5 znakov, da ste v zdravem intimnem odnosu

5 znakov, da ste v zdravem intimnem odnosu (foto: unsplash) unsplash
19. 12. 2019

Časi, ko je bilo pomembno le to, da se razmnožujemo in dobimo v partnerstvu dobro doto, so mimo. Danes zdravo razmerje vključuje, da je partner tudi naš prijatelj, ljubimec, sopotnik, zaupnik, podpornik itd. Poglejmo si nekaj pokazateljev, ki kažejo na to, da smo v zdravem intimnem razmerju.

1. Dobri konflikti

Včasih so govorili, da je zdravo razmerje, če se par ne prepira. Danes pa vemo, da je to v odnosih nemogoče, saj so konflikti del odnosa. Pomembno pa je to, kako se spopadamo s konflikti. Ali jih lahko uporabimo za to, da dosežemo z njimi večjo harmonijo in okrepimo odnos? Najbolj nezdravo dejanje v odnosu je pometanje težav pod preprogo. Torej, v zdravem odnosu ste takrat, ko lahko odprto razrešujete konflikte, nestrinjanja in najdete skupaj nove rešitve. 

Pomembno pri tem je tudi to, da se pogovarjajte o tem, kaj ste videli v družini kot otroci. Kako so se vaši straši spopadali s konflikti? Kako bi bili sami radi drugačni? 

2. Spolni odnos sprošča

Moderni pari imajo običajno tako zaposlene urnike, da spolnost niti slučajno ne sme biti zgolj še eno opravilo, ki potrebuje biti opravljeno na hitro. Spolni odnos je nekaj, kar nas sprosti, "nahrani", odpre in nas med seboj še bolj poveže.

Če temu ni tako, bo pomagal iskren pogovor o tem, kako ustvariti več povezave tudi v postelji. 

3. Tisti nadležen glas v glavi je tiho 

Pomemben je tudi tisti notranji občutek, da ste z osebo, s katero v tem trenutku morate biti. Občutek, da je prav, da ste v tem razmerju. Dobro je, če se v odnosu ne sprašujemo glede vsake malenkosti. Torej, da nenehno interpretiramo partnerjevo obnašanje in njegova dejanja, da se ves čas sprašujemo, kam ta odnos pelje, da nenehno ocenjujejmo to in ono ter smo zaskrbljeni. Vse to povzroča stres. V zdravem odnosu sta prisotna samozavest in stabilnost. 

Če se v vašem umu še vedno pojavljajo čudne misli, se lahko morda pogovorite z nekom (najbolje seveda s partnerjem) in te skrbi izpoveste. Včasih pomaga, da stvari povemo na glas in se zavemo, kako nesmiselne in smešne so naše misli v resnici. 

4. Lahko je jokati

Ne le, da je znak zdravega odnosa ta, da dobro komunicirate med seboj... Danes je pomembno predvsem to, da ste lahko brez težav čustveni ob tej osebi. Lahko jočete, se smejite, kričite, se kdaj tudi kujate... 

V zdravemo odnosu vsa čustva izrazimo, jih priznamo, namesto da jih potlačimo, če tudi se nam morda zdijo neprimerna. Če lahko izražate VSA čustva svobodno, potem ste na dobri poti v odnosu. 

5. Znate priznati napake

Pomembno pa je tudi, da so v odnosih prisotna opravičila, odpuščanja in prizavanje napak. Namesto pripisovanja krivde drug drugemu. Ko ni igre krivde, se lahko odnos zares odpre in razvija naprej. Počutite se odlično, ko priznate in sprejmete tudi svoje šibkosti in veste, da ste kljub temu ljubljeni in sprejeti.  

Sicer pa; bodite iskreni s seboj in s partnerjem in potrudite se, da bo vaš odnos z vsakim dnem močnejši. 

lifehack.org