Bodite njen Valentin

2. 2. 2008

Le kaj ji naj podarim, da bo enkrat končno zadovoljna, je vprašanje, ki si ga zastavlja večji del moške populacije? ! Naš odgovor je naslednji: »Bodite izvirni! «

Kaj sploh je Valentinovo?

Kljub temu, da na splošno velja, da naj bi bilo Valentinovo praznik zaljubljencev, pa slednje ne drži povsem. Valentin, ki je živel v 3. stoletju, je bil zaprt zaradi krščanske vere. Zaljubil se je v slepo hčer svojega paznika. Pisal ji je pesmi (od tod navada pošiljanja verzov in pisem za valentinovo) in ji s svojimi prošnjami vrnil vid. Vendar dandanes Valentinovo ni le praznik zaljubljencev, ampak tudi prijateljev in vseh, ki se imajo radi. Ob tem prazniku si ljudje, ki se imajo radi, podarjajo zlasti cvetje, voščilnice in drobna darila.

Valentinovo nekoč

Rimljani so v tem času praznovali luperkalije, praznik, posvečen plodnosti in rodovitnosti. Priredili so nekakšno ljubezensko loterijo. V skrinjici so zbirali imena deklet, potem pa so fantje žrebali med njimi. Fant in dekle, ki sta se tako našla, sta naslednje leto veljala za par. Listič z imenom svojega “Valentina” so si dekleta pripela na obleko in ga nosila še nekaj dni. Ponekod na Škotskem so ga morale celo nesti na fantov dom, kjer so v zameno dobile darilce. Tudi stara zgodba iz Indije pripoveduje, da so tam 7. , 14. in 21. februarja z neba padle tri kaplje, ki so naznanile vrnitev pomladi. Ena kaplja je prešla zrak, druga je padla v vodo in tretja na zemljo. V indijskem koledarju je 14. februar posvečen bogu zakona, kar je dokaj blizu pojmovanju o valentinovem.

Valentinovo danes?

V ZDA naj bi bilo Valentinovo edini dan, ko je ženski dovoljeno moškega zaprositi za roko (pravilo veleva – če jo zavrne, ji mora kupiti svilene nogavice). Poleg zaljubljencev si Valentinovo onkraj luže voščijo tudi prijatelji, v Sloveniji pa je nekoliko drugače.

Sv. Valentina poznamo pri nas že dolgo, vendar ne v povezavi z dnevom zaljubljenčev. Sveti Valentin goduje 14. februarja. Takrat – po starem kmečkem koledarju - prinese ključe do korenin. Na ta dan se tudi ženijo ptički. Kdor želi videti ptičjo ženitev, mora bos do grmovja, čeprav je na ta dan velikokrat še zelo mrzlo. Pri nas Valentinovo ni klasičen praznik, lahko bi rekli da je vrinjen, vendar se tudi pri nas vse bolj uveljavlja. Valentinova srca so prišla k nam iz Holandije skupaj s samo zamislijo o prazniku. Sv. Valentina že dolgo poznamo tudi v Sloveniji, vendar je imel pri nas drugačen pomen. Po starem kmečkem koledarju je Valentin prinesel ključe do korenin in so mu zato pravili prvi spomladin. Valentin ureže prvo trto, ponekod pa se prične v tem času delo na vrtovih. Predvsem pa je marsikomu znano, da je ta dan poleg gregorjevega (12. marec) in vincencijevega (22. januar) značilen po tem, da se ptički ženijo. Zanimivo je , da v Beli krajini pravijo, da je Valentinovo prvi spomladanski dan.

Dejstvo pa je, da je tudi pri nas ta praznik podlegel kapitalističnemu sistemu in tako sanjski za trgovce, ki na ta dan beležijo konkreten dobiček. Ljubezen ni nekaj, kar bi lahko merili v enotah, je vse več. Zato vam svetujemo, da svoji najdražji podarite preprosto darilo z vsebino.

Podarite ji pravo vrtnico

Vrtnice spadajo med najstarejše gojene rože. V Aziji so jih gojili že pred pet tisoč leti, fosili z odtisi divjih vrtnic pa so stari okoli petintrideset milijonov let. Stare civilizacije so razlagale, da je lepota vrtnic delo božjih rok.

Antični Grki so verjeli da je sojenica Kloto lepo mrtvo nimfo spremenila v rožo, Afrodita ji je dodala lepoto, Dioniz je prispeval dišeči nektar, Zeus pa je odpihal oblake, da bi lahko Apolon vrtnico oblil s soncem. Cvet so poimenovali kraljica rož in ga podarili Erosu. O nastanku te prelepe rože so imeli svojo legendo tudi Rimljani.

V Rimu je živela lepa deklica z imenom Rodanta, ki je imela vrsto snubcev, vendar zanje ni kazala pretiranega zanimanja. Ljubezen in želja po njej pa jih je tako gnala, da so podrli celo vrata njene hiše, da bi prišli do nje. Ta dogodek je tako zelo razjezil boginjo Diano, da je dekle spremenila v vrtnico, njene snubce pa v njene trne. Ne glede na izvor pa je vrtnica zagotovo eden najbolj prepoznavnih simbolov ljubezni in lepote.

Splošno znano je, da rdeča vrtnica pomeni Ljubim te! , manj znani pa so drugi pomeni, prav tako povezani z barvo cveta:

  • rdeče in bele vrtnice skupaj pomenijo enotnost,
  • roza vrtnica pomeni ljubkost in plemenitost,
  • če želite na valentinovo stvari še nekoliko pospešiti, kupite oranžno vrtnico, ki izraža poželenje,
  • temno rdeča vrtnica je lep poklon nekomu, ki se svoje lepote še ne zaveda,
  • bela vrtnica pomeni, da je oseba, ki ste ji jo podarili, božansko lepa, zaprti cvetovi pa, da ste premladi za ljubezen.
  • Ena sama podarjena vrtnica pomeni preprostost in je idealna rešitev za tiste, ki bi radi nekaj podarili, pa imajo prazne žepe.

Fotografija Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri