7 stvari, ki jih nikoli ne smete narediti med prepirom s partnerjem

7 stvari, ki jih nikoli ne smete narediti med prepirom s partnerjem (foto: Profimedia) Profimedia
8. 3. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Čeprav človek kar naprej stremi za harmonijo, so prepiri med partnerjema nekaj povsem normalnega. Jasno je, da gre za dve različni osebnosti, z različnimi interesi, pogledi in niti dva še tako zaljubljena zakonca o neki stvari morda ne bosta imela enakega mnenja.

Prepiri so včasih mirni in dokaj tihi, spet drugič pa lahko postane glasno. Paziti je le treba, da ohranita spoštovanje drug do drugega in se, če se le da, izogneta naslednjim sedmim grehom.

1. Spori niso katastrofa

Ne le sveže zaljubljeni, tudi pari, ki so skupaj že vrsto let, imajo včasih romantične predstave o razmerju. Velikokrat slišimo, da se lahko partnerja skupaj smejita, da se super razumeta, da imata enak okus ... Redko boste slišali, da se znata sijajno prepirati. Ljudem se prepir večinoma zdi nekaj negativnega.

Vendar to ne drži! Če človek sprejme, da so prepiri del življenja, v njih ne bo videl nobene katastrofe in jih bo prej doživel kot priložnost za pojasnitev konflikta in za nadaljnje izboljšanje.

2. Prekinjanje in nezanimanje

Med prepirom večina noče poslušati partnerjevega monologa, zato mu skače v besedo. Vendar se tako ne bosta nikoli razumela. Nikoli ne boste izvedeli, kaj hoče vaš partner, kaj ga vznemirja, kaj ga resnično moti. In še razjezili ga boste, ker bo začutil, da nima smisla, da kaj pove.

Prenehajte s tem! Ko govori, se pretvarjajte, da ste raziskovalka, ki hoče natančno izvedeti, za kaj gre. To vam bo tudi pomagalo, da boste najprej umirili svoja čustva.

3. Vedno! Nikoli!

Ko smo jezni, bi najraje kričali, ker pa to vedno ni možno, poiščemo indirektne poti za sproščanje jeze. Partnerja želimo stisniti v kot, da bi se počutil krivega. Takrat uporabimo posplošene argumente: "Nikoli se ne morem zanesti nate!" Že samo po sebi je jasno, da taki stavki ne peljejo nikamor.

4. Grožnje in zastraševanje

Vsem je jasno, da nasilje v prepiru nima kaj iskati. Vendar pa enako velja za psihično nasilje in grožnje z ločitvijo. Grožnje z ločitvijo med prepirom so čista manipulacija in nekaj nesprejemljivega.

Prav tako se boste s ponavljajočimi se grožnjami osmešili v očeh partnerja in tudi drugih. V prepiru ni dovoljeno izreči ničesar, kar bi grozilo ali zastraševalo partnerja!

5. Krivda namesto iskanja rešitev

Kar spomnite se narekov v šoli in slabih ocen in poprav. Karanje staršev ni prav nič pripomoglo k izboljšanju ocene. Če je v odnosu kaj narobe, se je treba o tem pogovoriti, ne pa tudi stalno diskutirati, kdo je za kaj kriv. Raje premislite, kako bi lahko bilo bolje. Kaj bi lahko popravila skupaj.

6. Stalno popuščanje

Včasih res velja, da pametnejši popusti. Če pa stalno popuščate, se konflikti le kopičijo pod preprogo. Tam delujejo naprej in ogrožajo vaš partnerski odnos. In v tem primeru nikar ne pričakujte še hvaležnosti od partnerja, ker je ne boste nikoli dobili.

7. Brez zaključka

V idealnem primeru prepir vodi v rešitev ali pa vsaj v kompromis. V realnosti ni vedno tako. Kar je sicer škoda, vendar pa to ne pomeni, da morata stalno pogrevati temo prepira.

Če opazite, da se še petič vrtita v istem krogu, naredite rez. Odnehajte. Pojdita na sprehod. In se spomnita lepih časov svoje zveze!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri