7 razlogov za obuditev starih prijateljstev

7 razlogov za obuditev starih prijateljstev (foto: Unsplash) Unsplash
16. 7. 2019

Življenje še zdaleč ne bi bilo tako zanimivo, pestro in čustveno, če ga ne bi delili s prijatelji! Preberite, zakaj je dobro, da spet obudimo stike z ljudmi, ki so nam v mladosti največ pomenili.

Normalno, da tekom šolanja in dela spoznavamo nove ljudi in z njimi postanemo prijatelji. Ampak to še zdaleč ne pomeni, da moramo pozabiti na prijatelje, s katerimi smo si delili sladko mladost.

Pogosto so ravno tisti, ki nas poznajo najdlje, najboljši tolažniki, kadar potrebujemo ramo za jok in pravičen nasvet.  

Tu je 7 razlogov, zakaj bi bilo dobro, da se spet vzpostavimo stik s prijatelji iz mladosti:

1. Nostalgija

Vsi smo radi kdaj pa kdaj nostalgični. Srečanje s prijatelji iz rane mladosti v nas lahko spet prebudi tople in brezskrbne spomine, ko smo se zunaj igrali in se nam ni niti sanjalo, da nekaj let kasneje nihče več ne bo znal živeti brez mobilnega telefona …

Stari prijatelji nas opomnijo tudi na to, kaj smo v mladosti želeli postati in služijo kot odlično zrcalo v zvezi z odločitvami, ki smo jih sprejemali, ko smo bili manj zreli.

Pokličite tiste, s katerimi ste si bili najbližje, ponovno se spomnite vseh vragolij, ki ste jih skupaj 'uščipili' in si prikličite mladostni nasmeh na obraz!

2. Različne življenjske poti

Vznemerljivo bo videti, kako ste se razvili in kakšne poti ste ubrali v življenju. Nekateri morda še vedno živijo tako, kot da se ni nič spremenilo, drugi so se poročili in dobili otroke, tretji so se preselili na drug konec sveta … vsak od teh ljudi, s katerim ste bili včasih zelo povezani, ima svojo zgodbo. Zakaj ji ne bi prisluhnili?

Izmenjava mnenj in perspektiv je vselej dobrodošla! Tudi njihov pogled na vaše življenje bo zagotovo nekaj, kar si želite slišati. Če nič drugega, boste spoznali, kako nepredvidljivo in hecno je pravzaprav življenje.

Kdo ve – morda ste bili ravno vi tisti, ki ste nekega prijatelja navdihnili, da se zdaj ukvarja s nečim, v čemer je zelo uspešen? Morda ste vi tisti, ki se morate zahvaliti prijatelju, ki vam je stal ob strani in vas spodbujal pri uresničitvi svojih sanj, ki jih zdaj živite?

3. Spomnili vas bodo na osebo, katera ste nekoč bili

Ko odrastemo, vse postane bolj težko in zakomplicirano. Morda ste vmes izgubili delček sebe in se zdaj sprašujete, kako naprej. Morda ste pozabili na svoje sanje.

Ni boljšega kot star prijatelj, ki vas bo spomnil na to, kdo ste nekoč bili in vam odkrito povedal, kaj je na vas najbolj cenil. Takrat ste imeli podoben način mišljenja – sicer ne bi bili tako povezani – zanimivo bo spoznavati, kakšen je vaš odnos danes in koliko ste se vsi spremenili ter zakaj.

4. Morda se boste prepričali o tem, da ste znali že takrat dobro presoditi človeka

Sklepanje prijateljstev ni mačji kašelj in se ne zgodi kar čez noč. Starejši, ko smo, težje postane. Manj je ljudi, ki imajo podobne interese, bolj smo navajeni biti sami, poleg tega pa smo vsi že po naravi veliko bolj zaposleni, kot smo bili v času otroških in šolskih dni.  

Hitro se lahko prepričamo, da prijateljev v bistvu ne potrebujemo. Da nam je povsem dobro, če smo sami. Ampak to še zdaleč ne drži!

Celo znanstvene študije so dokazale, da ljudje potrebujemo pristne socialne stike in nekoga (ki ni naš partner ali sorodnik), ki se mu lahko potožimo, kadar nam je težko. Nekoga, čigar mnenje zares cenimo!

Ko smo starejši, imamo mnogo več znancev kot v mladosti, a obenem tudi mnogo manj pravih prijateljev. Dobro je vedeti, kakšna je razlika med njimi. In zdaj je čas, da se naučimo spet negovati tista prijateljstva, ki so pravo zlato!

5. Morda boste spoznali, kako zelo ste se (vsi) spremenili

Lahko se zgodi, da boste ob srečanju s starim prijateljem šokirani. Morda ne boste razumeli njegovih življenjskih izbir ali on vaših, morda ne boste našli niti ene skupne teme za pogovor … tudi to je normalno. In če do tega pride, je že tako prav.

Morda se boste spomnili, zakaj že tedaj niste želeli ohranjati stikov … morda bo to srečanje dober dokaz, da je prijateljstvo več kot le beseda in da se je zanj treba obojestransko potruditi!

V vsakem primeru si nikar ne očitajte – poskusili ste, in nekateri odnosi pač niso večni. Vsi rastemo in se spreminjamo.

6. Morda se boste spet močno povezali

Lahko se zgodi, da boste prav prijetno presenečeni, ko se spet sestanete z nekom, s katerim ste si bili zelo blizu, potem pa so vaju življenjske okoliščine ločile.

Morda se je prijatelj preselil, morda ste vi zanemarili druženje zaradi naporne službe … kdo ve. Če se zdaj spet ujameta, je to idealna priložnost za utrditev vezi!

Nekateri ljudje so prav zares naše duše dvojčice – ne glede na to, koliko časa mine od zadnjega srečanja, se ob njih počutimo enkratno – sproščeno in sprejeto. Kot da se poznamo že od nekdaj.

7. Za vsako prijateljstvo obstaja razlog

Zdaj smo starejši in praviloma bi morali biti tudi vsaj malo pametnejši. Zato si zapomnimo: prijateljstev ni dobro prepuščati naključju.

Tako kot se moramo potruditi za dober romantičen odnos, se moramo tudi za prijateljskega. Pogosto se zgodi, da se s prijatelji vidimo vse manj, ko en od nas dobi partnerja … in to ni prav! Oboje je enako pomembno za naše dobro počutje. Partner vam ne more nuditi vsega. In tudi ni prav, da ob njega to pričakujete.

Zato ohranjajte stare prijatelje, spoznavajte nove in ne pozabite na hvaležnost za vsako osebo, ki v vas vidi najboljše! Včasih jih krvavo potrebujemo. Če ste zelo zaposleni, poskusite ohranjati stike vsaj s telefonskimi pogovori. Vse se da, če se hoče.

Preberite še:

In preverite: Ali veste, kdo so vaši pravi prijatelji?

Vir: Elite Daily