Zakaj pozabljamo na čustva

Zakaj pozabljamo na čustva (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
29. 4. 2015 Vir: Lisa

Si tudi vi v iskanju sanjskega partnerja pogosto zastavite previsoke zahteve in pozabite na čustva?

Nič ni nemogoče – sliši se kot reklamni slogan. Le vedeti je treba, kaj hočemo, v to verjeti in želja se tako tudi uresniči – vsaj tako znajo prepričevati motivacijski trenerji. In to dopolnijo še s prepričanjem, da je dobro le najboljše.

Zelo visoka pričakovanja

Razumljivo, da takšno prepričanje hitro prenesemo tudi na področje čustev in ljubezni: če natančno vemo, kaj hočemo, in smo trdo prepričani o tem ter vemo, kakšne zahteve mora izpolniti naš sanjski moški, potem ga bomo tudi dobili. Ali ne?

Ob dodatni predpostavki, da ne bomo tako 'neumni' in se čisto spontano zaljubili v nekoga, ki srka juho in ima luknjo med zobmi.

Vendar pa perfekcionizem na področju iskanja partnerjev prinese prej strah pred napačno odločitvijo. Ženske primerjajo moškega za moškim in si ves čas mislijo, da jih čaka še nekaj boljšega, bolj optimalnega.

Sprejmite sebe in druge

Temu prepričanju, da bodo ženske našle optimalnega moškega, se pogosto pridružijo tudi manjvrednostni občutki – dvomi, da niso dovolj dobre.

Zanimivo pa je, da tudi v tem primeru ženske moškega 'pregledajo' dobesedno pod lupo in poleg tega, da mora biti zabaven, pameten in zvest, pričakujejo, da jih bo sprejemal in ljubil takšne, kot so: vključno z njihovimi (namišljenimi) napakami in lastnostmi.

Veliko samskih ljudi je zelo strah, da bodo v zvezi prizadeti in se zato sploh ne znajo prepustiti čustvom. Toda kdor želi biti srečen, mora znati prebroditi tudi morebitna razočaranja.

Najboljša sredstva za 'privabljanje sreče'

  • Odprtost

Če se v iskanje partnerja podamo s točno določenimi zahtevami, obstaja nevarnost, da bomo spregledali nekaj prijaznih in verjetno za nas bolj primernih partnerjev. Bolje je, če boste odprti in radovedni. Včasih iskrice preskočijo ravno takrat, ko ne pričakujemo ničesar.

  • Zvestoba

Do samih sebe. Veliko žensk meni, da vedo, kaj pričakujejo moški. In ker si ga želijo, se vedejo in oblačijo tako. S to metodo bodo verjetno našle partnerja, a ga tudi hitro izgubile. Zakaj? Ker se človek ne more večno pretvarjati. In če že: tudi moški niso tako neumni. Nekega dne ugotovijo, da nekdo igra določeno igro.

  • Velikodušnost

Kadarkoli vas nekaj moti na moškem, najprej premislite, ali je to res tako zelo pomembno ali pa morebiti le pretiravate? Vedeti morate, da zagotovila za trajno srečo ni niti takrat, ko najdete moškega brez napak.

  • Pozornost

Neki mislec je nekoč rekel, da ljudi, za katere mislite, da so dolgočasni, premalo poznate. Če namreč prisluhnete ljudem in vam ti povedo o sebi nekoliko več, boste verjetno spremenili mnenje in ugotovili, da so to zanimive osebe.