Če imate doma najstnika, ne naredite teh ključnih napak!

Če imate doma najstnika, ne naredite teh ključnih napak! (foto: Profimedia) Profimedia
29. 10. 2021

Puberteta ni lahka za najstnike, pa tudi za njihove starše ne. Česa nikakor ne počnite, če želite, da mine malo mirneje?

  • Spraševati več vprašanj hkrati

Če nočete izpasti kot zasliševalec, svojemu najstniku postavite dve do tri vprašanja naenkrat. Tako lahko pričakujete specifične odgovore brez avtomatskih odzivov kot so "vredu" in "dobro". 

Pomembno je tudi, kaj vprašate. Vprašanje, kako je bilo v šoli, verjetno ne bo vodilo v daljši pogovor, zato vprašajte nekaj posebnega, kar se je zgodilo tisti dan. 

  • Enako obravnavanje kot pri majhni deklici ali dečku

Čeprav se na trenutke še vedno vede tako, vaš otrok odrašča. In ne bo mu/ji všeč, če ga/jo boste obravnavali kot majhnega fantka ali punčko. 

Potrebuje nekaj več svobode, da lahko izkaže svojo zvestobo in da je vreden/vredna vašega zaupanja. S tem pa pridejo tudi zadolžitve - sedaj lahko doma postori kaj več in sprejema odgovornost. 

  • Odziv v jezi

Pri vsakem prepiru je bolje, da se najprej pomirite in ne izrečete ničesar v jezi, saj boste po vsej verjetnosti kasneje obžalovali svoje besede. 

To še posebej velja, kadar ste v konfliktu z najstnikom. Dajte mu dovolj časa za pomiritev, enako pa potrebujete tudi vi. Ko bosta oba mirna, se bosta lahko pogovorila veliko razumneje in sprejela boljšo rešitev. 

  • Vedno odgovorite takoj

Ko vas najstnik prosi za poznejši prihod domov, dovoljenje za izlet s prijatelji ali kaj podobnega, kar po vašem zahteva podrobnejši razmislek in posvetovanje s partnerjem, ne potrebujete odgovoriti takoj. Povejte, da boste razmislili in si vzemite nekaj časa, tudi če otrok pritiska na vas. 

  • Potegne vas v dramo

V obdobju pubertete se drami ne boste morali izogniti. Dramatično bo tudi tisto, za kar se vam ne bo zdelo vredno sploh prepirati. 

V takšnih trenutkih pokažite, da ste odrasli in se ne spustite v dramo skupaj z najstnikom. Opomnite se, da se njegovo telo spreminja, prav tako misli in kako dojema svet okrog sebe. Precej lažje rečeno kot storjeno, vendar nikomur ne boste pomagali, če boste tudi vi dramatični. 

  • Ne poveste ji/mu, da jo/ga imate radi

Čeprav ni več majhen deček/deklica in ne prosi za poljub pred spanjem, še vedno želi slišati besede rad te imam in ponosen sem nate. Zato se zavestno opomnite, da ne smete opozoriti le na napake, ampak tudi na pravilna dejanja.  

"Ne potrebuje me več tako zelo."

Zelo zmotno prepričanje, ki lahko naredi veliko škode. Že res, da vas najstnik ne potrebuje pri izbiri oblačil, razlagi matematike in izbiri svoje družbe, a to ne pomeni, da ste lahko manj prisotni. 

Sprejel/a bo na tisoče odločitev, ki bodo prave ali pa tudi ne in takrat morate biti njegova/njena skala in opora. Potreboval/a bo usmeritev na pravo pot. Potrebuje jasno začrtane meje. Potrebuje filmski večer z vami, ljubezenski nasvet in včasih celo vaše mnenje o oblačilih. 

Potrebuje vašo ljubezen.

Vir: girlstogrow.com

Preverite tudi Moški, ki počne te stvari, je čustveni psihopat (in ne, ne boste ga takoj prepoznali) ali pa 19 znakov, da imate zares radi svojega psa