8 pomembnih stvari, ki bi jih do 10 leta morali vedeti vsi otroci!

8 pomembnih stvari, ki bi jih do 10 leta morali vedeti vsi otroci! (foto: Profimedia) Profimedia
7. 10. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Starševstvo je zagotovo najlepša, najzahtevnejša in najodgovornejša naloga.

Mame in očetje so odgovorni za otrokovo prihodnost in si želijo, da bi njihov otrok odrasel v prijazno, srčno, bistro, pošteno in odgovorno osebo.

Vse zgoraj naštete vrednote pa niso samoumevne - potrebno jih je osvojiti in ponotranjiti, zato je pomembno, da jih otrok spozna že v zgodnjem otroštvu. Naloga bo malce manj zahtevna, če se otroci do desetega leta naučijo pomembnih stvari, ki jih navajamo v nadaljevanju.

 1. Spoštuj druge ljudi

Otroka naučite spoštovati druge - ne glede na njihovo spol, starost, raso ali versko opredelitev. Razložite mu, da je spoštovanje drugih neločljivi del prijaznosti, obzirnosti in sočutja.

2. Razložite mu, naj se ne boji delati napake

Vsi jih delamo, saj smo ljudje. Otroku razložite, da je vsaka napaka priložnost za učenje. Otrok naj ve, da je povsem v redu, če mu spodleti pri kakšnem poskusu in ga naučite zbrati pogum za nov poskus.

3. Znanje je pomembnejše kot ocene

Otroku razložite, da v resnici šteje - učenje in znanje. Ne dovolite mu, da bi se počutil slabo, če dobi nekoliko nižjo oceno. Raje delajte z njim na nadgradnji njegovega znanja in skupni trud se bo sčasoma obrestoval.

4. Naučite ga, naj ne popušča pritiskom vrstnikov

Vrstniki imajo pomembno vlogo v življenju vsakega otroka. Svojega naučite, naj bo odkrit in pošten ter naj bo tak, kot je. Jasno mu dajte do znanja, da mu ni treba početi stvari, ki jih ne mara, samo da bi pridobil naklonjenost vrstnikov.

5. Naučite ga postavljati vprašanja

Otroku povejte, da je povsem v redu, če veliko sprašuje, ko nečesa ne razume ali je preprosto radoveden. Vprašanja so odličen način za pridobivanje znanja, zato naj otroku ne bo nerodno postavljati vprašanj.  

6. Vcepite mu spoštovanje do okolja

Otrok se bo naučil spoštovati okolje, če mu boste že od mladih let razlagali o pomembnosti ohranjanja naravnih danosti in lepot. Jasno mu povejte, kako pomembno je ohraniti okolje in skrbeti zanj.

 7. Če se ne počuti dobro, naj to jasno pove

Otroka naučite postaviti svoje zdravje na prvo mesto. Če se na primer med telovadbo v šoli ne počuti dobro, naj to takoj pove učitelju. Otroka ne sme biti strah spregovoriti o svojem počutju in zdravju.

8. Naučite ga reči "NE"

Ja, otroka je treba naučiti tudi tega. Če mu je v kakšni situaciji neprijetno ali preprosto ve, da je nekaj narobe, naj se postavi zase. Zavedanje, da se je včasih res nujno postaviti zase, mu bo še kako prišlo prav v odraslih letih.

Povzeto po truth-code.com