Da bi ljubezen trajala – izognita se tudi tem štirim napakam

Da bi ljubezen trajala – izognita se tudi tem štirim napakam (foto: Profimedia) Profimedia
6. 11. 2021

Vsak par ima svojo zgodbo, vsak par deluje drugače, a zanimivo, obstajajo prepričanja in napake, ki jih dela večina parov in lahko so razlog za razpad zveze. V nadaljevanju razkrivamo, katere napake so to.

Tekmovanje

Svojo energijo ves čas usmerjata v neke vrste tekmovanje. Primer: vi morda zaslužite več, on/a ima prednost pri splošni izobrazbi in se tega nikoli ne naveliča poudarjati. Njegove oz. njene pripombe vas seveda redno jezijo in tudi vi niste tiho. Vrtita se v začaranem krogu.

Študije kažejo, da zaradi takšne tekmovalnosti trpi marsikateri odnos.

Rešitev: odnos ni tekmovanje! V zdravem odnosu ni sebičnosti in poniževanja. Partnerja držita skupaj in se podpirata pri doseganju ciljev.

Oba izkoristita svoje individualne prednosti, ne da bi pri tem želela preseči drug drugega. Tekmovanje je čisto zares nepotrebno.

Primerjanje z bivšimi partnerji

Nekateri ob vstopu v novo zvezo preprosto ne morejo pozabiti pretekle in svojega novega partnerja pogosto primerjajo z bivšim.

Če se ves čas sprašujete, ali bi se bivši partner v tej ali oni situaciji odzval bolje, lepše, bolj razumevajoče ali karkoli drugega, bo to na dolgi rok uničilo vajin odnos.

Dejstvo: popolnih partnerjev ni. Ko bo začetna zaljubljenost minila, boste začeli opažati lastnosti, ki jih partner/ka še pred kratkim ni imel/a.

Rešitev: odrastite in pustite preteklost tam, kjer mora biti. Če vaju karkoli zmoti, se o tem pogovorita brez navezovanja na preteklost. In ne pozabite: bivši/bivša je verjetno bivši/a zato, ker vam ni ustrezal/a zaradi zelo specifičnega razloga.

Stara prepričanja

Vse je v redu, dokler na površje ne pridejo določena vprašanja: je čas, da se preselita skupaj, kaj pa otoroci, poroka? In še veliko drugih.

Odgovori pogosto nimajo nič opraviti z vajino ljubezenijo. Temveč svoja prepričanja v vajino zvezo prenaša okolica. Morda starši sprašujejo o vnukih, a v isti sapi tudi o poroki.

To ustvarja pritisk, da boste narediti nekaj, za kar vsi menijo, da ni prav. 

Toda nihče ne vpraša vaju, kaj želita vidva. V nekem trenutku postanete zares jezni in ne veste, kako naprej. Lahko se celo zgodi, da se vsak od vaju postavi na stran svojih staršev in tako pride do "vojne".  

Kdor se striktno drži kakršnihkoli starih prepričanj in meni, da je tako treba vedno ravnati, tvega, da bo živel življenje, ki ne ustreza njegovim željam. Dokler ste srečni, ne dovolite, da vam kdorkoli reče, da delate nekaj narobe, da delujete prenagljeno ali da ne upoštevate pravil. To je vaš odnos in od nikogar drugega.

Skrivnosti

Začne se lahko zelo nedolžno: želite mu povedati, kako zelo ste uživali v ______________ (dopolnite sami), potem pa se ugriznete v jezik, ker veste, da se bo to njemu zdelo neumno ali ga bo ujezilo. Morda menite, da ga bo kakorkoli prizadelo. Kmalu ugotovite, da je seznam stvari, o katerih s partnerjem pravzaprav ne morete razpravljati ali mu jih ne želite zaupati, neobvladljiv.

Drži, v razmerju vsak potrebuje malce zasebnosti. Zato ni presenetljivo, če si ne povesta  čisto vsega. Toda pomembno je vedeti, kje je meja.

Dejstvo je, da preveč skrivnosti v razmerju nenamerno ustvarja distanco in glede na študije, to lahko razdre zvezo.  

Če nenehno nekaj skrivate, partnerju nikoli ne razkrijete svoje prave osebnosti. Tista prava bližina in intima sta že od vsega začetka omejeni.  

Seveda vam ni treba povedati vseh podrobnosti iz preteklosti, da bi imeli odprt odnos. Mora pa vam biti jasno, da je odnos bogatejši, če je iskrenost pri obeh zapisana z veliko začetnico.

Preberite še: