8 najbolj živce parajočih tipov dopustnika

21. 8. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Najlepše dni v letu večinoma preživljamo s svojimi dragimi – hkrati pa tudi s celo kopico drugih ljudi. Na plaži ali pa v hotelu – povsod jih je veliko. Med njimi včasih najdemo celo nove prijatelje. Lahko pa vse skupaj postane precej zoprno in živce parajoče. Zakaj? Ker imajo vendar novi prijatelji tudi svoje kaprice. Govorimo o nergan­ju, opravljanju, pametovanju ... Nemci so nedavno v večji raziskavi ugotavljali, kateri tipi dopustnikov nam gredo najbolj na živce in kako se 'spopasti' z njimi.

Nergač (47 %)

Kako ga spoznate: bodisi je prevroče bodisi premrzlo – temperature, hrana ali pa tudi voda v bazenu. In plaža ... Grozna! Ja, v vsaki juhi najde las in potem svojo najdbo glasno razglaša naokoli, ne da bi ga kdo vprašal za mnenje. Tako razširja slabo vol­jo, da se človek vpraša, ali mu ne bi bilo najbolje kar zalepiti ust.

Kako ga prenašati: zadnje sicer ni dovoljeno. Dovoljeno pa je, da se mu jasno pove svoje mnenje. Povejte mu, naj vam prizanese s svojimi opazkami. Da lahko znova spregovori, ki bo imel za povedati kaj novega, pozitivnega.

Glasnež (33 %)

Kako ga spoznate: kegljaški ali nogometni klub, skupina ženskih prijateljic – ko potujejo skupaj skupina s točno določeno namero, da se bo zabava, je večinoma vključenega veliko alkohola. In postane glasno. Kruljenje, petje, vreščanje – glasneži obvladajo celoten repertoar.

Kako ga prenašati: na voljo so tri možnosti. Prva: zabavajte se z njimi. Druga: poglejte jim skozi prste. Tretja: pritožite se na recepciji. Ni pa nujno, da kaj pomaga.

Vsevednež (24 %)

Kako ga spoznate: njegovi stavki se pogosto začnejo z: "V principu je tako, da ..." In potem sledi enako dolgovezna poučitev o neki deželi, ljudeh, načinu priprave hrane, zgodovini itd. Pametnjakovič se nam­reč spozna na prav vse. In to znanje tudi velikodušno deli.

Kako ga prenašati: poskusite z dobrodušnostjo in se zavedajte, da takšen tip človeka potrebuje stalno in pogosto negovanje ega. Zanimivim informacijam kar prisluhnite.

'Prerivalec' okoli bifeja (21 %)

Kako ga spoznate: zakaj stati v vrsti in čakati, če pa je luknja v vrsti čakajočih? Pripadniki družine nepotrpežljivih se prerivajo povsem brez sramu. Na cilju se jih veliko spremeni v prave bifejske pirate in si iz pohlepa, ne zaradi lakote, na krožnik naložijo toliko, kolikor gre.

Kako ga prenašati: potrebne so jasne in direktne besede. Recite tako glasno, da bodo slišali tudi drugi: "Prosim, postavite se v vrsto!" Proti slabi vzgoji piratov pa na žalost ne raste nobeno zelišče.

Pripravljavec ležalnika (21 %)

Kako ga spoznate: ves hotel še spi. Ves? Ne, tiha senca se že navsezgodaj smuka okoli bazena in rezervira 'svoj' prostor z brisačo. Potem se zmuzne nazaj v svojo sobo in tam zadovoljno drema naprej.

Kako ga prenašati: na dopustu ste lahko mirno malo 'športni'. Pred zajtrkom odplavajte nekaj dolžin v bazenu – in potem zberite položene brisače. Na en sam ležalnik!

Iskalec družbe (16 %)

Kako ga spoznate: zaprite oči in si predstavljajte črička. Ste? Potem imate pred očmi tudi iskalca družbe. Čisto vseeno je, ali želite v miru brati ali pa sanjavo sedeti v kavarni – v vsakem primeru začne pogovor. Ne, pravzaprav monolog. In potem, ko svojo žrtev pozneje sreča v bazenu ali pa na letališču, je takoj ob njej in se dela, kot da sta prijatelja.

Kako ga prenašati: če vam uspe, bodite neprijazni in berite naprej. Še bolj zabavno pa bo, če se boste naredili, da ne govorite slovensko in boste odgovorili v nekem fantazijskem jeziku.

Mega prepirljivec (16 %)

Kako ga spoznate: večina ljudi si na dopustu želi počitka in harmonije. Pri tem prepirljivcu pa bi si mislili, da potuje zato, da se lahko prepira: s svojo ženo, z otroki, hotelskimi uslužbenci – nič ni izbirčen.

Kako ga prenašati: si zamašiti ušesa? Ja, to je ena od možnosti. Izogibajte se njegovi bližini. Če to ne gre, bolščite v 'agresivca' in ogorčeno zmajujte z glavo.

Večni spogledljivec (16 %)

Kako ga spoznate: ta vrsta v vsaki ženski po pravilu vidi plen in ga poskuša zvabiti v svoj brlog. Če mu ne uspe, ne odneha. Ne, vir njegovih trapastih spogledljivih izrekov nikoli ne presahne. Še naprej se bori za njeno telefonsko število. To trofejo bo pozneje lahko ponosno pokazal svojim prijateljem in si zraven izmislil razne vroče zgodbice s plaže. Živcira s 'slučajnimi' dotiki, globokimi pogledi in trapastimi besedami.

Kako ga prenašati: njegovo področje delovanja sta bazen in bar. In tja tudi spada, saj je tam veliko občinstva. Prestrašite ga s prikrito grožnjo. Glasno recite: "Vi se gotovo spoznate. Vas tu zaprejo, če vas prijavim zaradi spolnega nadlegovanja?"

Značke: odnosi turisti