Čemu se morate odpovedati, če želite imeti zdravo razmerje?

Čemu se morate odpovedati, če želite imeti zdravo razmerje? (foto: profimedia) profimedia
23. 1. 2019

Razmerje ne bo vedno rožnato obarvano in z rožicami postlano. Včasih boste morali kaj opustiti, da bi bila s partnerjem lahko srečna.

So stvari, od katerih tudi v razmerju ne bi smeli odstopati, na primer temeljne vrednote in tisto, kar postavljate na prva mesta v svojem življenju. Za ostalo pa morate biti pripravljeni skleniti kompromis ali celo popustiti, če želite imeti zdravo razmerje.

Vedno imeti prav

Ker sta v razmerju dva, ne boste morali vedno vi biti tisti, ki ima prav in po komer se bosta ravnala. Bodite pripravljeni poslušati tudi partnerjevo mnenje in dopustite možnost, da se kdaj zmotite. Če ugotovite, da niste imeli prav, priznajte napako in dopustite, da vam partner pojasni pravilno razlago. V določenih primerih pa premislite tudi, ali je bolj pomembno, da dokažete svoj prav in tvegate spor, ali da sta srečna in opustite to malenkost, tudi če ste povedali pravilno. Pametno izbirajte svoje bitke, saj vsaka ni vredna, da zanjo tvegate svojo zvezo.

Objavljanje pomembnih mejnikov na družbenem omrežju

Prvi zmenek, prva obletnica, vajina pesem, kraj, na katerega vaju vežejo lepi spomini … V vse to intimno življenje imajo poleg vaju vstop tudi vsi, ki vam sledijo na družbenem omrežju. Ko enkrat fotografijo naložite v splet, je nikoli ne morete izbrisati. Tam ostane tudi, če jo odstranite iz družbenega omrežja.

Preden svoje čudovite trenutke s partnerjem delite še s preostankom sveta, premislite, ali je to zares tisto, česar si želite. Ni to nekaj, kar je namenjeno le vama in vaju zato še bolj povezuje? Še večji problem nastane, ko je eden od partnerjev navdušen uporabnik družbenih omrežij, drugi pa nasprotnik objavljanja fotografij. Skupaj se dogovorita, kje je vajina meja, ki jo iz spoštovanja drug do drugega ne bosta prestopila.

Primerjanje partnerja z drugimi

Ni pošteno, da partnerja primerjate z osebami, s katerimi ste imeli razmerje v preteklosti ali celo s svojo idealno podobo vaše druge polovice. To ni tekmovanje, kjer se morajo posamezniki pomeriti med seboj v tem, kdo bo bolj ustrezal vašim standardom. Ne sodite ga niti po tem, kakšen je bil, ko sta se spoznala, saj se takrat vsi želimo predstaviti v najboljši luči, zato smo drugačni kot običajno. Svojo energijo in čas vložite v to, da se s partnerjem naučita skupnega življenja in usklajevanja, ugotovita, kdaj mora kateri od vaju popustiti in kaj vaju zbližuje. Primerjanje vas ne bo nikoli osrečilo.

Pričakovanja, ki jih niste povedali na glas

Vsem se nam je že zgodilo, da smo od sebe pričakovali nekaj, česar nismo jasno opredelili ali razložili. Bilo je logično, nekaj, kar bi storil vsak, nekaj na kar vsak pomisli, kajne? Ni čisto tako. V resnici le vi sami veste, kaj se podi po vaših mislih. Ne glede na to, kako blizu ste si z nekom, ta ne more natanko prebrati, česa si želite in tega storiti. Zato svoja pričakovanja vedno povejte, tudi če so še tako samoumevna. Prihranili si boste veliko nepotrebnih sporov.

Začrtan potek dogodkov

Najprej boste končali šolo, si poiskali dobro službo, nato poroka in otroci … Ste si podobno začrtali svojo prihodnost? Ne bodite razočarani, če se vse ne bo izteklo tako, kot ste predvidevali. Resnica je, da ne morete vedeti, kako se bo razvijalo razmerje in da morate upoštevati tudi želje partnerja. Zato velike odločitve vedno sprejemajta skupaj in se o njih prej pogovorita. Skušajta narediti tako, da bo ustrezalo obema, saj se slej ko prej eden od vaju ne bo počutil prijetno, če se bo moral stalno prilagajati drugemu.

Preberite tudi: