8 lastnosti ubijalsko privlačnih moških

3. 10. 2015

Kaj naredi navadnega moškega privlačnejšega za ženski spol od drugega navadnega moškega? Z majhnimi, preprostimi spremembami lahko povečate svojo paritveno vrednost, biološko mero, s katero ženske nezavedno presojajo vašo privlačnost.

»Žensk ne privlačimo naključno, temveč se te odzivajo na namige o določenih zaželenih značilnostih, ki jih imamo, « pravi dr. David M. Buss z Michiganske univerze, profesor psihologije in avtor knjige Razvoj želje. In to ni zato, ker družba ženskam to narekuje, temveč se je razvilo z evolucijo.

»Pravila privlačnosti veljajo za vse kulture, « pravi dr. Helen E. Fisher, antropologinja z Rudgersove univerze in avtorica knjige Anatomija ljubezni. »Ženskam se zdijo nekatere moške lastnosti privlačnejše kot druge, ker te lastnosti povečajo njihove preživetvene možnosti. «

Vsa ženska bitja, tako živalska kot človeška, na čisto nagonski ravni iščejo status. To je tisti ključni dejavnik, ki jim sporoča, da je to moški, ki ga želijo. V divjem kraljestvu živali ima lahko status nešteto oblik: količina hrane, ki jo je mogoče najti znotraj kosovega teritorija, izločki, bogati z beljakovinami, ki jih ponuja žuželčji samček, ali mogočnost jelenovega rogovja.

Pri ljudeh ni v bistvu nič drugače. »Zaščitni znak ženskega vedenja je, da iščejo partnerja, ki bo znal zanje dobro poskrbeti. In status namiguje na moč, uspešnost, zaščito, « pravi dr. Fisherjeva. Veliko raziskav jasno kaže, da moški z visokim statusom bistveno lažje pridejo do žensk kot tisti s slabšim.

Ampak kaj pravzaprav status je in kaj nekaterim moškim daje videz, da imajo status, pri drugih pa takega videza ni? Že res, da gre za denar in moč, vendar tudi za mnoge druge stvari. Zakaj ima na primer lahko računovodja Jože Novak za ženo lepotico, ko pa njegova klavrna plača in prastara stoenka iz leta 1975 nista ravno tisto, zaradi česar bi ženske kar popadale na tla.

Njegov status najbrž ne temelji na njegovi zunanjosti in statusnih simbolih, ki jih (n)ima, temveč bolj na njegovi zanesljivosti ali sposob-nosti, da bo svojim otrokom dober oče. Tudi to so statusni znaki - in ti nekaterim ženskam pomenijo veliko več kot nov ferrari in vila z bazenom. Morda ste rahlo ljubosumni in bi želeli vedeti, kaj ona vidi v njem? Ali pa ste presrečni s svojo žensko in vas zanima le, kaj ona vidi v vas?

Gre za preproste osebne vrline; nekatere od njih že imate, nekatere, ki jih morda nimate, pa lahko še pridobite. Z majhnimi, preprostimi spremembami lahko povečate svojo paritveno vrednost, biološko mero, s katero ženske nezavedno presojajo vašo privlačnost.

Ambicioznost

To je zelo močan magnet. Ne zato ker kaže na sedanji, temveč na prihodnji status. V tem trenutku je sicer vaš tekoči račun v odličnem zdravstvenem stanju, a če se ne trudite - ali vsaj dajete vtis, da se trudite - da bi imeli več, kot imate, bo vaša privlačnost ovenela.

In sicer zato, ker žensk ne privlači le bogastvo samo, ampak tudi gon, ki žene moškega, da je bogastvo začel iskati. Ko ženske naštevajo najbolj zaželene značajske poteze potencialnega partnerja, sta ambicioznost in delovna marljivost nepogrešljivi vrlini.

»Ženskam se je razvila želja po moškem, ki kaže nadarjenost za pridobivanje bogastva, in prezir do tistih, ki jim ambicioznosti manjka, « pravi Buss. V prazgodovini je bil ambiciozen, iznajdljiv moški najverjetneje tisti, ki je domov prinesel jelena, s katerimi je lahko nahranil družino, in se je tudi domislil, kako uporabiti njegovo rogovje za pretepanje vsiljivcev.

Kdor kaže željo, da bi si povečal bogastvo in vpliv (četudi trenutno nima ne enega ne drugega), pošilja v svet signale, da je zaželen. Zato še naprej iščite nove odgovornosti in nove izzive! Drznost privlači ženski spol!

Ravnotežje

Medtem ko skušate spremeniti svoj mali košček sveta, ne pozabite, da si morate vzeti tudi čas za sprostitev in uživanje. Ženske iščejo ravnotežje in kakršnakoli pretirana zagnanost v katerikoli smeri jih dela živčne. »Če srečate žensko in ji takoj daste vedeti, da ste deloholik, ji bo to povedalo, da morda ne boste mogli pomagati pri otrocih in dovolj vlagati v vajino razmerje, « pravi Buss.

