Ali bo vajino razmerje trajalo? Ta preprost test s ptico vam bo dal odgovor

8. 11. 2023
Deli
Ali bo vajino razmerje trajalo? Ta preprost test s ptico vam bo dal odgovor (foto: Profimedia)
Profimedia

Se tudi vi sprašujete, če ima vaša zveza prihodnost? Ta preprost test razkriva, ali bosta s partnerjem ostala skupaj.

Večina ljudi se spusti v razmerje z mislijo, da bo to trajalo večno. Vseeno pa stvari ne gredo vedno po načrtu in danes vse pogosteje prihaja do ločitev in razhodov.

Zdrava komunikacija je ključ do uspešnega razmerja

Včasih lahko že vnaprej ocenimo, ali ima nek odnos prihodnost. Psiholog John Gotman je že leta 1990 odkril način, kako lahko to storimo.

Strokovnjak je svoj laboratorij spremenil v sobo z udobno posteljo in okusnim zajtrkom. Vanjo je pripeljal pare in opazoval, kako komunicirajo. V času eksperimenta je odkril nekaj, kar lahko z 94 % točnostjo oceni, ali se bo neko razmerje obdržalo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Abraham Piper (@abraham.piper)

"Poglej lepo ptico!"

Ko en partner reče: "Oh, poglej, kako lepa ptica je zunaj," ključno vlogo igra odziv drugega partnerja. Ali slednji odgovori: "Vau, res je lepa," ali raje partnerja (in ptico) ignorira? Gre za navidez povsem nedolžno dejanje, ki pa je v odnosu lahko izjemno pomembno.

Skozi življenje je veliko takšnih majhnih trenutkov, v katerih se s partnerjem lahko povežemo ali oddaljimo. Ali se naš partner odzove na majhne, "nepomembne" stvari, ki jih v dnevu izrazimo? Gottman je odkril, da so se pari, ki so se kasneje razšli, v zvezi odzvali le na 33 % takšnih majhnih stvari. Po drugi strani pa so pari, ki so se prek takšnih stvari povezovali skozi leta, ostali skupaj.

Raziskavo in teorijo je na svojem Instagramu pojasnil Abraham Piper, v komentarjih so se oglasili številni, ki jo potrjujejo in zagovarjajo. Oglasila se je celo ženska, ki je bila del eksperimenta:

"S pokojnim možem sva bila eden od Gottmanovih parov. Vedno sem se spraševala, če je psiholog mislil, da bova ostala skupaj! (Bila sva skupaj 28 let, dokler ni umrl). Mislim, da je njegova teorija bila pravilna," je zapisala.

Kaj pa menite vi? Se vam zdi, da ima psiholog prav?

Bonus video: Prisluhnite pogovoru z Ano Praznik v podkastu Ob skodelici kave z Živo Avžner