"Bi morala ostati s sebičnim fantom samo zato, ker se dobro razume z mojim sinom?"

"Bi morala ostati s sebičnim fantom samo zato, ker se dobro razume z mojim sinom?" (foto: Profimedia) Profimedia
18. 3. 2023

Je pri odnosih potrebno gledati le nase, ali tudi na ostale, ki so vpleteni? 

Včasih je v odnosih potrebno sprejeti težke odločitve in kakšnega prekiniti. A kdaj naj to naredimo? Bi morali vztrajati, če je vpletena druga oseba, npr. otrok in v tem primeru misliti nanj? Ženska se je znašla v nezavidljivi situaciji. Kaj bi naredili na njenem mestu? 

Odnosi so precej zapletena stvar, kar boste videli tudi v tem zapisu: 

TEŽAVA

"S partnerjem sva skupaj že dve leti. Lahko je zelo skrben in ljubeč, odlično se razume z mojim sinom iz prejšnjega razmerja, vendar je lahko tudi zelo sebičen. 

Lani sem začela z novo službo in čutila sem, da se moje življenje končno pozitivno spreminja. Sedaj pa vse pogosteje opažam, kako nezrel je moj partner. 

Vedno načrtuje samo tisto, kar si sam želi početi. Zelo slab je z denarjem, zato plačam več stroškov za stanovanje kot on in tudi vse, kar potrebuje moj sin, vključno z dragimi stroški zdravljenja. 

Lahko je precej manipulativen in spreobrača situacije ter besede, kar se razvije v hujše prepire. Občasno je lahko pravo nasprotje tega, vendar je to sedaj vse manj pogosto. 

Ali naj še naprej poskušam z njim, ali zgolj sprejmem, da se pač ne ujameva?"

ODGOVOR

Odgovarja klinična psihologinja dr. Angharad Rudkin:

Ko praviš, da bi še naprej poskušala, kaj pričakuješ od tega odnosa? Misliš, da bo partner odrasel, če boš dovolj časa poskušala? To lahko uspe samo, če je problem v tebi in si se pripravljena spremeniti, ne moreš pa spremeniti njegovih težav. 

Omenila si, da si spregledala, kakšna oseba je, ko se je tvoje življenje začelo izboljševati. Si ga spoznala, ko si imela izredno nizko samozavest? Morda si bila vesela že tega, da si sploh v razmerju in imaš s kom deliti dneve. Sedaj, ko si zamenjala službo, je zrasla tvoja samozavest in meniš, da si zaslužiš veliko več. 

Povsem naravno je, da kakšne odnose prerastemo in da nam različni odnosi nudijo podporo v različnih obdobjih življenja. In čeprav si naveličana nezrelosti, je tu tvoj sin, zaradi katerega ne moreš kar tako oditi. 

Je možno, da se dogovorita in on prevzame večjo odgovornost? Pomaga pri gospodinjskih opravilih, finančno prispeva več? Je pripravljen ugotoviti, iz kje izvira njegovo vedenje? Najti morata način komunikacije, s katerim bosta lahko rešila nesporazume. 

Če se vse zgoraj našteto sliši nemogoče in si pripravljena biti sama, potem razmisli o tem, da greš iz razmerja. To boš morala narediti mirno, da bo čim manj stresno za tvojega otroka, ki je bil s partnerjem dve leti v starševskem odnosu. 

Ne pozabi, da se otrok oblikuje po vedenju, ki ga vidi. Bodite zgled tudi pri sprejemanju težkih odločitev."

Poslušajte aktivni podkast! 🎧

Kineziologinja Nina Strojnik: "Telo je navajeno, da se giba, telo se mora gibati"