25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

7 življenjskih prelomnic, ki lahko pripeljejo do ločitve parov

7 življenjskih prelomnic, ki lahko pripeljejo do ločitve parov (foto: Profimedia) Profimedia
13. 7. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Stresni dogodki v življenju vsakega para lahko pripeljejo do odtujenosti.

Gre za dogodke, ki jih na življenjski poti doživljamo vsi. Pari, ki so v dolgoletni zvezi, pa naj so poročeni ali ne, imajo veliko skupnega. Kljub temu se lahko odtujijo, če na odnosu ne delajo zavestno in se ga ne trudijo ohraniti. Življenje nas ne "špara" - dogajajo se nam neprijetne stvari, ki pa so lahko za pare usodne. Preverite, katere so največje zakonske čeri.

1. Bolezen

Ko eden od partnerjev hudo zboli, se spremeni celotna dinamika razmerja. Morda se drugi ni sposoben soočiti z bolečino, ki jo prinaša bolezen. Nedavna študija, ki so jo opravili na Iowa State University je razkrila, da je za 6 % več razhodov v primeru bolezni žene / partnerke. Stopnja ločitev se ni dvignila, ko je zbolel mož / partner. Morda to dokazuje, da je moškim težje sprejeti vlogo negovalca in skrbnika družine. Verjetno pa je to odvisno že od tega, kakšen je bil odnos med partnerjema pred boleznijo.

2. Izguba / menjava službe

Moški, ki so nezaposleni, bodo prej zapustili svojo ženo. Obstaja tudi večja verjetnost, da bodo žene zapustile njih, je razkrila že prej omenjena študija. Ko eden od partnerjev izgubi službo, to povzroči veliko stresa - zaradi denarja, občutka varnosti, kar pa lahko pripelje do velikega nezadovoljstva.

Ni pa samo izguba službe tista, ki sproži nezadovoljstvo. Sproži ga lahko tudi menjava službe. To s seboj prinaša nove odgovornosti, po možnosti tudi več odsotnosti zaradi dela (vsaj na začetku), kar lahko pri drugem pripelje do nezadovoljstva - predvsem zaradi občutka zapostavljanja. Partner ne bi smel zdrsniti na drugo mesto in nova služba naj ne bo najpomembnejša stvar.

3. Rojstvo otroka

Zagotovo ste že slišali za par (ali ga celo poznate), ki se je razšel zato, ker si je eden želel otroka, drugi pa ne. A tudi v primeru, ko si ga želita oba, je lahko realnost, ki jo prinaša skrb za otroka, za marsikoga pretrd oreh, ki lahko pripelje do odtujenosti in posledično do razhoda.

V študiji, ki jo je objavila ameriška strokovna revija Journal of Family Psychology so ugotovili, da je kar 67 % izprašanih parov izrazilo manjše zadovoljstvo z življenjem v razmerju v prvih treh letih od rojstva otroka. Rojstvo otroka je življenjska prelomnica, ki lahko ustvari težave v odnosu. Pripravljenost para na odkrito komunikacijo in njune osebnostne lastnosti lahko napovejo, kako se bosta znašla v vlogi staršev.

4. Ločeno življenje

Študija, ki so jo v ZDA opravili med zakonskimi pari, zaposlenimi v vojski, je ugotovila, da se tveganje za ločitev viša z dolžino časa, ki ga eden od zakoncev preživi v tujini. Številni vojni veterani po vrnitvi trpijo za posttravmatskim stresom, kar ravno tako vpliva na zakonsko življenje.

Pari, ki se odločijo za začasno ločeno življenje zaradi drugih razlogov (služba, družinske obveznosti ...) se s takimi težavami ne soočajo, a se lahko pojavijo drugačne težave. Če je tak način življenja obema po godu, se bodo zadeve dobro iztekle. Če pa je ena stran sumničava, ljubosumna, nezadovoljna ... Pa lahko pride do razhoda.

5. Travmatični dogodki

Pari, ki skupaj preživijo travmatične dogodke, se lahko še bolj zbližajo, a zgodi se tudi, da jih taki dogodki oddaljijo. Da bi se "zacelili", nekateri ljudje morajo odriniti travmatično izkušnjo in iz življenja odstraniti vse, kar jih spominja nanjo - včasih celo partnerja ali partnerko.

6. Nezvestoba

Tudi ta razlog je na seznamu vzrokov za razhod, a ne tako visoko, kot bi morda pričakovali. Včasih lahko afera pripomore k temu, da par začne raziskovati prikrite težave v razmerju, če sta le oba pripravljena poskusiti. Prevara je lahko priložnost za nov način komunikacije med partnerjema, lahko pa je tudi še zadnji žebelj v krsto razmerja.

7. Odhod otrok od doma

Tudi to je lahko sprožilec stresa - marsikateremu paru se zgodi, da z odhodom otrok preprosto ne ve, kaj bi sam s seboj. Sčasoma so morda izgubili medsebojno povezavo in tega do odhoda otrok niso niti opazili. Vsekakor je "prazno gnezdo" velika življenjska prelomnica, na katero je treba biti pozoren. Takrat ima par čas, da se bolj posveti sebi - in morda tudi oba ugotovita, da sta se čustveno preveč oddaljila. Tudi to je lahko priložnost za nov začetek ali pa za konec, če ugotovita, da nimata več veliko skupnega.

Kako ukrepati?

Ne glede na to, na kakšne ovire ste naleteli v življenju, je najpomembneje, da ste tako do sebe kot do partnerja iskreni in odprti. To zveni preprosto in zapleteno hkrati, a se obnese, saj vam bo pomagalo premagati ovire. Prav tako naj vam ne bo nerodno prositi za pomoč zakonskega terapevta, če čutite potrebo po tem.

Povzeto po health.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri