6 nasvetov za dobro komunikacijo, ko se v odnosu pojavi težava

6 nasvetov za dobro komunikacijo, ko se v odnosu pojavi težava (foto: Profimedia) Profimedia
23. 8. 2019

Večina parov, poročenih ali pa tistih v dolgoročnih zvezah, slej ko prej naleti na težave v komunikaciji. Preberite, katere metode učinkovito izboljšajo načine pogovarjanja in vas popeljejo iz začaranega kroga konfliktov.

Težave s pravilnim načinom komuniciranja ponavadi izvirajo iz naše mladosti, kjer bržkone nismo prejeli osnov o tem, kako se je treba obnašati, ko pride do problema.

Bili smo priče slabi volji, nevzdržnim tihim mašam, jezi, agresiji, užaljenosti in zamerljivosti, morda tudi glasnim prepirom, ki nikoli niso dobili pravega epiloga oziroma pripeljali do rešitve.

Nekatere družine sploh niso bile vajene govoriti o svojih problemih, raje so jih potlačile in nezadovoljno živele dalje.

Če torej želite, da vaš odnos ostane globok in izpolnjujoč, morate pozabiti na stare vzorce in se poslužiti sledečih načinov komuniciranja:

1. Osredotočite se na to, kaj želite, ne na tisto, kar vas moti

Mnogi pari začnejo naštevati, kaj vse jih pri partnerju moti, namesto da bi ozavestili tisto, kar jih navdušuje in na tisto, kar si želijo. To ustvari negativno energijo, v kateri je težko razreševati težave.

Če se partner ob vašem naštevanju vsega, kar počne narobe, počuti napadenega, ne bo pripravljen na miren pogovor in iskanje rešitve.

Ko nastane težava, torej povejte, kaj pričakujete in kako bi radi do tega prišli. Na konkretnem primeru razložite, s kakšnimi občutki vas navdaja določeno partnerjevo obnašanje in na kakšen način bi lahko zadovoljil vaše potrebe

Na primer: »Želim si, da bi me zares poslušal«, »Rad bi, da si bolj aktivna pri zadevah v zvezi s hišo« ali pa »Rada bi, da bi bilo v najini spalnici več romantike.«

Potem aktivno poslušajte še drugo stran in skupaj poiščita ustrezen epilog.

2. Razložite, zakaj si želite določene spremembe

Skoraj ga ni človeka, ki bi z veseljem poslušal, kako naj naredi to in ono, saj ima ob tem občutek, da nič, kar dela zdaj, ni v redu. Mnogi se zato začnejo braniti, če izrazite željo po drugačnem obnašanju. Lahko rečejo celo nekaj takšnega: »Če te kaj moti, se pa kar ti spremeni!«

Če znate odločno in mirno pojasniti, kakšne posledice bo imela ta sprememba za vas in za odnos, bodo lažje popustili in se prilagodili.

Na primer: »Želim si, da bi me zares poslušal, saj mi to daje občutek varnosti in pripadnosti,« ali pa »Kot otrok so me zapostavljali, počutil sem se samega … zato od ljubezni svojega življenja pričakujem večjo mero pozornosti.«

Ne moremo pričakovati, da bo partner razumel naše kujanje ali nam bral misli. Svoje potrebe moramo izraziti – na prijeten in nežen način. To bo pri partnerju vzbudilo empatijo in lahko bosta nadaljevala z reševanjem problema.

3. Izberite pravi čas

Ko napoči trenutek za 'resen pogovor', je večina že tako ali tako na trnih, saj se turobna energija že nekaj časa nabira. Zato je treba previdno izbirati besede in paziti, da partnerja po nepotrebnem ne prizadenemo.

Če nekoga napademo z vso silo, se bo bržkone zaprl vase ali pa udaril nazaj s popolnim zavedanjem o naših šibkih točkah. Takšen masaker nikomur ne pomaga.

Če je za vama dolg dan pričkanja, sta najbrž oba že precej razdražena, utrujena in naveličana … tedaj lahko že vsaka malenkost prikliče pobesnelo reakcijo. Najhuje je, če partner sredi prepira vstane in izgine, vi pa ostanete tam s težo vsega nakopičenega, nezadovoljeni in obupani.

