7 načinov, kako nekomu pokazati, da ga imamo radi

7 načinov, kako nekomu pokazati, da ga imamo radi (foto: unsplash) unsplash
3. 12. 2020

Kako lahko nekomu pokažemo, da ga imamo radi in nam veliko pomeni?

Dejstvo je, da se v odnosih vsi želimo počutiti ljubljene, opažene, cenjenje ... 

In ker velja rek, ravnaj z drugimi tako, kot želiš, da ravnajo s teboj, je prav, da poskrbimo, da se tudi naši partnerji počutijo ljubljene. 

Poglejmo si torej, kako lahko nekomu pokažemo, da ga imamo radi in nam veliko pomeni.

1. Vzemimo si čas za ljubljeno osebo 

Tako kot si redno vzamemo čas za druge pomembne stvari, si ga vzamemo za nam bližnje. Če bo naš partner veliko sam in opazil, da si drug nikoli ne vzame čas zanj, se (logično) ne bo počutil ljubljenega. Postal bo nezadovoljen in odnos bo postal težaven. 

2. Zahvalimo se in pokažemo, da osebo cenimo 

Zahvalimo se za malenkosti, ki jih oseba naredi za nas. Za kosilo, za to, da nas je nekdo prišel iskat, za skuhan čaj, oprano perilo, za masažo... Za to, ker ga imamo. Zahvalimo se z besedo, dotikom, poljubom, objemom. 

3. Sprejmemo osebo takšno, kot je

Namesto da si partnerja želimo spremeniti, ga sprejmemo. Ljubezen je sprejemanje. Ne poudarjamo ves čas njegovih napak, pač pa pohvalimo tudi njegove dobre lastnosti. Oseba potrebuje občutek, da si ne želimo, da bi bila drugačna oz. da ni dovolj dobra. Radi jo imam, kljub njenim napakam - saj jih imamo vendar tudi sami. 

4. Pokažemo sočutje in razumevanje 

Del tega, da nekoga sprejemamo takšnega, kot je, vključuje tudi sočutje in razumevanje osebe. Sočutje pomeni, da razumemo njene izzive, podedovane vzorce, otroštvo, njene lekcije ... Imamo sposobnost empatije in odpuščanja. Lahko se postavimo v čevlje drugega oz. vidimo njegovo pespektivo. Razumemo, zakaj je oseba takšna, kakršna je. Dajemo ji oporo, ki jo potrebuje, da se lahko "izvleče" iz svojih težav. Stojimo ji ob strani tudi v težkih časih. 

 5. Prisluhnemo brez obsojanja

Del sočutja pa je tudi to, da osebi prisluhnemo brez presojanja in obsojanja. Da ji dovolimo, da se izrazi. Da se nam odpre in iskreno pove, kaj čuti in kaj se ji dogaja. 

 6. Tudi sami smo iskreni

Ko se tudi mi odpremo drugi osebi, iskreno delimo svoje globoke in intimne misli, se bo oseba počutila varno in ljubljeno. Pokažemo, da smo tudi mi ranljivi, priznamo svoje strahove in skrbi, lepše in temnejše misli. Oseba pa se bo počutila odrinjeno in prizadeto, če bo opazila, da nekaj skrivamo, lažemo in ne želimo z njo deliti svojih misli. 

7. Majhne pozornosti pomenijo največ

Za to, da nekomu pokažemo ljubezen, ga ne potrebujemo peljati na konec sveta, mu napisati ljubezensko pesem ali najeti aviona z napisom "ljubim te". Dovolj je, da oseba vidi, da smo se spomnili na njo. Morda gre samo za sporočilo "kako si", ponujeno pomoč pri vsakdanjem opravilu ali nepričakovan objem. 

Vir: themindsjournal.com

Poglejte si še: 30 malenkosti, ki ženskam v odnosih pomenijo ogromno 

ali pa Učenje v odnosih: primer iz resničnega (preteklega) življenja snahe in tašče