6 malih vedenjskih težav, ki jih ne smete ignorirati

6 malih vedenjskih težav, ki jih ne smete ignorirati (foto: Shutterstock) Shutterstock
16. 7. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Starši jih radi spregledamo ali pa zmanjšamo njihov pomen, vendar jih je treba ustaviti takoj.

1 Prekinjanje pogovora

Otrok bi vam morda neskončno rad nekaj povedal ali pa vas vprašal, a če mu boste dovolili, da vas prekine med pogovorom, ne bo znal biti obziren do drugih, poleg tega se ne bo znal zaposliti s sabo, ko boste vi zaposleni. Ko odraste, bo ves čas zahteval pozornost drugih ljudi.

Otroku morate dopovedati, da vas ne sme prekinjati in da mora počakati. Če vas vleče za roko, kaže na stol ali stopnice, mirno recite, naj sede in počaka, da končate. Po koncu pogovora mu tudi povejte, da ne bo dobil tistega, kar hoče, če vas bo prekinjal med pogovorom. 

2 Groba igra

Če vaš otrok udari drugega otroka, morate takoj ukrepati, saj se sicer to vedenje samo še krepi, otroku pa dajete sporočilo, da so udarci sprejemljivi.

Agresivno vedenje ustavite v trenutku. Otroka povlecite vstran in mu povejte, da to drugega otroka boli, in ga vprašajte, kako bi se on počutil, če bi ga kdo udaril. Povejte mu, da ni dovoljeno nič, kar boli drugo osebo. Pomagajte mu pri igri, ki ne bo vključevala tepeža, ter vadite, kaj storiti, če ne dobi tistega, kar hoče.

3 Dela se, da vas ne sliši

Če morate otroku določeno prošnjo izreči dvakrat, trikrat, štirikrat, mu dajete vedeti, da on vodi igro in da vedno dobi vašo pozornost. Otrok počasi in postopoma prevzema nadzor.

Namesto da mu ukazujete z druge strani prostora, stopite do njega in mu povejte, kaj želite, da stori. Naj vas ob tem gleda v oči. Dotaknite se njegovega ramena, povejte njegovo ime in ugasnite televizor. Dogovorite se za nagrade in kazni: če uboga prvič, bo lahko nekaj minut dlje gledal televizijo ali pa igral videoigrico, če ne, sledi temu primerno zmanjšanje.

4 Samonagrajevanje

Seveda je prikladno, če zna vaš otrok sam vzeti prigrizek iz omare ali pa vstaviti DVD v predvajalnik, vendar mora to početi po vaših pravilih. Vi ste tisti, ki določite, koliko in kdaj.

Vzpostavite nekaj hišnih pravil in se z otrokom pogosto pogovorite o njih. Če na primer vaš otrok brez dovoljenja prižge televizijski sprejemnik, naročite, naj ga ugasne, in mu povejte, da mora v prihodnje najprej vprašati vas.

5 Neprimerno vedenje

Morda mislite, da otroci zavijajo z očmi in jezikajo šele v najstniških letih, vendar se motite. Tako vedenje se začne še pred šolo, starši pa ga večinoma radi ignoriramo. Otroku morate razložiti, kaj njegovo vedenje pomeni in kakšne so posledice.

6 Pretiravanje in laži

Morda se vam ne zdi nič hudega, če je otrok rekel, da je pospravil posteljo, pa je samo malce poravnal odejo, ali pa če prijatelju reče, da je bil v Disneylandu, in je to laž. Ta žal lahko postane avtomatična.

Dopovejte mu, da mu ljudje ne bodo verjeli, če se bo lagal. Raziščite pa tudi vzroke za laganje in poskrbite, da laž ne bo dosegla svojega namena. Če denimo reče, da si je umil zobe, pa si jih ni, ga pošljite nazaj v kopalnico, da to stori.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri