Čudovite stvari, ki jih boste opazili, ko zaključite z nezdravim razmerjem

Čudovite stvari, ki jih boste opazili, ko zaključite z nezdravim razmerjem (foto: profimedia) profimedia
13. 7. 2018

Pa tudi o tem, kako prepoznati, da vam razmerje škodi in zakaj ste ravnali prav, ko ste ga končali.

Ne glede na to, kako se je končalo, prekinitev razmerja ni lahka. Čustveno težko obdobje se lahko zdi neskončno dolgo, nekateri se celo soočijo z depresijo. Lahko pa se zgodi tudi, da čutite neke vrste olajšanje, ki vam pravi, da ste se znebili ovire, ki je zavirala napredek.

Je prav, da se tako počutite?

Če ste bili v nezdravem ali toksičnem razmerju, je povsem logično, da se sedaj, ko ste iz njega izstopili, počutite bolje. Opazili boste, da si vaš spomin končno lahko odpočije. V toksičnem razmerju oba nenehno naštevata stvari, ki jih očitata drug drugemu. Ko ste sami, si lahko prečistite misli in najdete odnos v katerem bo komunikacija drugačna. Opazili boste tudi, da je naklonjenost nekaj lepega in nezapletenega. To ni hoja po jajcih in izogibanje tem, ki se partnerju zdijo neprimerne. Za naklonjenost ne potrebujete prositi, tisti, ki mu veliko pomenite, vam jo izkaže zastonj.

Zato opustite prepričanje, da nimate pravice do dobrega počutja po končanem razmerju in da ste za vse krivi sami.  Z razdaljo se razjasnijo problemi in vidite širšo sliko. Opazili boste, da ni mogoče, da ste bili vi odgovorni za vse težave, ki sta jih imela z boljšo polovico.

Kako pa sploh veste, da ste bili v nezdravem odnosu? To vam pove nekaj preprostih znakov:
  • Pogovori, aktivnosti in odločitve se niso vrtele okrog vaju, ampak okrog partnerja. On/a je bil/a vedno na prvem mestu.

  • Imate občutek, da ničesar ne morete storiti pravilno. Zdi se, kot da vaše delo ni cenjeno, pa naj si še tako prizadevate.

  • Pred partnerjem niste več sproščeni in takšni, kot ste. Kar naenkrat čutite potrebo po pretvarjanju ali prikrivanju svojih lastnosti, da bi bolj ustrezali drugi polovici.

  • Nimate prostora za osebno rast in doseganje ciljev.
Poleg olajšanja boste kmalu opazili tudi naslednje čudovite stvari.

Utrdite odnose z ljudmi, ki vam veliko pomenijo. Sedaj imate več časa, da se pozanimate o življenjih prijateljev in družine. Morda imajo težave, pri katerih lahko pomagate, ali pa vas zgolj pogrešajo, saj ste jih redko povabili na skodelico kave, družabnih večerov pa se tako niste udeleževali. Bodite jim na voljo tudi, kadar ste v zvezi, saj jih boste slej ko prej potrebovali.

Ko iščete ljubezen, ste bolj pozorni. Ne želite ponoviti napake, zato že od začetka opazujete komunikacijo, navade in celotno zvezo, saj si želite drugačnega odnosa. Zato je bolj verjetno, da si boste izbrali osebo, s katero boste imeli dolgotrajno, srečno razmerje.

Ponovno se spomnite svojih hobijev in strasti ter jim posvetite čas. Čisto ste že pozabili, kako zelo se sprostite na uri odbojke, saj v zvezi niste imeli časa za to. Ali pa boste ponovno razmislili o tečaju slikanja, za katerega vam je partner rekel, da se ne splača vlagati denarja. Končno se lahko spet posvetite stvarem, ki jih imate radi.

Napredovali boste na službenem in drugih področjih. Bolj se lahko posvetite delu, kar se bo kmalu poznalo tudi na učinkovitosti. To je čas, ko se morate posvetiti izpolnjevanjem ciljev, napredovanju in si zadajati nove izzive. S svojo pozitivno energijo lahko navdihnete tudi ljudi v vaši bližini.

Spet živite tako, kot si želite. Ne odlašate več z novo barvo las, premaknete omaro, ker o tem že nekaj časa razmišljate, zgrabite priložnost in se za vikend nenačrtovano odpeljete na morje … Kaj je boljšega, kot preživljati čas tako, kot ste si vedno želeli?