Ali je seks precenjen?

Ali je seks precenjen? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 3. 2012

Prikrita spolnost je vse okoli nas, samo ozrite se po veleplakatih, ki 'krasijo' najbolj prometna križišča, kako na nas z nasmehi gledajo napol gole gospodične in prodajajo to in ono. Že dolgo se ve, da seks prodaja.

Ampak danes bomo govorili o zdravi spolnosti, o vsem tistem, kar je za posameznika sprejemljivo, čutno, ljubeče, nežno, polno spoštovanja do dogovorov in kjer oba partnerja lahko izražata svoje najbolj intimne želje, ideje in potrebe.

Kajti, kot že dolgo vemo, začne v partnerskem odnosu škripati točno takrat, ko gre nekaj narobe tudi med rjuhami.

Spolnost je nekaj, kar je super samo po sebi

Vem, marsikdo poreče, da to ni res, da ni vse v seksu in v tistem, kar je povezano z njim, in da je v življenju tudi kaj drugega, pomembnejšega. Se bodo našli ljudje, ki bodo rekli, da je dober seks precenjen, a se s tem ne strinjam.

Seks nikoli ne more biti precenjen, če predstavlja nekaj, za kar so ljudje umirali v vojnah (spomnimo se trojanske vojne, ki se je bila za lepo Heleno, torej za seks) in o čemer so največji poeti skladali svoje nepozabne sonete.

V zdravi spolnosti oba uživata in ni samoumevna, za dober seks se je treba tudi potruditi, kot za vsako dobro in težko pridobljeno stvar.

Pri kakovostnem seksu so potrebni volja, želja, privlačnost, kanček norosti, da se prepustimo strastem in hormonom in da za trenutek izpustimo vajeti kontrole, s katero smo obremenjeni čez dan.

Kako se dobro imeti pri tej najstarejši zabavi na svetu in uživati ob misli na to, da sami sebi in partnerju privoščimo užitek.

Upam, da ni pretežko razumeti stare filozofske misli, ki pravi, da je srečen tisti človek, ki se zaveda, da je svojemu sočloveku storil nekaj, kar ga je osrečilo.

Če bi se tega bolj držali v vsakodnevnem življenju in tudi pri spolnosti, bi bila stopnja razvez najbrž izredno nizka. Povezanost razumevanja za spolne potrebe in želje pri moških in ženskah je namreč različna, to je očitno dejstvo, če pa bi se držali prej napisanega reka, bi z malo truda prišli do osupljivih dejstev, da smo tako moški kot ženske enako nori na seks, le da si zadnje to težko priznamo, kaj šele staromodni okolici.

Ja vem, zdaj vihate obrvi, ker ni nikjer omenjena ljubezen. No, meni se zdi ljubezen, kot je definirana v raznih priročnikih, precenjena.

Kaj pa je ljubezen?

Ali naj bi to bila zaljubljenost, ki zaslepi par na začetku zveze in ki je temelj nastanka številnih nesrečnih zvez? Ali pa je ljubezen tisto najvišje in najbolj osrečujoče čustvo, kateremu je pravzaprav vse podrejeno?

Pa tukaj ne mislim zgolj na zvezo dveh posameznikov, temveč na ljubezen kot najstarejše gibalo vsega, kar obstaja. Poleg ljubezni v enačbo vključimo še spoštovanje in delajmo dobro, pa dobimo pravo mešanico smisla obstoja posameznika, bodisi v paru ali ne.

Če sta partnerja v svojem odnosu razvila ljubezen, je to res tista ultimativna začimba, ki naredi spolnost nekaj najbolj sladkega in najbolj norega.

Vseeno pa pravim, da je možna zelo zadovoljujoča in zdrava spolnost tudi brez tako imenovane ljubezni, vendar le pod pogojem, da se posameznik s tem sprijazni. Če iščemo ljubezen vse svoje življenje in se zato izogibamo vsemu, ki to ni po našem pojmovanju, sploh ne vemo, koliko sladkih in strastnih trenutkov smo zamudili. Žal.

Zatorej, uživajte v svoji spolni želji, zavedajte se tega, da jo lahko negujete vse življenje in da ni nikoli prepozno, da si na novo osmislite strastne trenutke. Akcija.

Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok, redna kolumnistka v reviji Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri