To so znaki enostranskega razmerja! Jih prepoznate?

To so znaki enostranskega razmerja! Jih prepoznate? (foto: Profimedia) Profimedia
20. 12. 2021

Devet znakov, ki jih ne smete spregledati.

Pri nekaterih stvareh je enostranskost dobrodošla, a to nikakor ne velja za intimno razmerje.

Toda včasih se lahko ujamete in se zlahka prepričate, da je to, kar doživljate, povsem normalno – kar bi v resnici lahko bilo toksično ali pa gre celo za odsotnost ljubezni, je za oprahmag.com povedala dr. Jill P. Weber, klinična psihologinja.

Kako veste, da dajete več, kot prejemate?

Tu je 9 znakov, da ste v enostranskem razmerju, na katere bodite pozorni!

1. Nenehno dvomite vase.

Sem dovolj lepa? Sem dovolj pameten? Sem dovolj … Če se nenehno sprašujete, ali izpolnjujete vsa partnerjeva pričakovanja, je zelo mogoče, da ste v enostranskem razmerju. Svojo pozornost in energijo usmerjate v to, da boste ljubljeni, pozabljate pa na svojo pristnost.

2. Opravičujete se pogosteje, kot je to potrebno.

Včasih naredite napako in opravičilo je potrebno. A če se opravičujete po čisto vsakem nesporazumu, čisto vsakem prepiru, je čas, da še enkrat razmislite o razmerju.

Morda mislite, da tako pomagate odnosu, toda vse skupaj se konča z zavračanjem lastnih občutkov. Reševanje konfliktov v intimnem razmerju zahteva timski pristop. To ne bi smelo biti nikoli odgovornost le ene osebe.

3. Vedno opravičujete partnerjevo vedenje.

Pred prijatelji, družino, v služi. »Samo slabe volje je danes.« »V službi imajo zelo stresno.« …Če morate to početi neprestano, te osebe zelo verjetno vidijo nekaj, česar vi ne vidite.

4. V zvezi se počutite negotovo.

Nenehni dvomi o zvezi in nesproščenost kažejo na enostransko razmerje, pravi dr. Weber. Če ves čas analizirate, kako bi bili še bolj privlačni, kaj reči in kaj obleči, da si vas bo partner želel, ker ste tako negotovi, je to alarm. To ni samo izčrpavajoče, tudi ni vzdržljivo.

5. Partnerjevi načrti imajo prednost.

Svoje obveznosti vedno prestavljate in/ali čakate, da je partner na voljo, preden se lotite drugih načrtov. Ko se vam zdi, da je vse drugo pomembnejše od vas, potem ste verjetno v enostranskem razmerju. Urniki bi morali biti uravnoteženi, pravi strokovnjakinja.

6. Vsa bremena prevzemate na svoja ramena.

Načrtujete, urejate, se spomnite … Prenehajte. Preveč dajete in premalo pričakujete, pravi Keren Eldad, strokovnjakinja za odnose. »Ljudje pogosto dajejo in dajejo in nezavedno pričakujejo, da bo vse to povrnjeno. Le da druga oseba nima tega namena.«

7. Vedno ste vi tisti, ki začnete, namignete …

Pa naj gre za sporočila, klic ali intimnost. Če bi bili v zdravem razmerju, vam ne bi bilo treba prositi za pozornost in naklonjenost. Oba bi si morala želeti fizičnega in čustvenega povezovanja.

8. Partner vam govori, da neprestano nekaj hočete.

Da ste prezahtevni. Je preveč, če želite preživeti vikend skupaj? Preveč, če želite, da si delita čustva? Veliko partnerjev v enostranskem razmerju ne želi vlagati v odnos oz. jih to ne zanima. In na žalost ima oseba, ki je najmanj predana, največ moči, pravi strokovnjakinja.

9. Preprosto nikoli nimate prav.

Ko ste v enostranskem razmerju in se končno opogumite ter soočite s partnerjem – poveste mu, kako se počutite – se vedno vse obrne proti vam … In na koncu se počutite, da ste v resnici sami krivi za vse. Ta strategija omogoča partnerju, da se izogne vsakemu prevzemanju odgovornosti za svoje vedenje in kako se zaradi tega počutite vi.

Toda v odnosu je pomembno, da se počutite sproščeno, ko gre za izražanje svojih občutkov in čustev.

Imate moč, da to spremenite

Psihoterapevt Cori Dixon-Fyle pravi, da navadno privlačimo tipe ljudi, za katere menimo, da si jih zaslužimo. »Tisti, ki se bori s svojo lastno vrednostjo in samozadostnostjo, ponavadi predolgo vztraja v enostranskem odnosu.«

Najboljši način, kako to popraviti, po mnenju dr. Weber, je, da stopite korak nazaj in se posvetite sebi in poskrbite za svojo osebnostno rast, namesto da poskušate rešiti zvezo.

Bodite vi. Vse ostalo bo sledilo.
Preverite še:

Ali pa: 5 astroloških znamenj, ki so mojstri manipulacije

Profimedia