Izberite torej pravi čas in kraj za pogovor in dopustite možnost, da partner ne bo pripravljen nanj točno takrat, ko se vi odločite, da je čas.

Če nameravate izreči pripombo, za katero veste, da bo sprožila negativen čustveni odziv, jo pomešajte med pohvale in pozitivne komentarje glede drugih, bolj nevtralnih stvari v odnosu. Tako bo občutek, da ga kritizirate ali obsojate bistveno manjši.

Za uspešne so se izkazali tudi stavki, ki izražajo empatijo do partnerjevih potreb, na primer: »Vem, da je zate trenutno zelo naporen čas, veliko se ti dogaja, ampak vseeno bi rada, da bi mi kdaj pa kdaj pomagal pri hišnih opravilih.«

4. Pravočasno ustavite požar

Če se stvari kljub vsemu preveč razgrejejo, si vzemita kratek odmor. Počakajta, da se strasti pomirijo in nato nadaljujta s pogovorom. Če vidite, da je partner že na koncu z močmi ali s potrpljenjem, da ni pametno siliti v iskanje rešitve 'zdaj takoj!'

Ne grozite, ne izsiljujte in ne igrajte žrtve. Če svojih čustev nimamo pod kontrolo, ne moremo biti proaktivni.

Umaknita se torej vsak na svoj konec, pojdita na sprehod, preberita nekaj strani časopisa, počnita vsak zase nekaj, kaj vaju sprosti … šele nato se zopet usedita in dokončajta začeto.

Strokovnjaki so ugotovili, da povprečno traja 20 minut, da se pomirimo, kadar smo močno razdraženi.

5. Ugotovite, če kdo od vaju potrebuje zunanjo pomoč ali nasvet

Kadar ima naš partner težavo, se pogosto počutimo pristojne, da bi jo rešili kar sami. Včasih gre, pogosto pa ne, saj za to morda nismo usposobljeni.

Če presodita, da bi vama koristil obisk psihoterapevta ali pogovor s kakšnim strokovnjakom, ki je specializiran za reševanje prav določene težave, nima smisla igrati hrabrega viteza, ampak poiskati pomoč in zaupati, da bo delovalo.

Včasih nam zelo pomaga, če svojo težavo zaupamo nekomu, ki ni vpleten v odnos. Pogosto na podlagi takšnega sestanka tudi partnerju kasneje lažje izpovemo, kaj nas muči in kaj si želimo.

Časi, ko je bla terapija nekaj sramotnega, so že zdavnaj mimo! Bodite raje ponosni na to, da ste pripravljeni sprejeti odgovornost za svoje življenje in za težavo, ki je nastala.

6. Nikar ne krivita drug drugega

Ko nastopijo težki časi, se mnogi ljudje zatečejo k iskanju krivca zunaj njih samih. To ne bo obrodilo sadov.

Če partnerju naprtite vso krivdo, bo postal defenziven, umikal se bo vase, problemi pa se bodo samo kopičili. S svojimi očitki mu ne smete pod nobenim pogojem vzbujati sramu ali obžalovanja. To ga bo zagotovo odvrnilo od vas.

Namesto, da rečete »Že spet si…« ali pa »Saj sem vedela, da boš …«, raje konkretno naslovite problem – z distanco. Na primer: »Zdi se mi, da v najinem življenju ni dovolj časa in prostora za pravo intimo ... « namesto »Nikoli si ne vzameš časa zame, vse drugo ti je bolj pomembno!«

Poglavitno je, da se ob težavah, ki vaju obkrožajo, zavedata, da sta skupaj bolj močna, kot posamezno.

Tisto, kar vaju povezuje, pa je vredno truda, kajne? Potrebno bo potrpljenje, nežnost in zavedanje, da je ljubezen še vedno prisotna … samo okoli nje so se začasno nakopičile razne neuporabne stvari, ki pa jih z voljo in občutkom za odgovornost za vajino zvezo lahko počistita.

Preberite še: 4 ključne napake, ki se jim morate v razmerju izogibati 

In: Ali s svojim obnašanjem ženete partnerja proti nezvestobi?

Vir: Psychology Today