8 znakov, da je vaš partner ČUSTVENA PIJAVKA

8 znakov, da je vaš partner ČUSTVENA PIJAVKA (foto: Profimedia) Profimedia
11. 3. 2023

Kako prepoznati, če je vaš partner čustveno izčrpavajoč?

Iščete opravičila za njegovo vedenje

Ko vas pusti na cedilu, iščete razloge, s katerimi sebi in bližnjimi opravičite njegovo vedenje. "Utrujen je." "Ima veliko dela." A v sebi veste, da njegovo vedenje ni opravičljivo.

V odnosu dobivate "drobtine"

Partner se lahko obnaša nespoštljivo in grdo, nato pa bo sledila gesta, "drobtinica pozornosti", s katero se vam bo želel prikupiti. Ko razmišljate o njegovem vedenju, ugotovite, da je večino časa partner izčrpavajoč, na trenutke pa je lahko zelo pozoren in ljubeč.

Redno se jezi na vas

Partner je pogosto zelo jezen in za svojo jezo krivi vas. Slišite stavke, kot so: "Jeziš me." "Takšen sem zaradi tebe." "Ti si kriva za to."

Pričakuje, da ustrežete njegovim standardom

Ima visoke standarde, ki jih morate izpolnjevati. Tudi, če se potrudite po najboljših močeh, bo partner kritičen, če stvari ne izpeljete točno tako, kakor bi pričakoval on.

Ne kaže zanimanja do vas

Kljub temu, da se veliko pogovarjata, deluje, da si ne želi vedeti veliko o vas. Redko vas vpraša, kako se počutite in ali ste zadovoljni. Pogovori se v večini vrtijo okoli njega.

Ko ga potrebujete, nima časa

Ko potrebujete uslugo, je partner zaposlen ali ima drug izgovor, zakaj vam ne more pomagati. Po drugi strani pa pričakuje, da boste vi vedno pomagali njemu.

Uporablja žaljiv humor

Čustvene pijavke se pogosto zlobno šalijo na račun drugih. Če vas partnerjeve šale prizadenejo, vas bo obtožil, da nimate smisla za humor ali da ste preveč občutljivi.

Lastne rane služijo kot izgovor

Partner bo priznal, da je ranjen, nato pa bo to uporabljal kot izgovor za toksično vedenje. Morda bo krivil negotovost, težave z zaupanjem ali neprijetne izkušnje iz preteklosti.

Ne pozabite, da si tudi vi zaslužite ljubečega odnosa s partnerjem, ki vas bo resnično cenil, ljubil in spoštoval. Če ugotovite, da je vaš partner čustvena pijavka, postavite sebe na prvo mesto in ne tolerirajte odnosa, ki vam škodi.