5 znakov, da ima vaš partner težave z jezo (+ kaj lahko storite)

9. 11. 2023
Deli
5 znakov, da ima vaš partner težave z jezo (+ kaj lahko storite) (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako ugotoviti, če ima vaš partner probleme z jezo? Bodite pozorni na te znake!

Jeza je sestavni del življenja in povsem običajno je, da jo občasno občuti vsak od nas. Nekateri ljudje pa se z jezo težko soočajo, jo izražajo na neustrezen način ali jo skušajo potlačiti, kar ponovno pripelje do določenih posledic.

Težave z jezo so lahko velik izziv tudi v razmerju; včasih so celo vzrok za razhod.

Preverite, kako prepoznati, če ima vaš partner probleme z jezo.

1. Partner nezdravo izraža jezo.

Kot že omenjeno, jeza sama po sebi ni slaba. Odločitve, ki jih človek sprejme takrat, ko je jezen, so tiste, ki vplivajo na odnos. Če partner svoje občutke mirno izrazi, o njih govori ali se umakne takrat, ko ve, da ne bo racionalen, ni s tem prav nič narobe.

Partner, ki ima težave, vas bo zaradi jeze želel manipulirati, nadzorovati ali vas kaznovati s tišino, ignoriranjem, odrekanjem spolnosti... Takšen partner bo v jezi lahko celo žaljiv ali nasilen.

2. Nista več intimna.

Se vam zdi, da s partnerjem nista več tako zbližana, kot sta bila nekoč? Vzrok lahko tiči v njegovih težavah z jezo. Če je partner nezdravo jezen, lahko to v vas vzbudi zamero. Na neki točki se boste od takega partnerja podzavestno pričeli oddaljevati, zaradi česar bosta tudi manj intimna.

3. Nenehno ste nezadovoljni.

Obnašanje vašega partnerja močno vpliva tudi na vaše psihično počutje. Če se vam zdi, da ste vse bolj nezadovoljni s svojim življenjem, je lahko vzrok tudi v partnerju. V eni od študij se je izkazalo, da lahko možje z nezdravo jezo celo pripomorejo k depresiji svojih žena.

4. Vaši otroci so vedno jezni.

Otroci so ogledalo staršev in jeza je "nalezljiva". Če opažate, da so vaši otroci vzkipljivi, agresivni, nasilni ali da jezo izražajo na kakršen koli nezdrav način, je čas, da razmislite, kje so se tega vedenja naučili.

5. V odnosu niste srečni.

Partner, ki bo v jezi žaljiv ali nasilen, vam bo s tem sporočal, da vas ne spoštuje. Zato ni nobeno presenečenje, da v takem odnosu ne boste zadovoljni ali da se boste počutili neljubljene, zavrnjene, morda tudi nesprejete.

Kaj lahko storite?

Težko boste spremenili vedenje partnerja; če ima ta težave z jezo, je njegova odgovornost, da se jih zaveda in odpravi. Za začetek mu bo koristilo, če razmisli, od kod njegova jeza sploh izvira. Idealno je, če je odprt tudi za strokovno pomoč. Usposobljen psihoterapevt ali psiholog lahko pomaga pri odkrivanju vzrokov in iskanju tehnik, ki bi lahko pomagale v bodoče.

Vaša dolžnost pa je, da zaščitite sebe in postavite jasne meje.

Če je partner v jezi nespoštljiv, nasilen, žaljiv, mu jasno pokažite, da tega ne boste tolerirali. Če se stanje ne izboljšuje, razmislite o razhodu. Vaše počutje je na prvem mestu, zato je pomembno, da se opomnite, da si tudi vi zaslužite ljubeč in spoštljiv odnos.

Vir: yourtango.com

Bonus video: Strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o prehrani žensk