6 dejstev o seksu, ki jih morate poznati

Čudovita znanost za seksom (foto: Profimedia) Profimedia
5. 8. 2015

Kakšne nenavadne, nore in tudi čudovite stvari se pričnejo dogajati v naših možganih in telesu, ko se pogovarjamo o seksu.

1. Kaj pa je vam seksi?

V raziskavi na univerzi v Ontariu v Kanadi so odkrili, da se ženske vzburijo ob veliko večjem spektru vizualnih seksualnih stimulansov kot moški. Moški so pri tem, kaj jih vzburi, precej predvidljivi - pri ženskah pa je zgodba nekoliko drugačna.

Če ste mislili, da jim po žilah poženejo kri le na pol goli gasilci, enako tekstilno opeharjen Ryan Gosling in scene iz Vročega Mika, vas bo verjetno presenetilo, da so ženski možgani pokazali znake seksualnega vzburjenja tudi, ko so testirankam kazali gola telesa moških in žensk, heteroseksualni in homoseksualni seks, celo parjenje živali! Pa naj še kdo reče, da samo moški vsako stvar obrnejo na seks.

2. Odziv njenih možganov na vsak dotik

S pomočjo magnetne resonance so na univerzi Rutgers odkrili, da se pri dotikanju različnih ženskih erotičnih con aktivirajo različni deli možganov. Stimulacija vagine, nožnice, klitorisa in bradavičk je na MR napravi osvetljevala različne predele možganov, zato je pri ženskah tudi toliko bolj intenziven orgazem, če se naenkrat stimulira več ali vse naštete erotične točke. Pri moških lahko nekaj podobnega dosežemo z malce bolj vprašljivo prakso brskanja za njegovo G točko, ki pa zahteva vstop skozi ... zadnja vrata.

3. Vzburjenost proti bolečini

Prag bolečine se ob seksualni vzburjenosti občutno poviša, zato takrat prijajo stvari, ki sicer običajno ne bi bile na seznamu najbolj zabavnih praks - recimo grizljanje bradavičk ali vlečenje za lase. Telo to sicer stori zato, da je penetracija bolj udobna, slaba stran tega dejstva pa je, da se lahko zaradi odsotnosti bolečine med seksom tudi poškodujemo, a to opazimo šele po končanem aktu. 

4. Zardevanje po vsem telesu

Med spolnim vzburjenjem se poviša telesna temperatura, zato se lahko na obrazu in dekolteju pojavi rahla rdečica. Obenem se poveča pretok krvi in pohitri utrip srca, ki še dodatno pomaga pri t.i. 'seksualnem zardevanju'. Brez skrbi, ko je zabave konec, se vse obarva nazaj v predhodno stanje.

5. Brez strahu med orgazmom

Če imate občutek, da se vam med orgazmom možgani spremenijo v neuporabno kašo, niste daleč od resnice. Predel možganov, ki je ključen pri dojemanju strahu, tesnobe in stresa, se med orgazmom popolnoma izključi. To so potrdili znanstveniki na univerzi Groningen na Nizozemskem, ki še dodajajo, da so tudi gibi, ki jih telo povzroča med orgazmom, v bistvu popolnoma nezavedni in nenadzorovani.

Zato je tudi pametno, da med orgazmom ne odgovarjate na kakršnakoli vprašanja, ki sicer zahtevajo tehten premislek, na primer: "Katero televizijo bova kupila?", "Kaj mi boš kupil za rojstni dan?" in "Ali me ljubiš?". 

6. Mehur na pavzi

Med orgazmom se izklopi tudi mehur. Razlog za to je proti-odvajalni hormon, ki ga telo sprosti med orgazmom -  verjetno zato, da v mešanici nezavednih gibov, odpovedovanja možganov in nenadzorovanih mišičnih krčih ne bi popustile še kakšne druge zavore in orgazem spremenile v precej neprijetno (in nič kaj dišečo) izkušnjo. Zato običajno takoj po seksu ne morete urinirati.

A nikar ne odlašajte z obiskom stranišča predolgo - odvajanje urina kmalu po spolnem aktu namreč pomaga preprečevati vnetje sečnice. In verjemite, tega vnetja si ne želite.