na pet enostavnih – ali pa tudi ne tako enostavnih – vprašanj.

A pozor, to niso vprašanja, s katerim boste zgolj ugotovili, ali vas vodi strast ali prava ljubezen, ampak je v njih tudi precej namigov za razumevanje temeljev zdravega odnosa. Terapevti že vedo, kajne?

1. Je vajin odnos zgrajen na globokem prijateljstvu?

V času Tinderja in posledičnega dejstva, da se ljudje zapletajo v odnose, ki so si jih pridrsali prek aplikacije na pametnem telefonu, težko govorimo o prijateljstvu kot temelju novega odnosa. In vendarle se čez nekaj časa lahko to vprašanje zdi popolnoma legitimno. Ko sta v dvoje že nekaj časa, ko sta že odkrila, kaj imata skupnega in kaj ne, se lahko mirno vprašate – je ona tudi moja prijateljica? Ali mu zaupam kot najboljšim prijateljicam?

Če si na to vprašanje lahko odgovorite pritrdilno, ste na zelo dobri poti do ljubečega in dolgotrajnega razmerja. Odnosi, zgrajeni na prijateljstvu, imajo izjemno dodano vrednost, saj partner ni le seksualno-emocionalni ventil, ampak nekdo, na katerega se lahko zanesemo kadarkoli, kjerkoli. Je oseba, ki nas pozna, razume in spoštuje. In obenem nekdo, ki bo vedno na voljo za skodelico kave in pogovor, tudi ko ne bo nihče drug imel časa.

2. Ali v odnosu pogosto čutite ljubosumje?

Odnos je usklajenost med partnerjema, ki je osnovana na zaupanju. Ne glede na situacijo. To je tisto, ko lahko on pogleda neko dekle, ki se v krilcu, tako kratkem, da je zakonsko prepovedano v več kot enajstih državah po svetu, sprehodi mimo njiju in ona njegovo strmenje pokomentira: "Ampak zrezkov pa zagotovo ne peče tako dobrih kot jaz."

Ker ve, da v njegovem pogledu ni nič drugega kot le moška nezmožnost, da se upremo vizualnih dražljajem. Ni ljubosumna na dejstvo, da ima tudi kakšno prijateljico, da kdaj s prijatelji podaljša druženje ob pivu in da se mu Kate Beckinsale zdi neznansko seksi.

Na drugi strani so pari, ki jih druži zgolj poželenje, ki v skupnem obstoju živijo le za seksualne trenutke. Te pare veže zgolj intenzivna čustvena povezava. Strast, telesna predanost.

V tovrstnih parih partnerja veliko hitreje in veliko pogosteje čutita ljubosumje, tudi takrat, ko za to ni nikakršnih razlogov, saj njun odnos, osnovan le na fizični privlačnosti, postane projekcija vseh odnosov. Češ, vsak pogled, vsak pomislek, je lahko grožnja temu, kar imata, saj imata zgolj rezultat privlačnosti. Ljubosumje pa ni občutek, h kateremu se ob vsakih bežečih očeh zatečejo partnerji, ki živijo v zaupljivem, zdravem razmerju.

3. Ali od partnerja oz. partnerice pričakujete popolnost?

Na to vprašanje v prvem dahu vsakdo reče: "Ne!" Ker se sliši tako absurdno. Tako nesmiselno. Popolnost je vendarle nedosegljiva. Nihče ni popoln. A pomislite znova. To vprašanje namreč ne sprašuje, ali želite, da bi bil vaš partner križanec med Bradom Pittom (zgodnja leta) in Stotnikom Ameriko, ali pa, da vaša partnerica postane fuzija tiste mlade učiteljice nemščine iz srednje šole, Jessice Albe in kakšne sloke porno zvezdnice. To vprašanje sprašuje, koliko stvari vas v resnici moti na partnerju?

Ljubezen namreč pomeni, da sprejmemo vsako napako in vsako nepopolnost na osebi, s kateri smo. Kaj cenite in pričakujete vi?

Če vas vodi poželenje, potem si želite, da bi izbrana oseba vedno bila videti kot najboljša verzija sebe. S popolno pričesko. S popolnim videzom. S popolnimi gestami. In da se ta popolnost vedno izkazuje, ko sta skupaj v družbi, med prijatelji, med znanci. Da se pokaže, kako fantastično trofejo imate ob sebi. Ne osebe. Trofejo.

4. Ali v sebi držite veliko skrivnosti?

Naj se sliši še tako klišejsko in pocukrano, a drži – pari, ki so osnovani na ljubezni, nimajo omejitev. Nimajo zidov. In nimajo skrivnosti. Ne zato, ker je to prav, ampak preprosto zato, ker ni potrebno. Če drži, da nista zgolj partnerja, ampak tudi prijatelja, če drži, da se spoštujeta takšna, kot sta, potem so skrivalnice nepotrebne.

So pa še kako potrebne, če par drži skupaj zgolj poželenje. V takšnem odnosu partnerja ne želita pokazati svojega pravega jaza. Se ne razkrijeta v vseh svojih odtenkih, ker poželenje hrani le tisto najboljše, najlepše, najboljše. Tisto, kar se skriva v ozadju naših javnih fasad, tisto, kar smo, ko se ni treba čisto nič pretvarjati, pa največkrat ni podoba, ki zbuja neustavljivo strast.

5. Je seks najboljše, kar imate v razmerju?

Pa smo tam. Pri najpomembnejšem vprašanju. Kemija v spalnici je seveda še kako pomembna, celo nujna. A obsesija in popolna fiksacija samo na seksualni del razmerja ni temelj, na katerem bi bilo mogoče zgraditi trajni romantični odnos.

Ker če vaju skupaj drži zgolj seks, bo enemu ali drugemu prej ali slej postalo v razmerju dolgčas. Tudi z odličnim seksom se namreč sčasoma pričnemo spraševati, ali je morda vendarle še malce boljši seks za naslednjim vogalom (ne dobesedno, upam).

Zato mora pravi odnos imeti še kaj več. Da lahko dobremu seksu sledi dober pogovor, veselo druženje, skupni interesi, poenotena prepričanja, iste želje. Potem je seks lahko smetana na vrhu te romantične sladice. In dokler se to ne pripeti, je lahko tista prava oseba brez slabe vesti le tista prava oseba za zdaj.

Tekst: Darjo Hrib