Enako velja za pretirano popivanje, ukvarjanje s športom, spremljanje športnega dogajanja na televiziji: če jeste, pijete in dihate šport, se zadetka v polno ne morete nadejati. In še blagohoten nasvet: pri vseh stvareh imejte pravo mero!

Skromnost

Kot pav, ki razkazuje svoje čudovito perje potencialnim družicam, tako je tudi samozavesten moški, ki to pokaže s svojimi dejanji, uspešnejši pri iskanju partnerke. Samozavest pa mora imeti realne temelje, če hočemo, da bo učinkovala.

Ženske vas bodo precej hitro razkrinkale, če boste pretiravali z razkazovanjem svoje moči, izkušenosti pri seksu ali telesnih zmogljivosti, to bo zanje zgolj dokaz za pomanjkanje statusa. Celo pav lahko zaide v težave - njegovo bahavo razkazovanje pogosto poleg spolnih partnerk privlači tudi plenilce.

Nadarjenost

Ne ponašajte se z besedami, ampak z dejanji! Priučite se kake posebne spretnosti, zaradi katere se boste razlikovali od drugih moških. Ko jo boste razkazovali - naj bo to igranje klavirja na zabavi, izdelava ptičje hišice ali kak čarovniški trik - vas bodo ženske dojele kot izjemno samozavestnega moškega, ki je neprimerljivo boljši od svojih tekmecev.

»Skušajte torej vzbujati pozornost, kajti to močno pripomore k statusu, « pravi Buss. »Poleg tega s tem dajete vtis, da znate prevzeti vodstvo v skupini, kar je prav tako znak statusa. «

Humor

Ženske ljubijo komedijante. Obstaja dober razlog za to, da humor zaseda visoko mesto med najbolj zaželenimi potezami, ki privlačijo ženske. »Smisel za humor razkriva, da ste zaželeni v družbi, to pa seveda pomeni visok status, « pravi Buss. Če znate biti smešni pred drugimi ljudmi, to pomeni, da ste samozavestni in znate pritegniti pozornost skupine.

Kaže na to, da obvladate stvari, ne da bi bili pri tem togi in zapeti. To sproščeno samozaupanje pa je navadno »stranski produkt« visokega statusa.

Nekateri moški so duhoviti, drugi pač ne. Če sodite med tiste, ki ne znajo povedati šale, tudi če bi si s tem reševali življenje, tudi prav. A se vsaj naučite smejati na lasten račun in razumeti humor v različnih okoliščinah. Moški, ki se nikoli ne nasmehne, je v ženskih očeh videti kot socialno neprilagojen.

Močan glas

Lahek način za pridobitev statusa: osredotočite se na svoj glas. Študije kažejo na to, da je nizek, gladek in močan glas z enakomernim tonom izjemno privlačen za nasprotni spol. Nosljajoč, škripajoč, visok ali cvileč glas se je po pričakovanjih izkazal za neprivlačnega.

Ljubezen do otrok

Zakaj politiki poljubljajo dojenčke? »Da bi povečali svojo priljubljenost in si pridobili pozornost žensk, « pravi Buss. Izkazovanje naklonjenosti do otrok je za ženske močan znak, na katerega se bodo velikodušno odzvale, saj kaže na to, da boste dober oče. Psihologi temu pravijo potencial za »starševsko naložbo«.

V neki študiji so ženskam pokazali slike istega moškega v treh različnih okoliščinah: ko je stal sam, ko je bil prijazen do otroka in ko je ignoriral jokajočega dojenčka. Ugotovitev je znana: ženske je najbolj privlačila vloga moškega, ki ima rad otroka.

»Celo ženska, ki je otroci ne zanimajo, bo opazila, ali je moški pozoren do otrok, ker to kaže na to, ali je nasploh pozoren, « pojasnjuje Fisherjeva. »To pomeni, da je dovolj pripravljen poskrbeti zanjo. «

Drobec slave

S slavo zanesljivo pritegnete žensko. »Slava se da pretvoriti v status in ta v bogastvo, « pravi Fisherjeva. Ker najbrž ne boste imeli niti priložnosti, da bi se pojavili na Jonasovem kvizu, kaj šele rešili Zemljo pred padajočim meteorjem, je bolje, da gojite kanček lokalne slave. »V resnici je največ vredna slava v vaši soseščini, « pravi Fisherjeva. Kajti tam boste srečevali ženske in upali, da napravite nanje primeren vtis.

Vključite se v lokalno politiko in dobrodelne organizacije. Trudite se, da bi bili videni v ustreznih družbenih krogih. Tako boste srečali več ljudi, kot bi jih običajno, in boste bolj poznani.

Marjan Žiberna

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri