"Če boli, ni prava ljubezen" (o tem, kdaj se moramo v ljubezni žrtvovati in kdaj postaviti zase)

"Če boli, ni prava ljubezen" (o tem, kdaj se moramo v ljubezni žrtvovati in kdaj postaviti zase) (foto: profimedia) profimedia
9. 11. 2021

Mora ljubezen res vedno boleti? Ali ljubezen do nekoga izkažemo tako, da zanj trpimo? Preverite izkušnjo dekleta, ki se je na težji način naučila, kaj je prava ljubezen in predvsem, kaj to ni. 

"Spominjam se, da sem na faksu imela prijatelja, ki je bil zares zaljubljen v ljubezen. Vedno je govoril o tem, da je ljubezen žrtvovanje. Bil je neke vrste ljubezenski mučenik, saj je pričakoval, da ga bo ljubezen prizadela. Gledala sem ga skozi leta, kako je imel večkrat strto srce in ni prepoznal znakov prave ljubezni. 

Pojasnil mi je, da ljubezen ni prava, če ni boleča in ni boljšega načina, da nekomu pokažeš, kako rad ga imaš, kot da zanj trpiš. 

Zelo dolgo sem mu verjela. Potem pa me je doletela realnost z razmerjem, v katerem sem bila zlorabljena. 

Ne bom šla preveč v podrobnosti, a moje razmerje z nasilnim partnerjem je prišlo do točke, ko sem žrtvovala čisto vse. Če sem to imela ali lahko storila, sem mu to omogočila. Če je na primer čutil, da more name vpiti, sem mu to pustila, saj je ljubezen trpljenje, kajne? Če je dopustil, da so se iz mene vsi delali norca, saj se je tako počutil superiornega, sem to sprejela. 

Vse se bo poplačalo, ko se bova poročila in postala utelešenje ljubezni. To sem si govorila. 

Tako sem mislila vse do dneva, ko sem v knjižnici našla določeno knjigo. Avtorica je zapisala, da je zakon finančna transakcija. Razložila je, kako pomembno je vedeti, kaj boš imel od poroke z nekom. 

Kaj sem torej sama dobila iz mojega ljubečega razmerja? Partnerja, ki je name vpil. Besede, da me noben moški nikoli ne bo imel rad. Obmetavanje z zmerljivkami. Izolacijo od meni ljubih ljudi, saj jih partnerjeva družina ni prenašala. Očitke, da so moja prepričanja napačna. Grožnje. 

Pravzaprav nisem dobila ničesar, kar me ne bi prizadelo. 

Kaj pa je iz razmerja dobil moj takratni fant? Če dobro razmislim, je od mene dobil redne spolne odnose in spodbudo. Veliko objemov in poljubov. Plačala sem veliko najinih zmenkov. Nikoli nisem naredila česa, kar bi ga zares prizadelo. Dobil je dekle, ki mu je odpustilo vse, kar ne bi smelo biti oproščeno. 

Šele takrat me je spreletelo. Imel je mene. Mene v celoti. Samo jemal je in nikoli nič dal v zameno. Užival je v tem, da me vedno znova prizadane. Užival je v vsaki solzi, ki sem jo pretočila, medtem ko sem se trudila biti popolna zanj. Dobil je celoten paket zlorabe s priloženimi izgovori za njegovo vedenje. 

Če bi me ljubil ali spoštoval vsaj polovico toliko, kot sem jaz njega, se ne bi nikoli tako vedel. 

Takrat sem spoznala, da ljubezni nikoli ne smemo enačiti z bolečino. Če definicija ljubezni vašega partnerja večkrat stre srce kot ga zaceli, potem to ni prava ljubezen. To je ZLORABA. Takšno razmerje je le obup in strah pred osamljenostjo. 

Zdaj izbiram ljubezen do sebe. Ko sem odšla, sem spoznala, da sem do sebe s tem dejanjem veliko prijaznejša, kot je bil on kadarkoli." 

Ossiana Tepfenhart