6 znakov, da ste se zapletli v čustveno razmerje

6 znakov, da ste se zapletli v čustveno razmerje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
14. 4. 2018

Od 'preizkušanja terena' do zamišljanja o prihodnosti z nekom, ki ni vaš partner ... Se morda le niste preveč čustveno navezali na nekoga?

Navezanost na ljudi, ki niso vaš parntner ali zakonec, je načeloma pozitivna stvar. Vendar pa lahko pride do točke, ko uide izpod nadzora.

Kaj se lahko zgodi?

»Pri čustvenem razmerju obstaja nevarnost, da boste izgubili svoje prvotno razmerje, potem ko se bo drugo ohladilo, pa si boste želeli prvega nazaj,« pravi dr. Tina Tessina, psihoterapevtka in avtorica knjige Money, Sex and Kids: Stop Fighting About the Three Things That Can Ruin Your Marriage (Adams Media, 2008).

Če vaše prvotno razmerje vključuje otroke, bodo tudi ti trpeli. Tudi službe gredo lahko po gobe zaradi tovrstnih zaljubljenosti.

Morda niste prepričani, kako stvari stojijo med vami in nekom iz službe ali s telovadbe? Preberite si nekaj očitnih znakov, da ste šli predaleč:

1. Svoje probleme zaupate nekomu drugemu, ne partnerju

Dobri prijatelji, ki jim lahko zaupate, so ključ do sreče, a če ste partnerja izključili in je vaš glavni zaupnik nekdo, ki vam je všeč, hodite po nevarnem terenu. Če partnerja odrivate in se zatekate k nekomu drugemu, s tem iščete težave in zanemarjate svoje prvotno razmerje.

Če morata s partnerjem v odnosu kaj izboljšati, se potrudite in to storite. Ne zatekajte se v fantazije.«

2. Preizkušate teren, da bi videli, kako bi se drugo razmerje obneslo

Ne glede na to, kako negotovi ste glede prvotnega razmerja, ne bo dolgoročno prav nič pomagalo, če boste razvili čustven odnos z nekom, ki ni vaš partner ali zakonec.

Tovrstno 'preizkušanje' je prazno fantaziranje in svari, da se resnično življenje (tudi če bosta z novo osebo postala par) ne bo moglo primerjati s fantazijo v vaši glavi.

3. Vaš zakonec ni več oseba, s katero delite novice

Ko nas doleti kaj lepega (napredovanje, povišica), si običajno zaželimo novico deliti z nekom, ki ga imamo radi. Če to ni več vaš zakonec, temveč oseba, ki ste jo spoznali nekje drugje, ste se po vsej verjetnosti zapletli v čustveno razmerje.

Med drugim je privlačno ravno to, da vam druga oseba ničesar ne dolguje. Zna vas poslušati, a do vas ne čuti nobene odgovornosti ali frustracij, zato je pogovor lažji. Vprašanje pa je, če bi se ta oseba lahko izkazala, ko bi resnično potrebovali pomoč ali podporo?

Če imate v zakonu težave, je bolje, da jih najprej razrešite, preden skočite v objem druge osebe. Premislite tudi o pogovoru pri terapevtu ali zakonskem svetovalcu, če sami ne napredujete.

4. Veliko premišljujete o tej osebi

Sanjarimo vsi, pa naj bo to v vrsti v trgovini ali pa na tekalni stezi. A to ni resnično življenje.

Osebi, o kateri sanjarite, je lahko popolnoma vseeno za vas. Zato raje usmerite energijo v to, da se povežete s svojim dejanskim partnerjem in se potrudite, da bi izboljšali komunikacijo in povezanost v svojem zakonu.

5. S to osebo načrtujete namišljeno prihodnost

Vaše sanjarjenje vključuje tudi načrtovanje prihodnosti z osebo, s katero ste se čustveno zapletli? Če je odgovor pritrdilen, pazite, kako daleč boste šli v tej fantaziji.

Vedite, da gre za namišljen scenarij, ki nikakor ni osnovan na resničnosti. Te fantazije naj vam služijo, da boste lažje ugotovili, česa vam primanjkuje v zdajšnji zvezi, nato pa se potrudite, da boste to pridobili v že obstoječem razmerju.

6. Zdolgočaseni in neizpolnjeni ste

Do čustvenih razmerij pogosto privedeta dolgčas in neizpolnjenost, skupaj s priložnostjo, da z nekom delate in ste v trajnem stiku, npr. na delovnem mestu ali tečaju.

Če se vam zdi, da vas vleče k nekomu, ki ni vaš zakonec, premislite o tem, kaj se dogaja v vašem življenju, da vas vleče drugam.

Ljudje pogosto zanemarjajo svoje razmerje in težav ne rešujejo, kar zmanjšuje komunikacijo in spolno energijo. Tako zunanja povezanost postane še privlačnejša. Osredotočite se torej na to, da bo vaša čustvena/spolna povezanost živa, tako tudi zunanja razmerja ne bodo problematična.

Čustveni navezanosti dodajte pozitivno noto

Da bi čustvena navezanost lahko pozitivno vplivala na vaš zakon, morate ravnati preudarno, uporabite jo za poživitev svojega življenja. Novemu prijatelju predstavite svojega partnerja in se družite skupaj. Tako bo tudi vašemu novemu prijatelju jasno, da vam je prvotno razmerje pomembno.

Če pa se vam le zdi, da ste pripravljeni, da končate prvotno razmerje, se prepričajte, da je za vas res najbolje. Sicer razhod/ločitev vašemu novemu razmerju ne bo dal miru.

Preden se predate čustvenemu razmerju in opustite svojo trenutno situacijo, se prepričajte, da ste vložili dovolj truda, da bi izboljšali, kar je v vašem zakonu narobe.

Preberite še: Najmočnejši znak, da ni »tisti pravi« 

In preverite Horoskop: 5 najbolj čustveno nedostopnih astroloških znamenj