6 znakov, da ste v razmerju z osebo, ki se zaveda svojih čustev (in se jih ne boji pokazati)

6 znakov, da ste v razmerju z osebo, ki se zaveda svojih čustev (in se jih ne boji pokazati) (foto: Profimedia) Profimedia
25. 10. 2017

Kako veste, da ste v razmerju s čustveno inteligentno osebo? Prepoznate jo po teh značilnostih.

Vsak si želi, da bi bila oseba, s katero se nahaja v romantičnem razmerju, čustveno inteligentna. In čeprav sta sočutje in čustvena inteligenca med seboj povezani, se resnično čustveno inteligentna oseba močno razlikuje od tiste, ki vam po daljši odsotnosti morda pošlje sporočilo, kako zelo vas pogreša.

Tukaj so nekateri znaki, da ste v razmerju z osebo, ki se dobro zaveda svojih čustev:

1. Močno sočustvuje z vami.

To je eden izmed znakov, ki ga najbolj povezujemo s čustveno inteligenco. Lahko vas prebere – vaše počutje – brez da bi mu morali to pokazati ali povedati vsako podrobnost. Prebere lahko, kaj vas moti v danem trenutku in ve, kaj narediti, da se boste počutili bolje. Dejansko se lahko poistoveti z vami, ob takšni osebi nikoli ne boste imeli občutka, da ste sami.

2. Resnično se potrudi, da se dobro razume z osebami, ki so vam blizu.

Če mu/ji je mar za to, kako se razume z vašimi prijatelji ali bližnjimi, to kaže na to, da razume, da bo tudi njegov odnos z njimi naredil vaše življenje boljše in srečnejše.

Prav tako pa lahko opazi toksične odnose v vašem življenju. Življenje je takoj lažje, ko imate partnerja, ki vas bo podpiral pri tem, da se zavzamete zase zavoljo vaše sreče in zdravega razmerja z ostalimi.

3. Je najboljši poslušatelj/-ica.

Najdite osebo, ki se resnično trudi, da absorbira vsako besedo, namesto da le čaka, da boste končali s stavkom, da vam lahko pove svoje mnenje.

4. Ne boji se prepira.

Čeprav bi se vsakdo strinjal, da je lepo imeti partnerja, ki se v vsem strinja z vami, je to tudi znak, da zvezi v popolnosti ni predan/-a. Vsak par bo v zvezi imel nesoglasja in čustveno inteligentne osebe so pripravljene na globok pogovor, s katerim razčistijo vsako malenkost, pa čeprav je ta morda neprijeten. 

Prav tako se zelo "dobro prepira". Samo zato, ker je čustveno inteligenten/-na, to ne pomeni, da je popolna oseba. Prišli bodo trenutki, ko bo rekel/rekla nekaj, kar vas bo prizadelo in bo na koncu to obžaloval/-a, ampak bo to tudi priznal/-a.

5. Ni impulziven/-na.

Nekaj spontanosti je v redu, ampak obstaja velika razlika med osebo, ki načrtuje romantičen izlet v zadnji minuti (seveda se tudi pozanima, če ste takrat prosti) in osebo, ki jo odpustijo že iz tretje službe po vrsti zaradi njegove/njene malomarnosti. Z impulzivnostjo dejansko ne more poslušati in se ozirati na druge.

6. Sebe pozna zelo, zelo dobro.

Pozna svoje omejitve in se ne bo spuščal/-a v nekaj, kar bo presegalo njegove/njene zmožnosti.

Vendar pa se ves čas trudi, da raste. Čustveno inteligentna oseba vedno išče načine, kako je lahko boljša in bolj modra in to velja tudi v razmerju. Vpraša po mnenju in je odprta za njih. Kakorkoli, vaše mnenje bo pri takšni osebi vedno štelo.

Preberite še: Naj ostanem ali grem? Tu so prepričljivi znaki, ki so vam lahko vodilo do odgovora, ki ga iščete.

Priporočamo tudi: Pogoste napake, ki tudi najboljša razmerja spremenijo v slaba.