6 fizičnih posledic strtega srca

6 fizičnih posledic strtega srca (foto: Profimedia) Profimedia
1. 9. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Strto srce ne vpliva le na dušeno stanje, ampak so posledice vidne tudi na našem telesu.

»Ko zveza z ljubljeno osebo razpade, nam ostane le žalost – to je cena ljubezni,« pravi ameriška pisateljica E. A. Bucchianeri. Konec razmerja lahko povzroči depresijo, zmanjša samozavest, pa tudi naše zmožnost zaupanja. Spremeni se naš pogled na celotni svet in če nismo previdni, nam lahko en sam udarec srce zlomi za vedno. Posledice izgube ljubezni pa se tukaj ne končajo. V našem telesu se zgodi še veliko več.

1. Nespečnost

Strto srce in nespečnost se globoko prepletata. Tudi tisti, ki z nespečnostjo v preteklosti niso imeli težav, bodo dolgo v noč premišljevali o izgubljeni osebi. Čeprav je telo izčrpano, bodo misli vedno znova uhajale izpod nadzora. Nespečnost lahko preraste tudi v depresijo in tesnobo. Poleg tega pa se poveča tudi tveganje za nastanek drugih motenj, kot so visok krvni tlak in bolezni srca.

2. Prebavne motnje

Morda boste začeli impulzivno jesti ali pa apetita sploh ne boste imeli. Lahko se pojavijo prebavne motnje, slabost, hude bolečine in krči ali celo razjede na želodcu. Ko izkusimo čustveni nemir, to močno vpliva na naše črevesje. To se posebej velja za ljudi, ki svojih občutkov ne izražajo in jih potlačijo. 

3. Duševna »megla«

Zaradi stresa, nespečnosti in čustvenih nemirov lahko pride do upočasnjenega delovanja možganov. Ne boste se mogli zbrati in zdelo se vam bo, da vaše misli ne tečejo tako, kot bi morale. Poskrbite za dovolj spanca in zdravo prehrano. Ko bosta prišla k sebi srce in telo, ju bo tudi um kmalu dohitel.  

4. Občutljivost za bolezni

Stres zaradi razpada zveze lahko močno vpliva na naš imunski sistem. Ko je ranljivo naše srce, postane ranljivo tudi telo. Zaradi šibkega imunskega sistema postanemo bolj dovzetni za virusne okužbe, bakterije in hormonske nepravilnosti. 

5. Glavoboli

Mnoge vrste glavobolov, še posebej migrene, stres domnevno poslabša. pri ljjudi nemirnega duha, lahko ta problem preraste v duševno utrujenost in nespečnost. Zanemarjanje skrbi za dobro počutje zaradi depresije, lahko k temu še dodatno pripomore. 

6. Bolečine srca

Z razlogom mu rečemo strto srce – lahko nas boli, kot če bi si zlomili nogo ali roko. Bolečina v prsih je pogosta posledica stresa. Lahko se pojavi v obliki ostre bolečine, napetosti ali pritiska. Morda boste imeli občutek, kot da bi dejansko doživljali srčni napad.

Ameriška pisateljica romanov Jodi Picoult je zapisala: »Ko se rane zacelijo, ste na pogled morda nedotaknjeni, vendar ne boste nikoli več enaki.« Strto srce nas zaznamuje za vedno, nikoli več ne bomo taki kot smo bili včasih. Zdržite in skrbite zase. Nekega dne boste morda srečni, da se vam je to zgodilo, saj vas je ta izkušnja sopremenila v močnejše in boljše ljudji.