8 načinov, kako se znebiti toksičnih prijateljev

8 načinov, kako se znebiti toksičnih prijateljev (foto: Profimedia) Profimedia
24. 5. 2019

Negativnost in toksično vedenje sta nalezljiva. Saj veste, kaj pravijo: Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si. Premislite, kdo v vašem življenju vas ovira in spravlja v slabo razpoloženje in naredite temu konec. Pomagajte si s spodnjimi nasveti!

1. Ocenite, kdo je toksičen

Resno! Nima smisla, da se nad določenimi osebami kar naprej pritožujete – čas je, da nekaj ukrenete.

Naredite lestvico, kako toksični so: od 0 do 10, pri čemer je 10 najvišja stopnja toksičnosti. Tako boste imeli jasen pregled na tem, kako toksični so vaši odnosi in komu dovoljujete, da vam uničuje življenje.

Ko boste imeli imena ljudi jasno navedena na papirju, bo lažje razbrati, s kom je treba pretrgati odnos in kje se da še kaj popraviti.

  • Kdo ustvarja kaos?
  • Kdo manipulira z vami?
  • Kdo vam daje občutek, da ste manjvredni ali nesposobni?

Vsi te ljudje morajo oditi!

2. Ocenite toksično obnašanje

Poleg imen zdaj napišite, kako se ti ljudje obnašajo. Brez izgovorov v stilu »Saj je bila samo slabe volje!« ali »Ni resno mislil.«

Če vas je nekdo prizadel, potem ni pomembno, ali je mislil resno ali ne – zgodilo se je in vi ste tisti, ki nosite posledice.

Ljudje, ki vas imajo radi, vas ne spravljajo v položaje, kjer jih morate zagovarjati in že to vam veliko pove o vaših odnosih. Dejanja govorijo glasneje od besed.

3. Vprašajte se: Ali si to zaslužim?

Seveda je odgovor NE. Nihče si ne zasluži slabih odnosov. Kaj vas odvrača od veselja in mirnega življenja? Kdo vas izkorišča in zakaj mu/ji to dovoljujete? 

Čas je, da postavite meje in ponotranjite vest, da ste vredni prijateljstev, ki vas napolnjujejo, in ne obratno.

4. Izbrišite!

Metaforično in dobesedno! Izbrišite vse kontakte ljudi, ki so toksični – iz telefonskega imenika, iz družbenih omrežij, maila in iz svojih misli. Nič vam ni treba pojasnjevati.

5. Naučite se reči NE

NE je zelo močna beseda. Ko se jo naučite uporabljati, vaše življenje postane mnogo lažje.

Ljudje vas bodo bolj spoštovali, ko bomo sprevideli, da veste, kdo ste in kaj potrebujete. Če se bojite, da vas ne bodo imeli radi, če jim ne ustrežete, potem vedite, da to niso pravi prijatelji.

Preberite še: Zakaj moramo sebe postaviti na prvo mesto 

6. Izberite pozitivno mišljenje

Zakaj bi se družili z ljudmi, ki zastrupljajo vaše misli, ki se kar naprej pritožujejo, objokujejo svojo usodo in zahtevajo nenehno pozornost?

Obkrožite se raje s tistimi, ki opazijo vsakodnevne malenkosti in lepoto v življenju, ki vas nasmejijo in vas podpirajo!

Preberite še: 8 skrivnosti pozitivnih ljudi 

7. Bodite sočutni do sebe

Vsi delamo napake in če ste nekoga narobe ocenili ali mu/ji pustili, da z vami slabo ravna, se zdaj ne obtožujte. Veste, kje ste in imate priložnost, da odnos končate.

Pravica do izbire, s kom se družimo, je nekaj, česar vam nihče ne more vzeti. Ponosno jo izkoristite in se ne kritizirajte zaradi napačnih izbir v preteklosti.

8. Proslavljajte ljubezen

Dovolite, da vaše življenje napolni ljubezen! Spoznavajte nove ljudi, pokličite stare prijatelje, s katerimi ste morda izgubili stik, bodite odprti. Ko dajemo in prejemamo ljubezen, smo najsrečnejši.

Preberite še:

Vir: Thought Catalog

Foto: Profimedia